Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η άμυνα είναι αυτή που κερδίζει -και θα συνεχίσει να κερδίζει- τρόπαια.

Ένα από τα πιο γραφικά ρητά στον αθλητισμό είναι το πασίγνωστο «η επίθεση κόβει εισιτήρια και η άμυνα φέρνει τίτλους». Ακούγεται και γράφεται όμως εδώ και πολλά χρόνια για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Επειδή είναι αλήθεια κάθε γράμμα της εν λόγω πρότασης.

Αυτό παρακολουθήσαμε και χθες (20/2) στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης. Στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (81-73). Μπορεί στις αρχές του ματς να είδαμε μια όμορφη επιθετική «μάχη» ανάμεσα σε Νεμάνια Νέντοβιτς και Σάσα Βεζένκοφ, όμως το τέλος ήταν διαφορετικό.

Για ακόμη μία φορά η άμυνα ήταν εκείνη που έδωσε τον τίτλο. Έναν τίτλο που στο στρατόπεδο των Ερυθρόλευκων περίμεναν με προσμονή. Για τους δικούς τους λόγους, οι οποίοι όμως δεν είναι της ώρας να ειπωθούν. Και αυτό γιατί αγωνιστικά είδαμε ένα εξαιρετικό ματς που κράτησε μέχρι τέλους το ενδιαφέρον και διαφήμισε αυτήν την… ταλαίπωρη άμυνα που μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά, όμως η επίθεση τής κλέβει τα credit σε κάθε ευκαιρία.

Τα έσπασε με… στυλ ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός για περίπου τριάντα λεπτά ήταν κυρίαρχος στο παιχνίδι. Έλεγχε τον ρυθμό, έστειλε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα και είχε καταφέρει να αποδιοργανώσει πλήρως τον αγχωμένο Ολυμπιακό που βρήκε απέναντί του.

Αυτό που έπαθαν όμως οι Πράσινοι στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη σκόραρε έξι πόντους, όλους κι όλους. Αφού πρώτα είχε μείνει χωρίς καλάθι για περίπου επτά λεπτά. Επτά λεπτά που είχε πιαστεί στις αμυντικές «δαγκάνες» των Πειραιωτών και δεν μπορούσε να ξεφύγει.

Και αυτό δεν ήταν το πιο εντυπωσιακό. Οι έξι πόντοι που ήρθαν με… αίμα, προέκυψαν μόνο από βολές. Τέσσερις του Νεμάνια Νέντοβιτς και άλλες δύο από τον Οκάρο Γουάιτ. Εν ολίγοις, ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς καλάθι εντός πεδιάς ένα ολόκληρο δεκάλεπτο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, με 0/15 σουτ δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσεις.

Μεγάλη άμυνα λόγω Γουόκαπ

O Γιώργος Μπαρτζώκας, βλέποντας το ματς να του γλιστρά μέσα από τα χέρια στο τρίτο δεκάλεπτο, πήρε την απόφαση να αποσύρει τον Κώστα Σλούκα και να ρίξει τον… εξολοθρευτή του. Τον Τόμας Γουόκαπ. Με αυτόν στο παρκέ, συν τους Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ και Μάρτιν, ο Έλληνας τεχνικός είχε πέντε «καμικάζι» έτοιμους να τα δώσουν όλα.

Μπροστάρης, ο πρώην παίκτης της Ζάλγκιρις. Που το τελευταίο διάστημα άκουσε πολλά λόγω των επιδόσεών του στην επίθεση. Εδώ όμως μιλάμε για άμυνα. Και η άμυνα είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο Αμερικανός «έσβησε» τον Νέντοβιτς, οργάνωσε άψογα το παιχνίδι και ήταν από τους βασικούς λόγους της μεγάλης επιστροφής του Ολυμπιακού.

Ο MVP Ντόρσεϊ που το πήρε πάνω του

Ένα από τα μεγάλα ατού του Ολυμπιακού είναι πως διαθέτει στο ρόστερ του τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ έχει βγάλει τους Ερυθρόλευκους από τη δύσκολη θέση ουκ ολίγες φορές τη φετινή σεζόν με τους πόντους του. Έτσι και στον τελικό.

Του αρέσει να παίρνει ευθύνες και δεν κρύβεται όταν η μπάλα «καίει». Δικαιώνει τον Μπαρτζώκα για την επιλογή του να τον περιμένει το καλοκαίρι. Αλλά και τον εαυτό του που επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα να συνεχίσει την καριέρα του.

Χθες έβαλε μεγάλα σουτ. Τελείωσε το ματς με 21 πόντους, αναδείχθηκε MVP τού ματς και απέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο πολύτιμος είναι ένας σκόρερ αυτού του επιπέδου για τους Πειραιώτες. Κάνοντας εξαιρετικά αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Να τους «ξεκολλά» όταν χρειάζεται.

Το συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι πως η φράση αποδείχθηκε για άλλη μία φορά επίκαιρη και απόλυτα σωστή. Η άμυνα όντως κερδίζει τίτλους. Σιγά το νέο θα πείτε. Δεν ανακάλυψε κανείς την Αμερική. Όμως, όπως και να έχει, μερικές φορές καλό είναι να θυμόμαστε τα αυτονόητα.

ΥΓ. Η εικόνα με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να χειροκροτούν και να συγχαίρουν αυτούς του Ολυμπιακού για τον τίτλο, αλλά και η άψογη παρουσία του κόσμου, είναι άλλη μία απόδειξη πως ο αθλητισμό δεν προκαλεί τη βία. Αλλά κάποιοι τον χρησιμοποιούν ως πρόφαση και αυτό είναι κάτι που μας πληγώνει όλους.