Το Debut.gr επικεντρώνεται στον Τζα Μοράντ που στα 22 του και μόλις την τρίτη του χρονιά στη λίγκα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες της.

Στα 22 του, ο πόιντ γκαρντ από τη Νότια Καρολίνα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους να δεις NBA αυτή τη στιγμή και έχει οδηγήσει το Μέμφις σε μια ξέφρενη πορεία με ένα μέτριο ρόστερ. Πάμε να δούμε μαζί γιατί μόλις την τρίτη του χρονιά στη λίγκα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες της.

H εκτόξευση των στατιστικών του

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλοι την αλήθεια αλλά σίγουρα βοηθούν στην εξιστόρηση της. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, οι προθέσεις του Τζα Μοράντ του ήταν εμφανείς από τα πρώτα παιχνίδια του με το Μέμφις. Τον βοήθησε βέβαια και η απουσία πρωτοκλασάτου πλέι μέικερ στην πεντάδα των Γκρίζλις. Έτσι, η καθιέρωση του ήταν ακόμα πιο εύκολη. Στην rookie σεζόν του είχε 17.8 πόντους και 7.3 ασίστ σε 67 αγώνες.

Πέρυσι, η βελτίωση στα στατιστικά του ήταν εμφανής αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακή (19.1 πόντοι και 7.4 ασίστ σε 63 αγώνες). Φέτος τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Οι πόντοι του εκτοξεύτηκαν στους 26.5 σε 43 αγώνες. Οι ασίστ του μειώθηκαν ελαφρώς αλλά ποιος ενδιαφέρεται όταν έχει κάνει πολλαπλές εμφανίσεις με πάνω από 40 πόντους; Το αποτέλεσμα αυτών των εμφανίσεων είναι η αναγέννηση των Γκρίζλις και η σίγουρη είσοδος τους στα φετινά πλέι οφς και κατά πάσα πιθανότητα με πλεονέκτημα έδρας.

https://twitter.com/JaMorant/status/1490148073699516420?s=20&t=2i2ItXlKJblRQb6DN7sxtQ

Η καθιέρωση του σε ηγέτη του Μέμφις

Τι συμβαίνει όμως όταν αφήνουμε στην άκρη τα στατιστικά; Όταν τα σουτ δεν μπαίνουν και οι άμυνες σκληραίνουν; Οι συμπαίκτες του ξέρουν πλέον πως μπορούν να βασιστούν πάνω του για οτιδήποτε. Θα πάρει τα επιθετικά ριμπάουντ, θα βγάλει τις εξωφρενικές πάσες, θα τα δώσει όλα στην άμυνα και θα ξεσηκώσει τους πάντες με ένα κάρφωμα από το πουθενά. Ο Μοράντ είναι από εκείνους τους άσους που θα σκοράρει στο ένα παιχνίδι και στο άλλο απλά θα ηγηθεί με τον τρόπο του. Ή και τα δύο μαζί. Οι Γκρίζλις είχαν καιρό να παρουσιάσουν τέτοιο παίκτη και στάθηκαν πολύ τυχεροί στο ντραφτ του 2019.

https://twitter.com/SportsCenter/status/1480372147511988227?s=20&t=UmjeYhdRB2l8VcTDNPmF6Q

Το λαμπρό μέλλον των Γκρίζλις θα τον βοηθήσει στην πορεία του προς την κορυφή

Το Μέμφις είναι μια ομάδα γεμάτη νέα και πολύ υποσχόμενα ταλέντα. Δίπλα στον Μοράντ βρίσκονται νεαροί παίχτες που απέχουν πολλά χρόνια απ’ το prime τους, όπως και ο ίδιος. Αυτό έχει οδηγήσει τους Γκρίζλις σε μια αρκετά πλεονεκτική θέση για το μέλλον. Τα “θεωρητικά” μικρά συμβόλαια των παιχτών, έχουν εξασφαλίσει στην ομάδα της Δύσης μεγάλη άνεσή όσον αφορά το salary cap, με αποτέλεσμα όταν κι αν αυτοί θελήσουν να ανταλλάξουν ένα μέρους του νεανικού τους ρόστερ για κάποιον άλλον σούπερ σταρ. Ποιος μπορεί να πλαισιώσει ιδανικά τον Μοράντ; Δύσκολο να το προσδιορίσουμε. Μακάρι οι κινήσεις που θα κάνουν να είναι οι σωστές και να ακολουθήσουν παραδείγματα ομάδων που πρωταγωνίστησαν στο παρελθόν.

Αν αναρωτιέστε γιατί μιλάμε για το μέλλον και γιατί δεν θα μπορούσε και φέτος να αναδειχθεί MVP ο Μοράντ, η απάντηση είναι μία. Δεν έφτασε ακόμα στην κορυφή. Δικαιούται να συζητιέται ως υποψήφιος; Απολύτως, αλλά δεν πρόκειται να προσπεράσει μερικούς από τους κορυφαίους σούπερ σταρ της λίγκας που αξίζουν και φέτος το βραβείο. Όλα βέβαια θα κριθούν μετά το all-star break. Θα σκάσει η “φούσκα” του Μέμφις; Θα συνεχίζει ο ίδιος την απίστευτη πορεία του μέχρι τα πλέι οφ; Και στο τέλος, πόσο κοντά στους τελικούς θα φτάσει και φέτος; Οι απαντήσεις σε λίγους μήνες.