Η Μπαρτσελόνα κέρδισε τις εντυπώσεις στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι και το debut.gr σας παρουσιάζει τις 4 ομάδες με το "μεγαλύτερο κέρδος" από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος έχει μόλις ολοκληρωθεί και ένα είναι το βέβαιο: η Μπαρτσελόνα -δείχνει να- είναι η μεγάλη κερδισμένη. Και αυτό κυρίως χάρη στην….“buzzer beater” απόκτηση του Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ως ελεύθερου μάλιστα!

Οι Καταλανοί κατόρθωσαν σε ένα μεγάλο ποσοστό να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές σε θέσεις όπου υπήρχαν “κενά”, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και η Γιουβέντους. Νιουκάστλ, και Έβερτον συμπληρώνουν την τετράδα που παρουσιάζεται παρακάτω…

Προτού όμως ξεκινήσουμε δε μπορούμε να αφήσουμε “στην απέξω” τον Κρίστιαν Έρισκεν! Ο Δανός μέσος που πριν περίπου 7 μήνες είχε σοκάρει ολόκληρο τον πλανήτη καταρρέοντας στο ματς με τη Φινλανδία, επέστρεψε! Ο Έρικσεν δε το έβαλε κάτω, και υπέγραψε για 6 μήνες με τη Μπρέντφορντ, ενώ στη συμφωνία υπάρχει η επιλογή επέκτασης για ένα ακόμη έτος. Δε μπορούμε παρά να νιώθουμε χαρά για τον πρώην άσο της Ίντερ!

1. Μπαρτσελόνα

Μετά από ένα κάκιστο πρώτο μισό της σεζόν, η Μπαρτσελόνα πέρασε στην “αντεπίθεση”. Έχοντας ήδη “κλείσει” τον Ντάνι Άλβες (ελεύθερος) από το Νοέμβρη, η διοίκηση Λαπόρτα προσπάθησε να ενισχύσει την ομάδα εκεί που “πονούσε”. Η αρχή έγινε με την απόκτηση του νεαρού άσου, Φεράν Τόρες από τη Σίτι, έναντι περίπου 50.000.000 ευρώ. Ακολούθησε ο Ανταμα Τραορέ, δανεικός για έξι μήνες από τους Γούλβς (με οψιόν αγοράς). Και τέλος; Το κερασάκι στην τούρτα: Ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Η υπόθεση του Γκαμπονέζου φορ δικαίως χαρακτηρίστηκε ως “θρίλερ”. Τελικά, το φινάλε ήταν ευχάριστο για αμφότερους, και δη για τους Καταλανούς που τον απέκτησαν ως ελεύθερο έως το καλοκαίρι του 2023!

Βέβαια, υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν είχαν αίσιο τέλος, όπως αυτή του αριστερού μπακ Νικολας Ταγλιαφίκο, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα δεν κινήθηκε για κεντρικό αμυντικό, θέση που κατά γενική ομολογία υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα!

2. Γιουβέντους

Η “Μεγάλη Κυρία” αποδείχθηκε όντως μεγάλη στο πρώτο μεταγραφικό παζάρι του 2022. Με μόλις 2 κινήσεις, αλλά προσθήκες ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Οι “Μπιανκονέρι” λοιπόν προχώρησαν στην απόκτηση του αρχισκόρερ της Σέριε Α, Ντούσαν Βλάχοβιτς από τη Φιορεντίνα. Ο Σέρβος κίλερ ήταν ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η Γιούβε να βγάλει από τα ταμεία της περί τα 81.600.000 ευρώ (τα 11.600.000 πήγαν στους εκπροσώπους του παίκτη) ενώ υπάρχουν ακόμη 10.000.000 ως μπόνους επίτευξης στόχων!

Πέραν του παίκτη των 20 γκολ σε 24 συμμετοχές, η Γιουβέντους απέκτησε και τον Ντένις Ζακάρια. Ο Ελβετός μέσος αποτελεί ένα από τα “next big thing” στη συγκεκριμένη θέση, και ο ιταλικός σύλλογος τον “έκλεισε” με συνοπτικές διαδικασίες. Στα 5.000.000 ευρώ το κόστος (+ 3.000.000 μπόνους) της μετακίνησής του από τη Γκλάντμπαχ, καθώς το συμβόλαιό του έληγε το προσεχές καλοκαίρι!

3. Νιουκάστλ

Η εξαγορά του ιστορικού συλλόγου από τους Άραβες πολυεκατομμυριούχους δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες. Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή, η Νιουκάστλ παλεύει να παραμείνει στην Πρέμιερ Λίγκ. Και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Η αρχή έγινε με τον Κιέραν Τρίπιερ, ο οποίος αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ισπανίας Ατλέτικο έναντι 15.000.000 ευρώ. Ο φορ της Μπέρνλι Κρις Γούντ μετακόμισε στο “St. James Park” έναντι 30.000.000 ευρώ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του Μπρούνο Γκιμαράες. Στα 24 του ο Βραζιλιάνος μέσος κέντρισε τα βλέμματα ως παίκτης της Λυόν, με τους Άραβες να πληρώνουν 42.000.000 ευρώ στη γαλλική ομάδα για να τον κάνουν δικό τους.

Ακόμη δύο σημαντικές προσθήκες για τις “Καρακάξες” είναι ο υψηλόσωμος στόπερ Νταν Μπέρν (15.000.000 ευρώ από τη Μπράιτον) και ο αριστερός οπισθοφύλακας Ματ Τάργκετ, που θα αγωνιστεί ως δανεικός στο σύλλογο μέχρι το τέλος της σεζόν!

4. Έβερτον

Αρχές Φεβρουαρίου του 2022 και η Έβερτον διανύει μια από τις χειρότερες -αγωνιστικά- περιόδους της ιστορίας της. Το κλάμπ από το Λίβερπουλ έχει συγκεντρώσει μονάχα 19 βαθμούς σε 16 παιχνίδια. Πέρα από την αλλαγή προπονητή (Λάμπαρντ στη θέση του Ράφα Μπενίτεθ), τα “Ζαχαρωτά” προχώρησαν και σε ορισμένες αξιόλογες μεταγραφές. Ασμίρ Μπέγκοβιτς (τερματοφύλακας), Σάλομον Ρονδόν (επιθετικός), Άντρος Τάουνσεντ (εξτρέμ) και Ελ Γκάζι (εξτρέμ) μετακόμισαν στους “μπλε” του Μερσεϊσάιντ ως ελεύθεροι.

Πέραν αυτών, αποκτήθηκε ο αριστερός μπακ Μικολένκο από τη Ντιναμό Κιέβου (23.500.000 ευρώ), ο εξτρέμ Ντεμαράι Γκρέι (2.000.000 ευρώ από Λεβερκούζεν) ενώ τα “μπαμ” της τελευταίας στιγμής ήταν ο Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ (δανεικός από τη Γιουνάιτεντ) και ο Ντέλε Άλι ως ελεύθερος! Πολλές οι προσθήκες, πολλοί και οι γρίφοι που καλείται να λύσει ο Φράνκι Λάμπαρντ…