Ο Βλάχοβιτς θα αποτελέσει παίχτη της Γιουβέντους και το Debut.gr παρουσιάζει ανάλογες μεταγραφές από την Φιορεντίνα, που για τους οπαδούς των Βιόλα θεωρείται προδοσία.

Στην αρχή της σεζόν, είχα γράψει πως τo επιθετικό δίδυμο της Φιορεντίνα αποτελεί το must watch της Serie A. Λίγο πριν το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Βλάχοβιτς ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Τορίνο. Μια μεταγραφή που θα φτάσει στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Στο παιχνίδι για τον Σέρβο επιθετικό σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα ήταν η Άρσεναλ. Ο ίδιος επέλεξε να μείνει στην Ιταλία, μια απόφαση που ήδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των οπαδών της Φιορεντίνα. Ήδη στους δρόμους της Φλωρεντίας υπάρχουν υβριστικά πανό για τον Βλάχοβιτς. Μεταξύ άλλων τον αποκαλούν και σύγχρονο μισθοφόρο.

Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων δεν σχετίζεται με τα υπόλοιπα ιταλικά ντέρμπι. Δεν αποτελεί το ντέρμπι πόλης όπως το ντέρμπι della madodina ή το della mole. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα το θεωρούν προδοσία να μετακομίζεις στην Γιούβε. Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 1981-1982. Τελευταία αγωνιστική οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες στις πρώτες θέσεις. Η Φιορεντίνα φέρνει 0-0 με την Κάλιαρι και της έχει ακυρωθεί κανονικό γκολ σύμφωνα με τα μέσα της εποχής. Η Γιουβέντους επικρατεί της Catanzaro με 1-0 με γκολ- πέναλτι του Λάιμ Μπρέιντι. Οι φίλαθλοι των Βιόλα φωνάζουν Meglio secondi che ladri. Καλύτερα δεύτεροι παρά κλέφτες. Η αντιπαλότητα αυτή υπάρχει μέχρι και σήμερα. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα δε θέλουν με τίποτα να βλέπουν τα δικά τους παιδιά να πηγαίνουν στην Γιουβέντους. Μπάτζιο, Μπερναντέσκι και Κιέζα είναι 3 μεταγραφές που έβγαλαν τους οπαδούς της Φιορεντίνα στον δρόμο. Ειδικά του Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Η περίπτωση του Μπάτζιο 

Ο Ιταλός επιθετικός είναι αναμφίβολα στην κατηγορία με τους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταγραφή του όμως από την Φιορεντίνα στην Γιουβέντους είχε μεγάλο αντίκτυπο. Με την μωβ φανέλα έκανε τους πάντες να τον λατρέψουν στη Φλωρεντία. Πήγε σε μια Φιορεντίνα που μαχόταν να μείνει στη Serie A και σε μια 4ετια την έφερε στον τελικό του ΟΥΕΦΑ το 1990. Αυτή τη χρονιά όμως οι ισορροπίες άλλαξαν. Η Φιορεντίνα είχε οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να πουλήσει τον Μπάτζιο για 8 εκατομμύρια στη Γιούβε. Ποσό ρεκόρ για την εποχή που τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αμέσως η Φλωρεντία πήρε φωτιά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. 3 ημέρες από την οριστικοποίηση της μεταγραφής η Φλωρεντία ήταν στο επίκεντρο για τα επεισόδια. Οι φίλαθλοι πετούσαν τούβλα στις οικίες των διοικούντων, έβαζαν φωτιές στους δρόμους και επικρατούσε ένα χάος. Ο τότε πρόεδρος Φλάβιο Ποντέλλο της Φιορεντίνα φυγαδεύτηκε στα γραφεία της ομάδας στο Artemio Franchi. 50 τραυματίες αυτές τις 3 ημέρες των επεισοδίων. Ο Μπάτζιο όμως δεν έχασε την αγάπη του για την Φιορεντίνα. Μπορεί με τη φανέλα της Γιουβέντους να πήρε τίτλους και ατομικές διακρίσεις όπως τη Χρυσή Μπάλα το 1993. Αλλά δεν ξεχνούσε την ομάδα της Φλωρεντίας.

Η ιστορία με το κασκόλ και το πέναλτι στο Φιορεντίνα – Γιουβέντους το 1991

Απόδειξη της παραπάνω φράσης αποτελεί μια ιστορία στην επιστροφή του στο Artemio Franchi ως παίχτης της Γιουβέντους. Κατά την παρουσίαση του στη Γιουβέντους, του δόθηκε ένα κασκόλ της ομάδας αλλά δε το φόρεσε, το άφησε σε μια καρέκλα δίπλα. Στο πρώτο ματς κόντρα στη Φιορεντίνα στην έδρα των Βιόλα, η Γιούβε κερδίζει πέναλτι. Το σκορ 1-0 υπέρ των γηπεδούχων. Ο κατεξοχήν εκτελεστής των πέναλτι Μπάτζιο δε πάει να το εκτελέσει. Ο συμπαίχτης του που αναλαμβάνει την εκτέλεση το χάνει και παραμένει το 1-0 υπέρ της Φιορεντίνα. Λίγο μετά ο Μπάτζιο γίνεται αλλαγή. Παίρνει ένα κασκόλ της Φιορεντίνα που είχε πετάξει ένας οπαδός στον αγωνιστικό χώρο και όπως κάθισε στον πάγκο, το φόρεσε. Την επόμενη μέρα όταν τον ρώτησαν οι οπαδοί της Γιούβε γιατί δεν εκτέλεσε ο ίδιος το πέναλτι, απάντησε: «Ο αντίπαλος τερματοφύλακας ήξερε που θα πέσει αν το εκτελούσα εγώ».

Μπερναντέσκι και Κιέζα οι επόμενοι στη λίστα

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι που κάνει το δρομολόγιο Φλωρεντία – Τορίνο αλλά η περίπτωση αυτών των Ιταλών είναι ξεχωριστή. Και αυτό γιατί αποτελούν γέννημα – θρέμμα της Φιορεντίνα. Ο Μπερναντέσκι κατάγεται από τη Φλωρεντία ενώ ο Κιέζα ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα σε μικρές ομάδας της περιφέρειας της Τοσκάνης. Ειδικά η περίπτωση του Μπερναντέσκι είναι η χειρότερη για τους οπαδούς των Βιόλα. Του είχαν δώσει τον αριθμό 10 που φόραγε και ο Μπάτζιο, ήταν δικό τους παιδί και έβλεπαν σε αυτόν έναν μελλοντικό ηγέτη. Έναν που θα επαναφέρει την Φιορεντίνα στα υψηλά στρώματα της Serie A και στην Ευρώπη. Επέλεξαν να συνεχίσουν και οι 2 στην Γιούβε. Και η αλήθεια είναι αυτή. Βλέποντας τις πορείες των 2 ομάδων, ποιος μπορεί να πει όχι στο δέλεαρ της Γιουβέντους και του Τσάμπιονς Λιγκ; Φυσικά οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες δεν έλειψαν και δεν λείπουν όταν επιστρέφουν στο Artemio Franchi. Η υποδοχή τους πάντα δε θα είναι ευχάριστη όσο και αν πρόκειται για δικά τους παιδιά. Μια μεταγραφή στη Γιουβέντους είναι για τους οπαδούς της Φιορεντίνα μια μορφή μεγάλης προδοσίας.

«Το να προδίδεις αυτούς που σε μεγάλωσαν και σε προστάτεψαν είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού. Η Φλωρεντία δεν είναι πια το σπίτι σου». Το πανό των φίλων της Φιορεντίνα όταν ανακοινώθηκε ο Κιέζα από τη Γιουβέντους.