Ο Νίκολα Μίροτιτς παίζει μπάλα μόνος του για το βραβείο του MVP στην Euroleague και ο Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύει.

Εάν κάτι λείπει από την συλλογή του Νίκολα Μίροτιτς είναι το τρόπαιο της Euroleague και το βραβείο του MVP της διοργάνωσης. Για το πρώτο έφτασε κοντά πέρυσι. Η Μπαρτσελόνα έφτασε στο τελικό κόντρα στην Εφές αλλά είδε το σύνολο του Εργκίς Αταμάν να γεύεται την νίκη. Για το δεύτερο, έχοντας διανύσει κάτι παραπάνω από τα μισά της σεζόν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα καταλήξει στα χέρια του. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα προσθέσει στη συλλογή του το ατομικό βραβείο που μέχρι στιγμής λείπει από την συλλογή του. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κούρσα που ουσιαστικά τρέχει μόνος του για τους λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για την επιλογή του MVP, τόσο στο NBA όσο και στην Euroleague δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Αν κάποιος μπορούσε να δώσει μια πιο πρακτική εξήγηση θα μπορούσε να πει “ο καλύτερος παίκτης στην καλύτερη ομάδα”. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς ένας παίκτης μπορεί να καταγράφει μια “εκπληκτική” σεζόν ατομικά, όμως η ομάδα να μην τον βοηθάει τόσο. Και να μην βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ένα παράδειγμα αποτελεί ο Λούκα Ντόντσιτς που την χρονιά 2017-2018 κέρδισε το βραβείο MVP της κανονικής διάρκειας. Ωστόσο η Ρεάλ Μαδρίτης που αγωνιζόταν τερμάτισε στην 5η θέση της κανονικής διάρκειας. Οι εμφανίσεις όμως του νεαρού Σλοβένου υπερίσχυσαν της, μέτριας πορείας για στάνταρ MVP, Ρεάλ Μαδρίτης.

Οπότε ξεκάθαρα ποσοτική μέτρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Εάν όμως κάποιος επιχειρούσε να δώσει μια πιο ρεαλιστική εξήγηση, αυτή θα ήταν ο συνδυασμός της καλών ατομικών αποδόσεων και καλή πορεία της ομάδας. Για παράδειγμα ο Έλι Οκόμπο σημειώνει πολύ καλά ατομικά νούμερα φέτος. Παρόλα αυτά δεν είχε καταφέρει να “βάλει” την Βιλερμπάν στην πρώτη τετράδα-πεντάδα ώστε να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες για το βραβείο του MVP.

Γιατί είναι μόνος

Στην περίπτωση του Νίκολα Μίροτιτς όμως, στην φετινή σεζόν μέχρι στιγμής δεν χωράει καμία αμφισβήτηση για το βραβείο του MVP. Τα έχει όλα. Είναι “ο καλύτερος παίκτης στην καλύτερη ομάδα”, έχει καλές ατομικές επιδόσεις και η ομάδα του είναι πρώτη και από ότι φαίνεται θα διατηρηθεί. Αυτή τη στιγμή ο Ισπανός με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, είναι ο ξεκάθαρός ηγέτης της Μπαρτσελόνα. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της επίθεσης. Η ομάδα του από την άλλη διανύει μια φανταστική χρονιά. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, μάλιστα ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Φενέρμπαχτσε για τις περισσότερες νίκες στο πρώτο γύρο. Ενώ είναι και η ομάδα που έχει δείξει την μεγαλύτερη σταθερότητα στη διοργάνωση. Χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της.

Τα νούμερα

Πόσο καλές είναι όμως οι ατομικές επιδόσεις του Νίκολα Μίροτιτς ώστε να δικαιολογούν την μοναξιά του στη κούρσα του MVP; Η απάντηση είναι ότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, την ώρα γράφεται το κείμενο και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης. Έχοντας μάλιστα αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια, επαναλαμβάνω την ώρα που γράφεται το κείμενο. Στο σύστημα αξιολόγησης σημειώνει 21,6 βαθμούς, αρκετά μακριά από τον δεύτερο Ταβάρες της Ρεάλ που έχει 19,6. Όσο αφορά το σκοράρισμα, o Νίκολα Μίροτιτς είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 17,8 πόντους ανά παιχνίδι, με δεύτερο τον περσίνο MVP Βασίλε Μίσιτς με 16,4. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα νούμερα αυτά τα σημείωνει σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής. Χρονός πολύ μικρότερος σε σχέση με παίκτες με ανάλογους ρόλους σε άλλες ομάδες.

Όλα αυτά σκοράροντας με εκπληκτικά ποσοστά. Τοσο στο δίποντο, όσο και στο τρίποντο και φυσικά στις βολές. Αυτή την στιγμή σουτάρει με 67% στο δίποντο, όντας 11ος σε όλη την διοργάνωση, 51% στο τρίποντο, όντας 3ος επίσης σε όλη την διοργάνωση και 88,7% στις βολές. Αν μη τι άλλο νούμερα που “προκαλούν φρενίτιδα” αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο των προσπαθειών που παίρνει ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα.

Τα νούμερα όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει δει τα ματς της Μπαρτσελόνα θα καταλάβει ότι είναι ακόμα καλύτερος από ότι δείχνουν τα νούμερα του. Θα δει ότι τα σουτ του Μίροτιτς είναι συνήθως στένα μαρκαρισμένα και ότι η πολλά από τα καλάθια του έρχονται σε κομβικά και δύσκολα σημεία για την Μπαρτσελόνα. Την ώρα που η “μπάλα καίει” και η ομάδα του τον χρειάζεται. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικό ένα τρίποντο στην αρχή του παιχνιδιού και διαφορετικό ένα τρίποντο στην τελευταία περίοδο σε κλειστό παιχνίδι.

Η έγκριση από τους Genaral Manager και τα MVP του μήνα 

Εκτός από τις καταπληκτικές ατομικές επιδόσεις του Νίκολα Μίροτιτς και την πρωτιά της Μπαρτσελόνα υπάρχουν και άλλα δύο στοιχεία που αποδεικνόυν ότι είναι μόνος στη κούρσα του MVP φέτος. Σε ψηφοφορία που έγινε στο τέλος του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας της Euroleague μεταξύ των Genaral Manager όλων των ομάδων, o Νικολά Μίροτιτς συγκέντρωσε το εμφατικό 88,9% των ψήφων τους ότι αυτός θα είναι MVP της κανονικής περιόδου. Νούμερο που δεν χωρά αμφιβολία ότι ακόμα και οι άνθρωποι του μπάσκετ αναγνωρίζουν την  απόλυτη κυριαρχία του. Εκτός αυτού στην διοργάνωση μετράμε ήδη 4 αγωνιστικούς μήνες, με τρία βραβεία MVP για την μήνα να έχουν απονεμηθεί ήδη. Ο φόργυορντ της Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει τα δύο από αυτα, όντας ο MVP του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Οι αντίπαλοι

Στο κείμενο έγινε ξεκάθαρο ότι ο Νίκολα Μίροτιτς είναι μόνος στη κούρσα του MVP αλλά ποιοί μπορεί να είναι οι πιθανοί ανταγωνιστές του. Εξάλλου παραμένουν μπόλικες αγωνιστικές μέχρι τέλους. Πολλά μπορεί να γίνουν. Ειδικά σε μια εποχή που ο covid μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Αυτή την στιγμή ρεαλιστικός αντίπαλος του αποτελεί ο Γουόλτερ Ταβάρες. Όμως η Ρεάλ είναι στη δεύτερη θέση, ενώ η Μπάρτσελόνα στην πρώτη. Συν ότι οι ατομικές επιδόσεις του δεν είναι ανάλογες του πρώην NBAer από το Μαυροβούνιο. Πράγμα που μειώνει την όποια απειλή για το βραβείο του MVP. Μετά τον θηριώδη center της Ρεάλ, οι απόψεις διήστανται. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι ο Κλάιμπερν, άλλοι ο Λάρκιν, άλλοι ο Οκόμπο, άλλοι ο Λορένζο Μπράουν ή ακόμα και ο Μίσιτς. Ομώς κανείς δεν είναι καν κοντά στα νούμερα που σημείωνει ο Μίροτιτς, ενώ οι ομάδες τους είναι αρκετά μακριά από την κορυφή.

Τι του λείπει

Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι ένας παίκτης που έχει κερδίσει, αν μη τι άλλο πολλά βραβεία, όμως αυτό του MVP της κανονικής διάρκειας του λείπει από την συλλόγη του. Και οι εμφανίσεις του φέτος δείχνουν ότι το θέλει πολύ. Και κανείς αυτή την στιγμή δεν φαίνετια αρκετά ικανός να τον σταματήσει. Ένα ακόμα τρόπαιο που παραδόξως του λείπει είναι “δισκοπότηρο” του ευρωπαϊκού μπάσκετ.. Όσο και αν παραξενεύει πολλούς ο παίκτης με το υψηλότερο συμβόλαιο στη Euroleague δεν την έχει κατακτήσει ποτέ. Και φέτος αυτός και η Μπαρτσελόνα μοιάζουν αρκετά έτοιμοι να δικαιολογήσουν το μπάτζετ τους. Πέρυσι ήταν ένα παιχνίδι μακριά, φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Γιατί αν και με αυτό το ρόστερ και αυτό τον προπονητή η Μπαρτσελόνα δεν σηκώσει το τρόπαιο φέτος, τότε το project της θα έχει αποτύχει παταγωδώς.