Η Ούνιξ Καζάν εντυπωσιάζει μέχρι στιγμής με την απόδοση της και ο Μαλγαρινός Δημήτρης και το Debut.gr αναλύουν την πορεία της.

Η Ούνιξ Καζάν επέστρεψε στην Euroleague για τα καλά και φαίνεται να μην αστειεύεται πολύ φέτος. Με λίγες αγωνιστικές να απομένουν για τα μέσα της κανονικής σεζόν η ρωσική ομάδα βρίσκεται σε τροχιά playoff, όντας στην 6η θέση την ώρα που γράφεται το κείμενο. Η περσινή φιναλίστ του Eurocup, έχει ήδη αντιμετωπίσει ήδη τους 2 αιωνίους μετρώντας, ένα σημαντικό διπλό στο ΟΑΚΑ και μία ήττα. Αν και ξεκίνησε πολύ μουδιασμένα την διοργάνωση, στα τελευταία παιχνίδια της Euroleague, έχει σημειώσει σημαντικές νίκες που την κατατάσσουν στις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης.

Το φορμάρισμα

Η Ούνιξ Καζάν μπήκε νωχελικά στην φετινή διοργάνωση. Μέτρησε 4 ήττες στα πρώτα 5 παιχνίδια, έχοντας μάλιστα σχετικά εύκολο πρόγραμμα. Αποκορύφωμα ήταν η ήττα στην Ιστανμπούλ κόντρα στην Φενέρ. Εκεί η ομάδα του Vladimir Perasovic σημείωσε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού. Το τελικό σκορ, 80-41, από μόνο του αρκεί για να αποτυπώσει την απόδοση της ρωσικής ομάδας. Η Ουνίξ Καζάν ήταν αρκετά μακριά από το να ξεπεράσει το όριο των 50 πόντων, ενώ ήταν και ένα μόλις καλάθι μακριά από το να ηττηθεί με double score. Η εικόνα αυτή έκανε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι θα αποτελέσει “σάκο του μποξ” στη φετινή διοργάνωση.

Όμως έπεσαν έξω, η περσινή φιναλίστ του Eurocup μεταμορφώθηκε και μετράει 5 νίκες στις 6 τελευταίες αγωνιστικές. Ξεκινώντας από το σημαντικό διπλό στο ΟΑΚΑ κόντρα στο Παναθηναϊκό, σημείωσε άλλες 3 σερί νίκες, κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα, Άλμπα Βερολίνου και Αρμάνι Μιλάνο. Μάλιστα υπέταξε την Αρμάνι Μιλάνο, με 26 πόντους διαφορά στο Καζάν για το 97-71. Μία ομάδα που έχει στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. Ηττήθηκε στην συνέχεια από τον Ολυμπιακό στην έδρα της, για να ακολουθήσει ένα εμφατικό διπλό στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι.

Ο πρωταγωνιστής

Μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτό το φορμάρισμα της ομάδας του Vladimir Perasovic είναι ο Issaiah Cannan. Ο Αμερικανός στην πρώτη του σεζόν στη Euroleague είναι φανταστικός και συνεχίζει από εκεί που το άφησε στο περσινό Eurocup. Αυτή την στιγμή μετράει 14,6 πόντους ανά αναμέτρηση σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής σουτάροντας με 47% πίσω από το τρίποντο. Μετράει τα πιο πολλά εύστοχα τρίποντα στη διοργάνωση έχοντας 44, ενώ είναι 5ος και σε ευστοχία επίσης σε όλη την διοργάνωση. Αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας και ένα από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην μέχρι τώρα πορεία.

Ο Supermario…

Δεν είναι όμως μόνος του. Έχει άξιο συμπαραστάτη τον Mario Hezonja. Ο Κροάτης μετά από ένα μέτριο, για τα δικά του στάνταρ, πέρασμα από τον Παναθηναϊκό, αρχίζει και βρίσκει τα πατήματα του. Ο “Supermario” είναι “ζεστός” φέτος. Μετράει  13,6 πόντους σε 28 λεπτά συμμετοχής, μαζεύει 5,3 ριμπάουντ και μοιράζει 1,6 ασίστ. “Αχίλλειος πτέρνα” του το τρίποντο, που σουτάρει με μόλις 29%. Ωστόσο παραμένει σχεδόν μόνιμος κάτοικος του Top-10 σε κάθε αγωνιστική με τα εντυπωσιακά του καρφώματα.

Το ελληνικό στοιχείο

Η ομάδα μπορεί να μην έχει Έλληνα παίκτη, ωστόσο το ελληνικό στοιχείο υπάρχει. Ο Κώστας Καϊμακόγλου, μετά από συνολικά 7 σεζόν με την φανέλα της Ούνιξ Καζάν φέτος συνεχίζει στο πάγκο της. Ο Έλληνας φόργουορντ, έγινε κάτοικος Καζάν το 2014. Έκτοτε και μέχρι το περασμένο Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσε την απόσυρση από την ενεργό δράση αποτέλεσε “πιστό στρατιώτη” της ομάδας. Η τωρινή σεζόν, τον βρίσκει για πρώτη φορά στην άκρη των πάγκων. Με τον ρόλο του assistant coach, δίπλα στο Vladimir Perasovic. Θυμίζω ότι στο “τιμόνι” της ομάδας την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά βρισκόταν ο Δημήτρης Πρίφτης, νυν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Η συνέχεια…

Η φετινή συμμετοχή της Ούνιξ Καζάν αποτελεί την τρίτη συνολικά στην ιστορία της στην Euroleague. H τελευταία της συμμετοχή ήταν την σεζόν 2016-2017, όπου και τερμάτισε στην 15η θέση, ισοβαθμώντας με την Αρμάνι Μιλάνο στο πάτο της βαθμολογίας. Μοναδικό στοιχείο που είχε να επιδείξει από εκείνη την σεζόν η ρωσική ομάδα ήταν ο ηγέτης της, Κιθ Λάνγκφορντ, που τελείωσε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Λάνγκφορντ, το σύνολο με αρχηγό τον Κώστα Καϊμακόγλου τότε, σημείωσε μόλις 8 νίκες κατά την διάρκεια της κανονικής σεζόν.

Η φετινή Ούνιξ Καζάν έχει σημειώσει ήδη 8 νίκες  και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα μισά. Αναμφισβήτητα η πορεία της μέχρι στιγμής κρίνεται επιτυχημένη. Τόσο σε σύγκριση με την προηγούμενη παρουσία της, όσο και με τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Λίγοι ήταν αυτοί που θα περίμεναν να βρίσκεται σε τροχιά 8αδας.

Κανείς όμως δεν εγγυάται ανάλογη συνέχεια. Η ολοκλήρωση του πρώτου μισού της κανονικής σεζόν θα βρεί την ομάδα από την Ρωσία είτε εντός οκτάδας, είτε σε απόσταση 1-2 νίκες μακριά. Και αυτό όπως αναφέρθηκε και πριν είναι μια πολύ καλή είδηση για την περσινή φιναλίστ του Eurocup. Εκ πρώτης όψεως, το σύνολο του Vladimir Perasovic δείχνει σιγά σιγά να δένει και αυτό επιτρέπει στην ομάδα να ανεβάζει κι άλλο στροφές εν όψει συνέχειας. Όμως η Euroleague έχει δείξει ότι ομάδες που απλά φορμάρονται για κάποιο διάστημα και δεν έχουν διάρκεια, είναι καταδικασμένες να χάσουν το τρένο της 8αδας. Και αυτό είναι που καλείται να αποδείξει η Ούνιξ Καζάν. Ότι οι τελευταίες καλές της εμφανίσεις, μπορούν να έχουν και συνέχεια. Και γιατί όχι, να πραγματοποιήσει την παρθενική της συμμετοχή στα Playoff της Euroleague.