Η πολύπαθη μπασκετική ιστορία ενός συλλόγου, που ακόμα παλεύει στα σταθεί στα πόδια του, αναπολώντας το μεγαλείο του παρελθόντος.

Έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια, τότε που ο Ηρακλής άρχισε το ταξίδι του για τις χαμηλότερες κατηγορίες, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει εκεί που ουσιαστικά ανήκει. Στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. 

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το ταξίδι ήταν δύσκολο καθώς ο Ηρακλής μετά τον υποβιβασμό του από την Α1 το 2011 βρέθηκε την επόμενη σεζόν να αγωνίζεται σε μη επαγγελματική κατηγορία, στην Β Εθνική, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που τον βασάνιζαν ήταν τεράστια. Στην κατηγορία έκατσε δύο χρόνια όταν τελικά την σεζόν 2012-2013 εξασφάλισε την άνοδο στην Α2, όπου παρέμεινε 6 χρόνια.

Τις πρώτες δύο χρονιές κινήθηκε στην μετριότητα εξασφαλίζοντας μεν την παραμονή του στην κατηγορία αλλά δεν υπήρχε και το οικονομικό υπόβαθρο για να διεκδικήσει με αξιώσεις την άνοδο.

Όλα άλλαξαν το 2015 όταν τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο νυν πρόεδρος Θεόδωρος Δρακόπουλος. Ο Ηρακλής κατάφερε να χτίσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο χάνοντας ουσιαστικά την άνοδο στα μπαράζ  δύο χρονιές. Από τον Φάρο Κερατσινίου και Χολαργό αντίστοιχα. Τρίτη και φαρμακερή λέει ο σοφός λαός. Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση των κυανόλευκων. Την σεζόν 2018/2019 η ομάδα εξασφάλισε την πολυπόθητη άνοδο, που τόσα χρόνια αναζητούσε. Ξανά μέσα από την διαδικασία των μπαράζ αυτήν την φορά με αντίπαλο την Καστοριά.

 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΛΟΝΙΑ 

Την πρώτη χρονιά 2019/2020 στην μεγάλη κατηγορία κατάφερε και έχτισε ένα αρκετά μαχητικό σύνολο αποδίδοντας καλό μπάσκετ. Τερμάτισε  στην 7η θέση χωρίς όμως το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί καθώς ήρθε η πανδημία του covid. Φυσικό επόμενο είναι στις τάξεις της ομάδας αλλά και του κόσμου να επικρατεί ο ενθουσιασμός.

Με την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ο πήχης για την ομάδα ήταν υψηλός. Φυσικά συνοδεύτηκε από την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συμμετέχοντας στο Fiba Europe Cup. Η χρονιά όμως δεν εξελίχθηκε καλά. Το μπάσκετ που έπαιζε ο Ηρακλής δεν απέδιδε καρπούς και μοιραία απέτυχε να μπει στα play off του πρωταθλήματος τερματίζοντας στην 10η θέση, ενώ στην Ευρώπη κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί πως η ομάδα άλλαξε 3 προπονητές μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ

Φτάνουμε λοιπόν στην τρίτη χρόνια του 2021/2022.Ήδη από το καλοκαίρι τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να φαίνονται. Κορυφαίο γεγονός ήταν πως η ομάδα δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα που συνοδεύτηκε και με -3. Ο γηραιός δεν ξεκινάει καλά τις υποχρεώσεις του. Αποκλείεται με συνοπτικές διαδικασίες και από την Ευρώπη με μόλις μία νίκη. Σαν να μην έφταναν τα χίλια προβλήματα, μια απίστευτη καταγγελία θορύβησε όχι μόνο τον κόσμο του Ηρακλή αλλά ολόκληρη την μπασκετική Ελλάδα. Η ΚΑΕ δεν είχε πληρώσει το ενοίκιο στην κατοικία του προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλου! Ο οποίος αναγκάστηκε να μισθώσει σπίτι με δικά του έξοδα. Λίγες μέρες μετά αποχώρησε και από την ομάδα.

Η δεύτερη βόμβα προήλθε από τον πρώην ψηλό του Ηρακλή Γιάννης Κουζέλογλου ο οποίος υποστήριξε πως το συμβόλαιο που του δόθηκε να υπογράψει ήταν πλαστό. Η υπόθεση έχει φτάσει στον αθλητικό δικαστή. Απίστευτες καταγγελίες για έναν σύλλογο ο οποίος θέλει να λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα. Με μόλις 3 νίκες στους πρώτους 9 αγώνες στο πρωτάθλημα, με αφαίρεση βαθμών και με πολλά οικονομικά προβλήματα το μέλλον μόνο αισιόδοξο δεν μοιάζει.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξύπνησαν, το πάθημα δεν έγινε μάθημα και ο Ηρακλής βρίσκεται ξανά σε οριακή θέση. Όλα αυτά από έναν σύλλογο που είχε χτίσει τρομερές ομάδες στα 90s και 00s.Έχει ντύσει στα κυανόλευκα παίχτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, Ντέιβιντ Ινγκραμ, Γιούρε Ζντοβατσ, Εξέβιερ Μακντάνιελ. Ας ελπίσουμε λοιπόν σύντομα ο γηραιός να βρει τον δρόμο του και να καταφέρει αρχικά να εδραιωθεί στην Α1. Γιατί μια ομάδα του μεγέθους της σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στην μεγάλη κατηγορία.