Ο Γιώργος Πρίντεζης συνεχίζει να γράφει ιστορία στη Euroleague και το Debut.gr βγάζει το... καπέλο στον μεγάλο αρχηγό του Ολυμπιακού.

Λένε πως η ιστορία γράφεται από τους νικητές και αν μη τι άλλο ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ένας τέτοιος. Ο 36χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να βρίσκεται στη δύση της πλούσιας καριέρας του, όμως δεν σταματά να γράφει τη δική του ιστορία στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Τρανή απόδειξη, το βράδυ της 9ης Δεκέμβρη στη θρυλική «Χάλα Πιονίρ». Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να ηττήθηκαν από τον Ερυθρό Αστέρα, όμως εκείνη η βραδιά είχε κάτι το διαφορετικό για έναν από τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο «Πρι» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 4 πόντους. Πήρε τέσσερα σουτ και μετέτρεψε τα δύο από αυτά σε καλάθι. Μόνο που εκείνα τα δύο που βρήκαν στόχο έμελλε να έχουν τη δική τους σημασία στην ιστορία της Euroleague. Ο αρχηγός των Πειραιωτών ξεπέρασε τον αδερφικό του φίλο και επί χρόνια συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και την Εθνική Ομάδα, Βασίλη Σπανούλη, σε συνολικά εύστοχα σουτ εντός πεδιάς στη διοργάνωση. Απολαμβάνοντας πλέον τη μοναξιά της κορυφής. Ο Πρίντεζης μετρά 1.404 καλάθια, τη στιγμή που ο «Kill Bill» έκλεισε την καριέρα του με 1.403.

Η επιτομή του σταθερού σκόρερ

Πρίντεζης: Ένας θρύλος στην υπηρεσία του μπάσκετ

Αν μπορούσαμε να… χαρακτηρίσουμε τον Γιώργο Πρίντεζη μια με μία μόνο λέξη αυτή θα ήταν, «σταθερότητα». Ένας πραγματικά αθόρυβος σκόρερ που αυτή τη στιγμή έχει μέσο όρο καριέρας, στη Euroleague, 10 πόντους. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο εντυπωσιακό σαν νούμερο, όμως το σημαντικό είναι πως έπιασε έναν τέτοιο αριθμό χωρίς ουσιαστικά να ζορίζεται για να το καταφέρει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά πως στα προηγούμενα χρόνια κάθε προπονητής στον Ολυμπιακό ήξερε πως θα πάρει σταθερά σε κάθε ματς 12 πόντους από τον Έλληνα φόργουορντ.

Μιλάμε για έναν από τους πληρέστερους σκόρερς στην ιστορία της λίγκας. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό. Μπορεί να απειλήσει με πρόσωπο στο καλάθι, ντριμπλάροντας ακόμα και από τη γραμμή του τριπόντου. Το σουτ του από μακρινή απόσταση (34% ποσοστό καριέρας στα τρίποντα) αρκετά αξιόπιστο. Πολύ γρήγορος για τη θέση του και με πλαστικές κινήσεις. Όμως το μεγάλο του όπλο, αυτό με το οποίο έβγαζε και βγάζει το «ψωμί» του, ςίναι δίχως αμφιβολία το ποστ.

Εκεί είναι πραγματικά ανίκητος. Μόλις πιάσει θέση κοντά στη ρακέτα και πάρει την μπάλα, όλα έχουν τελειώσει. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον σταματήσει είναι να χάσει τον έλεγχο της «σπυριάρας». Δεν ήταν τυχαίο πως, σε συνεχόμενες σεζόν, κάθε φορά που οι ομάδες του Ολυμπιακού κολλούσαν επιθετικά, ακουμπούσαν την μπάλα σε εκείνον. «Λεφτά στην τράπεζα», όπως λένε και οι Αμερικανοί. Ακόμα και τώρα. Όταν τα πράγματα ζορίζουν καλείται να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Πάντα εκεί στα κρίσιμα

Όταν βρίσκεσαι στην ίδια ομάδα με τον τεράστιο Βασίλη Σπανούλη είναι απολύτως λογικό να μην έχεις τις ίδιες ευκαιρίες να γίνεις ο «ήρωας» της στιγμής. Ήταν δεδομένο πως εκείνος θα έπαιρνε το τελευταίο σουτ. Αυτός ήταν άλλωστε ο «Kill Bill». Τον Πρίντεζη δεν τον ένοιαζε και δεν τον νοιάζει κάτι τέτοιο. Με χαρά προσπαθούσε να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες ώστε η μπάλα να φτάσει στον Σπανούλη και εκείνος να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα.

Αυτό όμως δεν σήμαινε πως ο «Πρι» δεν είναι έτοιμος πάρει την ευθύνη. Το έχει αποδείξει άπειρες φορές. Δεν είναι μόνο τα τρελά καλάθια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2012 ή με την Μπαρτσελόνα το 2015. Είναι αυτό που λέγαμε πριν. Η σιγουριά που εμπνέει στους γύρω του. Αμέτρητες φορές έχει κρατήσει τον Ολυμπιακό στο ματς όταν ο αντίπαλος πήγαινε να ξεφύγει, για να έρθει μετά ο Σπανούλης να τελειώσει τη δουλειά.

Πάντα είναι εκεί στα κρίσιμα. Είτε μιλάμε για Final 4, είτε για Play-Offs Euroleague ή πρωταθλήματος, είτε για ένα απλό παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεγάλες στιγμές γεμάτες πάθος, θέληση, και δυναμισμό. Όλα αυτά σε ένα μοναδικό πακέτο. Η ήρεμη δύναμη των Ερυθρόλευκων που καλμάρει τους πάντες και δίνει ό,τι χρειάζεται η ομάδα. Αυτός είναι ο Γιώργος Πρίντεζης.

Ένας αρχηγός διαφορετικός από τους άλλους

Το να είσαι αρχηγός δεν φαίνεται μόνο στο παρκέ. Στο τελευταίο σουτ, στο ριμπάουντ, στην ασίστ. Ο αρχηγός φαίνεται στα αποδυτήρια, έξω από αυτά κλπ. Ο Πρίντεζης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, δεν φοβάται να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ίσα-ίσα του αρέσει κιόλας. Σίγουρα τον βοηθά και το κλίμα που έχει χτιστεί στον Ολυμπιακό, όμως όλο αυτό το οικοδόμημα είναι και δική του δουλειά.

Όταν έχεις πετύχει τόσα στην καριέρα σου είναι λογικό να εμπνέεις σεβασμό στους συμπαίκτες σου. Αυτό όμως δεν είναι κάτι απόλυτο. Τεράστιο ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας. Όλοι όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλούν για έναν απίστευτο άνθρωπο που μπορεί και κρατά τους γύρω του ενωμένους. Και ο Πρίντεζης το κάνει εξαιρετικά αυτό. Είναι αρχηγός με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Μιλάμε για έναν τεράστιο αθλητή τον οποίο έχουμε την τιμή και το προνόμιο να απολαμβάνουμε ακόμα. Και που όταν σταματήσει την καριέρα του, θα έχουμε να λέμε πως υπηρέτησε το αγαπημένο του άθλημα όσο καλύτερα μπορούσε. Θα έχουμε να λέμε για το ήθος και τις αξίες του. Θα έχουμε να λέμε για έναν θρύλο του μπάσκετ.