Το Debut.gr βρέθηκε στο Ιβανώφειο για την αναμέτρηση του Ηρακλή με την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Basket League.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον καυτό Κιθ Λάνγκφορντ η ΑΕΚ επικράτησε του Ηρακλή με 77-68 μέσα στο Ιβανώφειο συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία στις τελευταίες αναμετρήσεις. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε 35 πόντους και ήταν ο πυλώνας στην επίθεση του Ηλία Παπαθεωδόρου. Η Ένωση δεν είχε στη διάθεσή της για τον σημερινό αγώνα τον Ρέι και τον Σαντ-Ρος ενώ έκαναν το ντεμπούτο τους ο δις πρωταθλητής του ΝΒΑ, Μάριο Τσάλμερς και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Για τον Ηρακλή των πολλών άστοχων σουτ ξεχώρισε ο Ντέιβις με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ ενώ ο πρώτος σκόρερ του Γηραιού στο πρωτάθλημα Χάνλαν παρόλο που είχε 10 πόντους στο ημίχρονο, δε μπόρεσε να βρει ρυθμό στο δεύτερο και έμεινε στους 10 με 0/5 τρίποντα. Από την επόμενη αγωνιστική θα είναι διαθέσιμος ο Μιλένκο Τέπιτς που αποκτήθηκε από τον Ηρακλή.

 Η αναμέτρηση

Το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά νευρικό και για τις δύο ομάδες και ο ρυθμός του παιχνιδιού πολύ αργός. Σε αυτό συντέλεσε ο αριθμός των βολών και για τις δύο ομάδες. Ενδεικτικό είναι το στατιστικό με τις 40 βολές μέχρι την ανάπαυλα. Από την αρχή φάνηκε πως ο Λάνγκφορντ ήταν σε καλή μέρα σημειώνοντας τους 8 από τους πρώτους 11 πόντους της ομάδας του.  Ο Ηρακλής έμοιαζε στο ξεκίνημα εγκλωβισμένος από την άμυνα της ΑΕΚ ενώ στην επίθεση δυσκολευόταν να βρει ρυθμό και εύκολα σουτ. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 9-17 με πόντους που προέρχονταν κυρίως από βολές ύστερα από τις aggresive άμυνες του Ηρακλή. Ο Ντέιβις έδωσε λύσεις στο σκοράρισμα για τους γηπεδούχους και η πρώτη περίοδος έληξε με σκορ 20-24.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Ηρακλής έτρεξε ένα σερί 9-0 με την ΑΕΚ να έχει στον πάγκο τον Κιθ Λάνγκφορντ και να αντιμετωπίζει τεράστιο επιθετικό πρόβλημα. Μαυροειδής και Σλότερ φορτώθηκαν με φάουλ και ο Καστρίτης αμέσως έδωσε εντολή η μπάλα να πηγαίνει στο low post έχοντας στην πεντάδα και τον Ντέιβις και τον Καββαδά. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 35-30 μέχρι που επέστρεψαν από τον πάγκο για την ΑΕΚ οι Γκίκας και Λάνγκφορντ. Οι δύο γκαρντ βοήθησαν την Ένωση να βρει ρυθμό στην επίθεση και έτρεξε ένα σερί 2-10 το οποίο της έδωσε και πάλι το προβάδισμα στο σκορ ενώ το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 42-46 χάρη σε ένα τρελό μπάζερ μπίτερ του Κιθ Λάνγκφορντ.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στο ημίχρονο ήταν πως το πρώτο βιολί του Ηρακλή, ο Χάνλαν είχε 10 πόντους από τους οποίους οι 8 ήταν με βολές ενώ ο Λάνγκφορντ είχε 18 πόντους. Ο Παπαθεωδόρου περιόρισε σε τεράστιο βαθμό το επιθετικό transition του Ηρακλή ο οποίος στο στο πρώτο ημίχρονο είχε μηδέν πόντους από αιφνιδιασμούς.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις για τον Ηρακλή με τρίποντο του Ντέιβις αλλά η συνέχεια άνηκε στην ΑΕΚ. Ο Λάνγκφορντ ήταν τρομερός στις iso καταστάσεις με την άμυνα του Ηρακλή να μη μπορεί να τον περιορίσει. Στην επίθεση οι γηπεδούχοι ήταν άστοχοι κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι πέτυχε μόλις 10 πόντους στο δεκάλεπτο εκ των οποίων οι 3 ήταν μόλις εκτός ζωγραφιστού με το τρίποντο του Ντέιβις που ξεκίνησε η περίοδος. Η κυριαρχία της ΑΕΚ  και στα ριμπάουντ της έδωσε το προβάδισμα με 11 πόντους με το τέλος της τρίτης περιόδου (52-63).

Ο Καστρίτης στην τέταρτη περίοδο με σκοπό να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα χρησιμοποίησε άμυνα ζώνης 2-3 κάτι που απέδωσε και με το παραπάνω. Η άμυνα του Ηρακλή άφησε την ΑΕΚ χωρίς σκορ για τουλάχιστον πέντε λεπτά με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να πλησιάσουν σε απόσταση ενός σουτ μετά από καλάθι και φάουλ του Σούλερ. Σε εκείνο το σημείο ο Ηρακλής είχε τον έλεγχο αλλά δύο τρίποντα-μαχαιριές από τον Γκίκα και τον Λάνγκφορντ έστειλαν τη διαφορά στους 9 πόντους και την ΑΕΚ να φεύγει από το Ιβανώφειο νικήτρια με σκορ 77-68.

MVP

Χωρίς καμία αμφιβολία ο πολυτιμότερος παίχτης της αναμέτρησης ήταν ο Κιθ Λάνγκφορντ με τους 35 πόντους που πέτυχε ενώ μάλιστα είχε και μηδέν λάθη. Στους διακριθέντες  ήταν και ο Γκίκας με 12 πόντους, ο Στέφαν Γιάνκοβιτς με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Γιόνας Ματσιούλις με τα 9 «σκουπίδια» που μάζεψε.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-24, 42-46, 52-63, 68-77

ΗΡΑΚΛΗΣ (Καστρίτης)Μανωλόπουλος 4 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Καββαδάς 6 (6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη), Σούλερ 11 (1/6 τρίποντα), Ζάρας 8 (0/4 τρίποντα), Χάνλαν 10 (1/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 8/10 βολές), Οκερέαφορ 5 (1), Ντέιβιτς 16 (5/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3/7 βολές, 7 ριμπάουντ), Καλαϊτζίδης 4 (1/5 τρίποντα), Γεωργαλάς 4.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου)Λάνγκφορντ 35 (4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 15/17 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γιάνκοβιτς Β. 2 (0/4 σουτ, 2/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκίκας 12 (2), Μαυροειδής, Γιάνκοβιτς Στ. 10 (2), Τσάλμερς 3 (0/3 σουτ, 3/4 βολές), Τολιόπουλος 2, Ματσιούλις 3 (1/4 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Κακλαμανάκης 4, Χρυσικόπουλος 4, Σλότερ 2.