Ο Κώστας Μανωλάς επέστρεψε στον Ολυμπιακό μετά από 7,5 χρόνια και το debut.gr σχολιάζει την «ερυθρόλευκη» κίνηση.

Η βόμβα Μανωλά έσκασε! Εδώ και λίγες ώρες ο 30ρης κεντρικός αμυντικός είναι και επίσημα παίκτης του Ολυμπιακού (κοντά στα 2.500.000€ η συμφωνία).

Ύστερα από 7,5 χρόνια «απουσίας» στο εξωτερικό και παραστάσεις με Ρόμα και Νάπολι, ο Ναξιώτης αμυντικός γύρισε στο λιμάνι του! Μια κίνηση από πλευράς πρωταθλητών Ελλάδος που σίγουρα κεντράρει τα βλέμματα. Μια κίνηση με πολύ «κρότο», αλλά και ερωτηματικά…

Home is where your heart is!

Μια φράση που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Μανωλά. Δηλωμένος Ολυμπιακός, παρά το «ξεπέταγμα» με τη φανέλα της ΑΕΚ. Πίσω στο 2014, όταν και υπέγραφε στη Ρόμα, έφυγε με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει. Και λίγο πιο πρόσφατα, το 2020 σε συνέντευξη σε ελληνικό κανάλι δήλωνε με βεβαιότητα πως «θα κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό». Η αγάπη του Μανωλά για τον Πειραϊκό σύλλογο είναι μεγάλη. Τρανό παράδειγμα το γεγονός πως «χάρισε» στη Νάπολι τον τελευταίο του μισθό (Δεκέμβριος 2021), ύψους 400.000€. Γιατί; Για να επιστρέψει νωρίτερα στην πατρίδα και να ξεκινήσει προπονήσεις υπό το βλέμμα του Μάρτινς.

Πέραν αυτού όμως, ο Μανωλάς έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ξανά παίξει στο «Καραϊσκάκης». Ειδικά το καλοκαίρι που μας πέρασε, πίεσε τρομερά τη διοίκηση της Νάπολι, όμως λίγο πριν την τελική συμφωνία όλα «χάλασαν» στο οικονομικό (μεταξύ των ομάδων).

Μανωλάς θα πει ταχύτητα!

Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του Έλληνα στόπερ. Η ταχύτητα όχι μόνο όταν τρέχει, αλλά και στο πως αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και δρα (ή αντιδρά). Με αυτόν στην εντεκάδα ο Μάρτινς μπορεί να ανεβάσει πιο ψηλά στο γήπεδο την αμυντική του γραμμή. Πράγμα που σημαίνει περισσότερη πίεση στον αντίπαλο. Συν τοις αλλοις, ο Μανωλάς είναι εξαιρετικός και στις εναέριες μονομαχίες. Όχι μόνο όταν καλείται να προστατεύσει την εστία του, αλλά και όταν πατάει στην αντίπαλη περιοχή. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την επική κεφαλιά κόντρα στη Μπαρτσελόνα;!

Καλή η Ιταλία, αλλά σαν την Ελλάδα δεν έχει….

Η παραμονή του Μανωλά στην Ιταλία κράτησε κάτι λιγότερο από 8 χρόνια. Ο υψηλόσωμος στόπερ έφυγε -όπως προείπαμε- το 2014 από τον Ολυμπιακό με προορισμό τη Ρόμα (για 15.000.000 ευρώ). Με τους «τζιαλορόσι» αγωνίστηκε 206 φορές, έχοντας 8 γκολ (το ένα βρίσκεται στα βιβλία της ιστορίας) και 6 ασίστ. Πάνω από όλα όμως η εξαιρετική παρουσία του στο κέντρο της άμυνας των «κόκκινων» της Ρώμης «ανάγκασε» τη Νάπολι να κάνει τα πάντα για να τον αγοράσει.

Έτσι λοιπόν, μετά από 5 σεζόν στη Ρόμα, ο Μανωλάς μετακόμισε στον ιταλικό νότο. Το ντιλ έφτασε τα 36.000.000€!! Η Νάπολι πλήρωσε στη Ρόμα 21.000.000€ και έδωσε και τον Αμαντού Ντιαβαρά (μέσος) που τότε κοστολογούνταν στα 15.000.000€. Αν και ποτέ του δεν έπιασε τα στάνταρ απόδοσης που είχε με τη Ρόμα, ο Μανωλάς κατάφερε σε 75 αγώνες να έχει 4 γκολ, μια ασίστ και το κύπελλο Ιταλίας του 2019! Στην πραγματικότητα όμως ο άσος από τη Νάξο ποτέ του δεν ένιωσε την ίδια «ζεστασιά» και αγάπη με αυτή που λάμβανε στον Ολυμπιακό. Και γιαυτο στο σήμερα, έχει ήδη φορέσει -και πάλι- την ερυθρόλευκη φανέλα.

Είναι αυτό που χρειάζεται ο Ολυμπιακός;

Πολλοί μένουν στο θόρυβο μιας τόσο σπουδαίας κίνησης. Και η αλήθεια είναι πως ποδοσφαιριστές όπως ο Κώστας Μανωλάς είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Στην ουσία όμως τι συμβαίνει; Προσωπικά είμαι σχεδόν σίγουρος πως ο μπακ από τη Νάξο θα βοηθήσει αρκετά την ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών. Ωστόσο, η πραγματική «ανάγκη» του φετινού Ολυμπιακού εντοπίζεται αλλού. Στα πλάγια. Τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά.

Ο Ολυμπιακός του 2021-2022 σε καμία περίπτωση δεν απειλεί από το πλάι με τη συχνότητα των προηγούμενων ετών. Και η αλήθεια είναι πως οι παίκτες που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις (δεξί-αριστερό μπακ και εξτρέμ) είναι χαμηλής δυναμικής όσο αφορά το επιθετικό στοιχείο. Με εξαίρεση τον Γίωργο Μασούρα, ο Μάρτινς παίρνει από ελάχιστα έως λίγα από τους πλάγιους μπακ και τους εξτρέμ. Εκεί λοιπόν κατά την ταπεινή που άποψη πρέπει να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός. Όχι για το πρωτάθλημα, αλλά για την ευρωπαϊκή συνέχεια.

Σισέ, Σεμέδο και..ενίσχυση ;!

Αν κάποιος δει την μεταγραφή Μανωλά από μια άλλη οπτική, θα καταλάβει πως ίσως να έγινε σκόπιμα. Να το εξηγήσω. Αυτή τη στιγμή (με τον Μανωλά στο ρόστερ) ο Ολυμπιακός έχει 5 στόπερ «πρώτης πάστας». Τι σημαίνει αυτό; Πως πλέον οι διοικούντες της ΠΑΕ μπορούν και θα ακούσουν προσφορές για τους περιζήτητους Σεμέδο και Σισέ.

Πιθανή πώληση ενός ή και των δύο στην επερχόμενη μεταγραφική περίοδο (Ιανουαρίου) θα φέρει χρήματα στα ταμεία. Χρήματα που θα μπορούν να επενδυθούν ώστε η ομάδα να ενισχυθεί στα πλαγιά. Επομένως, πέρα από κοινή επιθυμία επιστροφής του Μανωλά, αυτή η κίνηση ίσως είναι και μια κίνηση στρατηγικής. Αυτό που λέμε «με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»! Και έναν πρωτοκλασάτο κεντρικό αμυντικό, και, ενδεχομένως μια προσθήκη εκεί που πραγματικά έχει ανάγκη η ομάδα…