Νίκολα Κάλινιτς: Η άνοιξη στο Βελιγράδι
Ο Νίκολα Κάλινιτς αποτελεί το παίκτη βαρόμετρο του Ερυθρού Αστέρα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας σχολιάζουν και αναλύουν την μέχρι τώρα παρουσία του.
Το καλοκαίρι του 2021 ο Ερυθρός Αστέρας έφερε από τη Βαλένθια στο Βελιγράδι τον Νίκολα Κάλινιτς. Κίνηση ρουά ματ κατά πολλούς και κάτι που αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία στα τελευταία παιχνίδια της Ευρωλίγκα. Με τον Αστέρα άλλωστε ο παίχτης έχει και ιδιαίτερη σύνδεση. Και αυτό γιατί αυτή η ομάδα ήταν που μας τον σύστησε στο υψηλότερο επίπεδο, προτού φύγει σαν ένα μεγάλο ταλέντο, πριν βρεθεί στην αγκαλιά του Ομπράντοβιτς στην Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρ. Πάμε να δούμε όμως τι έχει προσφέρει ο Σέρβος foward στην ομάδα του Ερυθρού.
Ο ηγετικός ρόλος που πλέον διαθέτει
Πηγαίνοντας στη Φενέρ, ο Νίκολα Κάλινιτς δεν αποτελούσε το πρώτο βιολί, αλλά ούτε μετέπειτε στη Βαλένθια παρόλο που είχε πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Πέρα από την δεδομένη του ικανότητά στο αμυντικό σκέλος και στη σκληρότητα που δείχνει ως παίχτης, ο Κάλινιτς έγινε ηγέτης. Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων έγινε φέτος. Στον Ερυθρό Αστέρα. Είναι ο παίκτης των τελευταίων αποφάσεων στο Βελιγράδι. Βέβαια με τα χαρακτηριστικά που ήδη διαθέτει. Δηλαδή το μεστό post up παιχνίδι του με το οποίο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Λίγοι εξάλλου forwards προτιμούν τόσο τις επαφές όπως κάνει ο Σέρβος και μπορούν να ανταπεξέρχονται με τη συνέπεια που δείχνει ο ίδιος. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν για πρώτη φορά στην καριέρα του έχει βγάλει το μανδύα του δευτεραγωνιστή και αποτελεί τον ηγέτη μίας ομάδας, όπως ακριβώς συμβαίνει στη φετινή έκδοση του Ερυθρού Αστέρα.
Οι αριθμοί και οι εμφανίσεις του
Ο Νίκολα Κάλινιτς φέτος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Συγκεκριμένα μετράει 12,2 πόντους ανά μέσο όρο οντας παράλληλα και δεύτερος δημιουργός. Πίσω από τον Νέιτ Γουόλτερς, με 3,1 ασίστ, αγκαλιάζοντας πλήρως τον ρόλο του point forward, κάτι που φαινόταν σε μικρότερο βαθμό στα χρόνια της Φενέρ, αλλά και την περασμένη αγωνιστική περίοδο με τη Βαλένθια όπου και είχε επίσης 3,1 τελικές πάσες το παιχνίδι.
Τη συγκεκριμένη regular season, οι μεστές εμφανίσεις του είναι αρκετές. Κορυφαία ωστόσο είναι η εμφανισή του με τον Ολυμπιακό. Μια εβδομάδα πριν έκανε ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους έχοντας 10/17 σουτ, τέσσερα ριμπάουντ και έξι ασίστ, εμφάνιση που αποτέλεσε και την αφορμή για το παρόν κείμενο. Οι ερυθρόλευκοι δεν βρήκαν ποτέ αντίδοτο στο post up παιχνίδι του ακόμη και αν πάνω του βρέθηκαν τέσσερις διαφορετικοί παίκτες (Παπανικολάου, Γουοκάπ, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης).
Με τη Βιλερμπάν επίσης, οι 22 από τους 73 πόντους που πέτυχαν οι παίκτες του Ράντονιτς σε ένα κατά τα άλλα κλειστό παιχνίδι, ανήκαν στον ηγέτη τους. Ο Κάλινιτς πήρε από το χέρι την ομάδα του όταν τον χρειάστηκε και έκρινε την εξέλιξη του ματς. Ακόμη και τις ημέρες που το «ψεγάδι» του είναι στα λάθη, όπως με Ζενίτ στη Ρωσία, όπου έκανε 7, επικεντρώθηκε σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού. Μέτρησε 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, τις περισσότερες από κάθε άλλον στην ομάδα του.
Το αδύνατο σημείο
Μπορεί να έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, το περιφερειακό του σουτ αποτελεί ένα τρωτό σημείο. Παρόλο που οταν βλέπει ελληνική ομάδα απεναντί του τα βάζει από παντού. Μόλις 31,6% σουτάρει από το τρίποντο φέτος, σε τρεις προσπάθειες ανά παιχνίδι, ενώ γενικότερα στην οκταετή καριέρα του στην Ευρωλίγκα μόνο δύο σεζόν έχει ξεπεράσει το 35%, με τη σεζόν 2018/19 να αγγίζει το 40%. Γενικότερα πάντως, προτιμά τις εκτελέσεις από μέση απόσταση, ειδικά από θέσεις προς τις γωνίες του γηπέδου. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει από τους παίχτες που το αντίπαλο προπονητικό τιμ θα ρισκάρει να του δώσει το συγκεκριμένο σουτ.
Χωρίς αμφίβολια, ο Νίκολα Κάλινιτς αποτελεί έναν παίκτη που όλες οι ομάδες θα ήθελαν στο ρόστερ τους. Δεν είναι Κλαίμπερν, Παπαπέτρου που μπορούν να απειλήσουν με iso καταστάσεις. Εντούτοις, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η άνοιξη δεν έχει έρθει μόνο για αυτόν αλλά και για το Βελιγράδι. Στο προσωπό του ο Ερυθρός μπορεί να βρει αν όχι φέτος τότε σίγουρα τα επόμενα χρόνια πολύτιμες προκρίσεις οκτάδας.