Γιατί ο Μέσι άξιζε τη “Χρυσή Μπάλα” ;!
Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε την 7η "Χρυσή Μπάλα" της μυθικής καριέρας του και ο Μανώλης Μακρόπουλος εξηγεί από το debut.gr γιατί την άξιζε!
Λιονέλ Μέσι, ο κορυφαίος ΚΑΙ για το 2021! Το βράδυ της Δευτέρας (29/11), σε μια λαμπρή τελετή στο Παρίσι, ο Μέσι μεγάλωσε κι άλλο τον μύθο του! Αφού έλαβε 33 περισσότερες ψήφους από τον δεύτερο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, παρέλαβε την 7η “Χρυσή Μπάλα” της τεράστιας καριέρας του. Πλέον, ο “Pulga” είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έχει κατακτήσει το βραβείο σε 3 διαφορετικές δεκαετίες!
Ένα βραβείο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων. Όχι μόνο από απλούς φιλάθλους στα social media, αλλά και από πρώην συναθλητές του (Μέσι).
Στο -σύντομο ελπίζω- κείμενο που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί ο Μέσι άξιζε να βραβευτεί για 7η φορά στην καριέρα του..
Μέσι μαγεία και Αργεντινή στον 7ο ουρανό!
Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της κατάκτησης ακόμη μιας “Χρυσής Μπάλας” από τον Μέσι. Η συνεισφορά του στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα με την Εθνική Αργεντινής. Ένας τίτλος που για την πλειοψηφία των “επικριτών” του, ήταν ο λόγος για τον οποίο δε τον θεωρούσαν GOAT. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Στο Κόπα Αμέρικα του περασμένου Ιουνίου ο LM7 (όπως είναι ένα νέο..παρατσούκλι μετά και την 7η) με εξαίρεση τον μεγάλο τελικό, ήταν πέρα για πέρα απολαυστικός. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 τέρματα, δημιούργησε άλλα 5 (1ος και πάλι), ενώ πήρε και 4 φορές το βραβείο MVP, περισσότερες από κάθε άλλον.
Η Αργεντινή είχε 28 ολόκληρα χρόνια να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Παράλληλα, οι πληγές ήταν ακόμη ανοιχτές από το θάνατο του Ντιεγκίτο. Όμως ο Μέσι “πήρε από το χέρι” την “Αλμπισελέστε” και έδωσε λόγο στους συμπατριώτες του να βγουν στους δρόμους και να γιορτάσουν.
Για τον ίδιο; Ήταν αυτό που έψαχνε περισσότερο από οτιδήποτε. Αυτό που έλειπε από την πλούσια συλλογή του. Και εν τέλει, αυτό που “μέτρησε” περισσότερο στο να πάρει για ακόμη μια φορά το βραβείο του κορυφαίου στον κόσμο.
Άντρας ανάμεσα σε..παιδάκια!
Το καλοκαίρι που μας πέρασε και ύστερα από 21 χρόνια που πέρασαν στην ιστορία του αθλήματος, ο Μέσι αποχώρησε (δε μπορούσε να κάνει και αλλίως) από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Παρίσι. Προτού φύγει όμως φρόντισε (χωρίς να το ξέρει) να μην αφήσει την ομάδα με “άδεια” χέρια.
Μπορεί η Μπάρσα να μην τα κατέφερε στο πρωτάθλημα και ο ίδιος να είδε τον κολλητό του να “κάθεται στο θρόνο”, ωστόσο ατομικά ο Μέσι ήταν -και πάλι- πάνω από όλους. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για 8η φορά (30 γκολ σε 35 αγώνες), δημιούργησε τα περισσότερα X-Goals, ήταν πρώτος ντριμπλέρ και αναδείχθηκε περισσότερες φορές από τον καθένα ως MVP αγώνα.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Μέσι σήκωσε για πρώτη (και τελευταία ; ) φορά ως αρχηγός τρόπαιο με τη Μπαρτσελόνα. Ήταν αυτό του Κόπα Ντελ Ρέι, αφού στον τελικό με εκείνον πρωταγωνιστή (2 γκολ και 1 ασίστ) οι “μπλαουγκράνα” έκαναν…πάρτι με 4-0 κόντρα στη Μπιλμπάο. Ο Μέσι ήταν εκείνος που ξεχώριζε -φυσιολογικά- από την πλέον νεανική ομάδα της Καταλονίας, που στο σήμερα πορεύεται δίχως αυτόν..
Η σύγκριση με ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Πάμε τώρα να δούμε συγκριτικά τι έκαναν Λιονέλ Μέσι και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μέσα στο 2021. Ας αρχίσουμε από τα τρόπαια, μιας και είναι βασικό κριτήριο για τον νικητή. Όπως γράψαμε και παραπάνω, ο Μέσι κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα και το κύπελλο Ισπανίας. Απέναντι, ο “Λέβα” κατόρθωσε να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, και την Μπουντσεσλίγκα με τη Μπάγερν.
Ατομικά, ο Λιο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη Λα Λίγκα (8η φορά), πρώτος σκόρερ στο Κόπα Αμέρικα, πρώτος σε ασίστ στην ίδια διοργάνωση αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη (με 14 τελικές πάσες). Ο Λεβαντόφσκι πήρε και αυτός τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ στη Γερμανία, σπάζοντας μάλιστα το θρυλικό ρεκόρ του Γκέρτ Μίλερ για τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν (41). Ο Λέβα πήρε και το ‘‘Χρυσό παπούτσι”, αφού τα 41 γκολ του έφταναν και..περίσευαν!
Συνολικά, ο Μέσι είχε συνεισφορά σε 47 γκολ (χωρίς να μετράμε τα πέναλτι), ενώ ο Λεβαντόφσκι σε 49. Με δικά τους γκολ ή ασίστ οι ομάδες τους πήραν 36 και 25 βαθμούς αντίστοιχα στο εκάστοτε πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός συνολικά κέρδισε 26 βραβεία MOTM, ενώ ο Πολωνός 15.
Στα 34 του ο Μέσι πέτυχε 13 γκολ εκτός περιοχής, ενώ ο στράικερ της Μπάγερν μόλις 2. Δημιούργησε 26 κλασικές ευκαιρίες για γκολ (Χ-Goals) στους συμπαίκτες του στη Μπάρσα, όταν παράλληλα ο Λέβα “έφτιαξε” 15 τέτοιες. Συνολικά,ο “Ψύλλος” είχε 203 επιτυχημένες ντρίμπλες, ο Πολωνός 43.
Τα νούμερα μιλούν ξεκάθαρα. Και αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και θέλουν να δουν την εικόνα στο χορτάρι, εκεί υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση….
Η περσινή αδικία δε δικαιολογεί τον φετινό παραλογισμό.
Νομίζω ο τίτλος της παραγράφου τα λέει όλα. Να εξηγηθώ καλύτερα όμως. Όπως γνωρίζετε καλά, η απονομή για τη “Χρυσή Μπάλα” του 2020 δεν έγινε ποτέ, ελεω Covid. Το συγκεκριμένο βραβείο δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας πως θα κατέληγε στα χέρια του “Λέβα”. Όχι μόνο για τα σπουδαία νούμερά του, αλλά για την κυριαρχία της Μπάγερν με την δική του τρομερή συμβολή.
Γιατί όμως να…μεταφέρουμε το πέρυσι στο σήμερα; Γιατί η “αδικιά” που βίωσε ο Πολωνός να στοιχείωσει ένα ακόμη βραβείο του Αργεντίνου; Ο Μέσι ήταν αρκετά καλύτερος, πολύ πιο επιδραστικός απο τον Λεβαντόφσκι μέσα στο 2021.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι όσο αφορά το συγκεκριμένο ατομικό βραβείο: η “Χρυσή Μπάλα” δεν απονέμεται στον κορυφαίο σκόρερ της χρονιάς. Ούτε σε εκείνον που αγωνίζεται στην κορυφαία ομάδα αυτής (βλέπε Τσέλσι). Ούτε καν σε αυτόν που είναι μέλος ομάδων που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης με σύλλογο και χώρα (να με λες Ζορζίνιο).
Το..ποδοσφαιρικό όσκαρ είναι για αυτόν που ήταν ο πιο επιδραστικός, ο πιο σημαντικός για την ομάδα του, που τη βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Δίνεται -και πρέπει να δίνεται- σε εκείνον που παρά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζεται (η χειρότερη Μπαρτσελόνα επί εποχής Μέσι), καταφέρνει η ομάδα του να διακριθεί.
Η προφητεία του Κρόιφ και το…μέλλον!
Γυρνάμε το χρόνο πίσω στο 2012. Ο θρυλικός Γίοχαν Κρόιφ βρίσκεται ακόμη εν ζωή, και σε μια ακόμη επιτυχημένη -όπως δείχνουν οι καιροί- δήλωση λέει πως “Ο Μέσι θα φτάσει τις 6 ή 7 Χρυσές Μπάλες.Είναι ασύγκριτος!”. Σήμερα, 9 χρόνια μετά, ο Αργεντίνος έχει δικαιολογήσει και με το παραπάνω τα λεγόμενα του θρυλικού Ολλανδού.
Ποια θα είναι όμως η συνέχεια για τον ίδιο; Η αλήθεια είναι πως ο πρώτος του καιρός στο Παρίσι δεν είναι αυτός που θα περιμέναμε. Πέρα από ορισμένους μικρό-τραυματισμούς, ο Μέσι δεν έχει δείξει ακόμη πως έχει προσαρμοστεί στη νέα ζωή και ομάδα του.
Φυσικά, μεγάλος στόχος της σεζόν είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ με την Παρί. Μια κατάκτηση που αν έρθει, θα είναι η 5η για τον μάγο από το Ροσάριο. Και αν δούμε ακόμη πιο πέρα, σε λιγότερες από 365 μέρες, το πρώτο χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει ξεκινήσει. Μαζί και η τελευταία ευκαιρία του Λιο να κατακτήσει τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό τίτλο.
Και αν τυχόν δούμε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου, μη με ρωτάτε σε ποιον θα πάει ΚΑΙ η επόμενη “Χρυσή Μπάλα”…..