Ο Ολυμπιακός κινήθηκε στις σκιές, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια αναζήτησης ψηλού και ο Κωνσταντίνος Κολοβός σκιαγραφεί το προφίλ του Κουίνσι Έισι.

Το πρωινό της Τρίτης 2 Νοεμβρίου έμοιαζε σαν ένα από τα ίδια. Έμοιαζε, γιατί στην πραγματικότητα η ρουτίνα όλων μας και ιδιαιτέρως του Ολυμπιακού διαταράχθηκε από την απρόσμενη προσθήκη του Κουίνσι Έισι στο ρόστερ των τρεις φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες φήμες ανέφεραν πως οι ερυθρόλευκοι κοιτούσαν την αγορά, δεδομένου της επιτακτικής ανάγκης για βελτίωση στη ρακέτα για την επίτευξη των στόχων ή ακόμα καλύτερα για την πραγματοποίηση μίας υπέρβασης. 

Υπέρβαση, μία λέξη που την περασμένη δεκαετία ο Ολυμπιακός απομυθοποίησε πλήρως και σαφώς η μεταγραφή του Αμερικανού ψηλού στοχεύει προς τα εκεί. Αποτελεί πολυτέλεια για κάθε ομάδα ένας παίκτης όπως ο Κουίνσι Έισι να θεωρείται ως αναπληρωματικός, έπειτα από χρόνια συναπτής παρουσίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, τηρώντας κατά γράμμα τον ρόλο που του αναθετόταν.

Εκρηκτικός, μαχητικός, πεισματάρης… μερικά από τα πολλά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και αναμένεται να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να ανεβεί επίπεδο και να διεκδικήσει με αξιώσεις το καλύτερο δυνατό.

Καθήκοντα αναπληρωτή ο Έισι…

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αντιλήφθηκε το κενό πίσω από τον Μουσταφά Φαλλ, καθώς είναι αδύνατον να περιμένουμε ένα κορμί που αγγίζει αισίως τα 218 εκατοστά να «χτυπάει» 30λεπτα… χωρίς να περιμένουμε να καταλήξει σε λιγοστά χρόνια στην πόρτα της απόσυρσης. Εκτός των άλλων, οι δύο κοντινές χρονικά επεμβάσεις που υπεβλήθη ο Χασάν Μάρτιν στο γόνατο του, ουσιαστικά τον έβαλαν να παλεύει με τον χρόνο και ο μαραθώνιος της ολικής επαναφοράς του μοιάζει ατελείωτος.

Προφανώς, ο Έισι θα λάβει χρέη αναπληρωματικού σέντερ, αφού στην θέση του Power Forward ο Ολυμπιακός δεν έχει λόγο να διαφοροποιήσει κάτι, δηλώνει ευχαριστημένος με τον εκκολαπτόμενο αστέρα Σάσα Βεζένκοφ και τον πάντα αξιόπιστο Γιώργο Πρίντεζη.

Ξεχάστηκα και συγχωρέστε με, αξίζει να επισημάνουμε το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είχε διαθέσιμη μία θέση ξένου, άρα επί της ουσίας δε προκύπτουν «κοψίματα» και αφαιρέσεις στον ορίζοντα…

Σε καμία περίπτωση η προσθήκη δε μπορεί να κριθεί ως ασήμαντη, τουναντίον σε λίγους μήνες ίσως μιλάμε (αν όλα εξελιχθούν όπως τα σκέφτονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι) για θεόσταλτη έμπνευση και κατά κάποιο τρόπο προάγγελος μίας ακόμα εποποιΐας!

Γιατί όχι; Ο Ολυμπιακός συνδυάζει εντελώς αντικειμενικά, με αγάπη και σεβασμό… το θέαμα και το αποτέλεσμα, διαθέτει βάθος στο ρόστερ του, στα αποδυτήρια υπάρχουν σπουδαίες προσωπικότητες και στην άκρη του πάγκου μιλάμε για τον πρώτο Έλληνα στα χρονικά που σήκωσε την Ευρωλίγκα ή το Κύπελλο Πρωταθλητριών παλαιότερα.

Η Ευρωλίγκα μας έχει αποδείξει περίτρανα πως οι εκπλήξεις είναι συχνό φαινόμενο…

Πολυδιάστατος ο Έισι, υπενθυμίζει έναν παλιό γνώριμο…

Καλά όλα αυτά, στις θεωρίες τέλειοι είμαστε, όπως τόνιζε ένα συγγενικό μου πρόσωπο με οποιαδήποτε αφορμή. Επί του πρακτέου τι καθιστά τον Έισι ξεχωριστό ή για να το θέσω ορθότερα, πολύτιμο ενόψει της συνέχειας;

Οφείλω να εξηγήσω το κακόγουστο αστείο μου στην επικεφαλίδα, πριν αλλάξουμε σελίδα και μπούμε στο ψητό. Επικαλούμενος την πολύπλευρη μπασκετική διάσταση του Κουίνσι Έισι, έβαλα αφελώς στην εξίσωση ένα πολυεργαλείο που τίμησε με την παρουσία του τα μέρη μας… τον Έισι Λο.

Προχωράμε…

Ο Κουίνσι Έισι αγωνίζεται με την ίδια ευκολία στις δύο θέσεις της frontcourt, δίνοντας την δυνατότητα στον Γιώργο Μπαρτζώκα να παρουσιάσει διαφορετικά συστήματα καθ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, παγιδεύοντας τον αντίπαλο coach στην μάχη της σκακιέρας.

Φυσικά, δε γίνεται να αφήσουμε εκτός κουβέντας τα αθλητικά του προσόντα, η εκρηκτικότητα και τα ελατήρια στα πόδια τον διατήρησαν επί σειρά ετών απαραίτητο γρανάζι σε ομάδες του NBA. Δυνατός, αντέχει τους κραδασμός και το physical game παικτών όπως ο Έντι Ταβάρες, Μπράντον Ντέιβις και πολλοί ακόμα που ειδικεύονται στον τομέα, «σε βάζω μέσα στα καλάθια»!

Παράλληλα, ελέγχει τους αιθέρες όσο λίγοι παίκτες στην διοργάνωση, μαζεύοντας τα σκουπίδια το ένα μετά το άλλο, ανανεώνοντας επιθέσεις που φάνταζαν χαμένες… ενώ εξαιτίας του εκπληκτικού επιτόπιου άλματός του μπορεί να εμποδίζει και εντέλει, να ανακόπτει λόμπες πριν αυτές κατεδαφίσουν την στεφάνη!

Και αν αναρωτηθεί κανείς τον λόγο που δε πλησιάζουν στο ζωγραφιστό, τότε μερικοί αγώνες σε επανάληψη θα λύσουν την απορία. Μοιράζει τάπες δεξιά και αριστερά, χωρίς να λογαριάσει τον αντίπαλο… και το γεγονός πως μπορεί να σταθεί σε αλλαγές και να δυσκολέψει τα γκαρντ με τα γρήγορα πλάγια βήματά του, τότε τι περισσότερο να ζητήσει ένας προπονητής στο αμυντικό κομμάτι;

Το δέκα το καλό…;

Αδυναμίες επιθετικές εμφανώς υπάρχουν, μολονότι το κομμάτι του σκορ εν ολίγοις δεν απασχολεί τον Ολυμπιακό σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής, αναζητάει εκείνον που θα ηγηθεί αφενός ως προσωπικότητα και αφετέρου ως αμυντικός πόλος, όταν πατήσει παρκέ η δεύτερη πεντάδα!

Αν όλα κυλίσουν σωστά για την διοίκηση του Ολυμπιακού, τότε στο river της έσχατης παρτίδας κατεβάζει καρέ του άσσου!