Ο Έλι Οκόμπο και η Βιλερμπάν κάνουν πράματα και θάματα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν την μέχρι τώρα πορεία ενός πρώην NBAερ στην Ευρώπη.

Έχει συμπληρωθεί μια επτάδα αγώνων στην Ευρωλίγκα και έχουμε ήδη την ομάδα και το παίκτη έκπληξη της διοργάνωσης. Ο παίκτης αυτός δεν είναι άλλος από τον Έλι Οκόμπο που κάνει θραύση μαζί με τη Βιλερμπάν. Δεν συμφωνείτε. Ο Γάλλος γκαρντ μπορεί να είναι 24 ετών, όμως ήδη διαθέτει εμπειρία από το ΝΒΑ αφού τη περασμένη τριετία βρέθηκε στις ΗΠΑ αγωνιζόμενος στους Σανς και στη θυγατρική τους ψάχνοντας κυρίως το ρόλο του και τον αγωνιστικό του χαρακτήρα. Πάμε όμως να αναλύσουμε σε λίγες γραμμές τα κατορθωματά του στην Ευρώπη.

Το εξαιρετικό start

Ξέραμε πριν την εκκίνηση της Ευρωλίγκα πως στη Βιλερμπάν ερχόταν ένας παίκτης όπως ο Οκόμπο με τρομερό skill σε 1v1 καταστάσεις και φυσικά τρομερό ένστικτο στο επιθετικό κομμάτι. Οι φήμες αυτές ή οι περγαμηνές καλύτερα επιβεβαιώθηκαν στο πρώτο ματς της σεζόν με την Ζαλκίρις. Ο rookie στο πρώτο του ματς στη διοργάνωση σκόραρε 23 πόντους με 9/9 σουτ. Καταλάβαμε τότε λοιπόν πως δεν πρόκεται για μια περίπτωση παίκτη με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αλλά για ένα εξαιρετικό project της Ευρώπης που αναμένεται να κάνει τη διαφορά στο παρκέ αλλά και να πάει την ομάδα του αρκετά ψηλά.

Έλι Οκόμπο

Η συνέχεια ανάλογη

Εν συνεχεία των αγώνων ο Έλι Οκόμπο πατούσε όλο και καλύτερα με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι προπονητές να δυσκολεύονται να βρουν αντίδοτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη αναμέτρηση με τον Παναθηναικό. Ο κόουτς Πρίφτης δοκίμασε τέσσερις παίκτες στο μαρκαρισμά του (Πέρι, Σαντ Ρος, Γούαιτ και Νέντοβιτς). Δίχως ωστόσο να βρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός από τους πράσινους, θύματα στις ορέξεις των Γάλλων και του Οκόμπο έπεσαν οι Εφές, Ζαλκίρις, ΤΣΣΚΑ και Άλμπα Βερολίνου. Σε αυτά τα ματς ο Γάλλος γκαρντ μετράει κατά μέσο όρο 18,2 πόντους με 58% στα τρίποντα και 63,4% στα δίποντα, 4,2 ασίστ, 3,8 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα και 4,6 λάθη τα οποία μαζί με τις βολές (66%) αποτελούν τα στοιχεία του παιχνιδιού του που χρειάζονται βελτίωση για να κάνει το παραπάνω βήμα.

Τα στατιστικά που έχουν ξεχωρίσει και ο ρόλος του στην ομάδα

Αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα ο rookie Οκόμπο είναι τρίτος σκόρερ, ενώ για την Βιλερμπάν αποτελεί τον πρώτο σκόρερ, δημιουργό και ριμπαόυντερ. Την ταυτότητα του δημιουργού μας την έδειξα μάλιστα απέναντι στην Έφες όπου αγωνιζόμενος ως combo guard μοίρασε 10 ασσίστ. Επιπλέον, το καλύτερό του εκτελεστικά παιχνίδι ήρθε πέντε μέρες πριν στο ΟΑΚΑ. Εκεί, ο πρώην NBAερ πέτυχε 35 πόντους με 8/12 τρίποντα, 5/7 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασσίστ και 2 ριμπάουντ. Επιπλέον, η συνύπαρξη των Οκόμπο, Αντετοκούνμπο και Γουεμπανιάμα συνθέτει μια attack τριάδα που η αθλητικοτητά τους δύσκολα ματσάρεται. Μάλιστα, ο συνδυασμός του με τον Κρις Τζόουνς είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος. Σε αυτή την περίπτωση ο Οκόμπο αγωνίζεται σε θέση ‘2’ και μέσω των off ball κινήσεων απελευθερώνεται περισσότερο.

Προφανώς και ο 24χρονος γκαρντ της Βιλερμπάν έχει πολλά να βελτιώσει στο παιχνίδι του και κυρίως τη συχνότητα που κάνει λάθη και τον έλεγχο του ρυθμού, αλλά έχει τέτοια στοιχεία αθλητικότητας και ποιότητας που καλύπτουν τα εύκολα λάθη που χαρίζει στους αντιπάλους του. Αναμφίβολα φέτος η Βιλερμπάν διεκδικεί με πάρα πολλές αξιώσεις το τίτλος της έκπληξης της διοργάνωσης. Η Βιλερμπάν δεν έχει τις απαιτήσεις άλλων οργανισμών όσον αφορά την οκτάδα. Στην πιθανότητα όμως που κερδίζουν και φτάνουν στο 5-2, έχουμε μάλλον την ιστορία ‘’σταχτοπούτας’’ για φέτος στα χέρια μας. Αναμένουμε λοιπόν για την συνέχεια.