Αρκετοί παίκτες στο παρελθόν έχουν φορέσει φανέλα και κοστούμι της ίδιας ομάδας. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τη λίστα αυτή.

Αρκετά αινιγματικός ο τίτλος, μα αρκετά συχνό φαινόμενο. Στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρωλίγκα υπήρξαν προσωπικότητες του χώρου που φόρεσαν φανέλα και κουστούμι της ίδιας ομάδας. Παίκτες δηλαδή που έγιναν και προπονητές στις ομάδες που αγαπήθηκαν. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κατέχουν αυτήν ας το πούμε διπλή ταυτότητα.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παρτιζάν)

Φανέλα και κουστούμι

Η λίστα δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με έναν από τους κορυφαίους κόουτς της ιστορίας του Ευρωπαικού μπάσκετ. Η μεγάλη του αγάπη ήταν μία. Και αυτή είναι η Παρτιζάν. Από το 1984 ως το 1991 τίμησε τη φανέλα της Παρτίζαν στη θέση του πλέι μέικερ έχοντας δίπλα του μονάδες όπως ο Ντίβατς και ο Τζόρτζεβιτς. Τρία χρόνια μετά (1987) κατέκτησε το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας ενώ το 1989 πήρε το κύπελλο, αλλά και το Κόρατς. Μέσα σε μία νύχτα, έβγαλε τη φανέλα και έβαλε το κουστούμι. Έγινε προπονητής της ομάδας και το 1992 οδήγησε την Παρτιζάν στο πρώτο και μοναδικό της πρωτάθλημα Ευρώπης. Παρέμεινε στη τεχνική ηγεσία της σερβικής ομάδας μέχρι το 1993.

Πάμπλο Λάσο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Πάμπλο Λάσο: 10 χρόνια και 20 τίτλοι στη Ρεάλ

Πάμπλο Λάσο και Ρεάλ πάνε μάζι. Αυτή η σχέση αγάπης ξεκίνησε από το 1995. Και συγκεκριμένα με την κατάκτηση τότε του Κόπα Ντελ Ρέι και δυό χρονιές αργότερα με το κύπελλο Σαπόρτα. 14 χρόνια μετά όμως επέστρεψε στην ομάδα με το κουστούμι του. Ως προπονητής κατέκτησε δύο τίτλους Ευρωλίγκα και έχει αγαπηθεί όσο κανένας άλλος από τον λαό της Μαδρίτης. Φυσικά και μετά από όλα αυτά τα επιτεύγματα δεν το κουνάει ρούπι από το πάγκο της ομάδας.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Ζαλκίρις-Μπαρτσελόνα)

Φανέλα και κουστούμι

Προσωπικά αν με ρωτάτε ο Λιθουανός προπονητής θα προπονήσει τις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Σάρας είναι γέννημα θρέμμα του Κάουνας. Όμως το παράδοξο ήταν ότι κατάφερε να φορέσει τη φανέλα της Ζαλγκίρις στα τελειώματά του. Εν ολίγοις έκλεισε τη καριέρα του τη σεζόν 2013-2014 και έβαλε τον επίλογο με μια κούπα πρωταθλήματος. Το κουστούμι της Ζαλκίρις το φόρεσε το 2016. Η Ζαλγκίρις ανέλαβε πάλι τα ηνία στην Λιθουανία, αλλά το σημαντικό είναι ότι έγινε μία από τις σταθερές της Ευρωλίγκα με αποκορύφωμα τη πρόκριση στο φάιναλ φορ του 2018.

Έπειτα, η δεύτερη ομάδα που φόρεσε τόσο τη φανέλα όσο και το κουστούμι της είναι η Μπαρτσελόνα. Το 2000 ο πανέξυπνος γκαρντ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και αγωνίστηκε στους Μλαουγκράνα για μία τριετία. Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2003. Κάτι που θέλει διακαώς να κάνει και ως προπονητής της μια που ανέλαβε την ομάδα από πέρσι.

Γιώργος Μπαρτζώκας (Μαρούσι)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Τα μπασκετικά κακώς κείμενα

Φυσικά υπάρχουν και ελληνικές περιπτώσεις. Πρώτος στη λίστα, ο νυν κόουτς του Ολυμπιακού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο παλαίμαχος πάουερ φόργουορντ εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του Αμαρουσίου. Από το 1981 ως το 1992 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αγωνίστηκε στην ίδια ομάδα, αλλά αναγκάστηκε λόγω τραυματισμών στα γόνατα να σταματήσει πρόωρα την καριέρα του. Έτσι το 2003 βρέθηκε στο πάγκο του Αμαρουσίου  μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη για να επιστρέψει το 2009 ως head coach. Το 2010 υπό τις οδηγίες του η ομάδα έφτασε στους 8 της Ευρωλίγκα αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει στα προκριματικά τον Άρη και την Άλμπα.

Φραγκίσκος Αλβέρτης (Παναθηναϊκός)

Τέλος ο Αλβέρτης από τον Παναθηναϊκό - ΤΑ ΝΕΑ

Ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας, ο ηγετικός «μπόμπερ» από το 1990 ως το 2009 κατέκτησε τα πάντα με τον Παναθηναϊκό ως παίκτης (11 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 5 κούπες Ευρωλίγκας, και 1 Διηπειρωτικό). Το 2014 όμως ο team manager τότε Αλβέρτης κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι της ομάδες ύστερα από την απομάκρυνση του πεδουλάκη. Highlight της σύντομης προπονητικής του καριέρας η κατάκτηση του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό με σκορ 3-2. Μάλιστα από πέρσι βρίσκεται στη διοικητική ηγεσία της ομάδας μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αναμφίβολα, αποτελεί έναν από τους πιστούς στρατιώτες της ομάδας.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι. Πεδουλάκης σε Περιστέρι και Παναθηναϊκό, Σούμποτις στον Άρη, Λευτέρης Κακιούζης στον Ηρακλή. Και χωρίς αμφιβολία η λίστα αυτή θα μεγαλώσει και άλλο όσο οι παίκτες θα δένονται και θα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τις ομάδες που αγωνίζονται.