Με την τωρινή ανασταλτική συμπεριφορά και νοοτροπία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να θεωρείται χαμένος.

Η επίθεση κόβει εισιτήρια και η άμυνα κερδίζει τίτλους. Αυτό είναι από τα πιο γνωστά ποδοσφαιρικά ρητά που επιβεβαιώνεται σχεδόν κάθε χρόνο στα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν διαθέτει καν ένα από τα δύο στοιχεία. Σαφώς και έχει τεράστιο επιθετικό ταλέντο αλλά πέραν της ατομικής ποιότητας των ποδοσφαιριστών της, δεν μοιάζει να έχει ένα πλάνο επίθεσης.

Ωστόσο, το σημερινό άρθρο δε στέκεται στην έλλειψη επιθετικής ταυτότητας των «κόκκινων διαβόλων». Αντιθέτως, θίγει τις αμυντικές παθογένειες της ομάδας του Μάντσεστερ, οι οποίες πιθανότατα θα της κοστίσουν και τον τίτλο. Και όταν μιλάμε για αμυντικές παθογένειες δεν αναφερόμαστε μόνο στην τετράδα πίσω αλλά στη συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Η ομάδα του Σόλσκιερ είναι μαθηματικά αδύνατο να κερδίσει τον τίτλο όταν έχει να αντιμετωπίσει όχι μία ούτε δύο αλλά 3 ομάδες με άμυνες μπετόν αρμέ. Ειδικότερα, η Γιουνάιτεντ μετράει ήδη 15 γκολ παθητικό την ώρα που Τσέλσι, Σίτι και Λίβερπουλ έχουν δεχθεί μόλις 3, 4 και 6 γκολ αντίστοιχα.

Η Γιουνάιτεντ απλά δεν «τρέχει» στο γήπεδο όσο χρειάζεται

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η 14η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ όσον αφορά τα χιλιόμετρα που έχει καλύψει μέσα στο γήπεδο. Φυσικά αυτό από μόνο του δε λέει κάτι, αν αναλογιστεί κανείς και η πρωτοπόρος Τσέλσι βρίσκεται στη 16η θέση της σχετικής κατάταξης. Το πρόβλημα αναδεικνύεται όταν κοιτάξουμε ένας προς ένας κάθε ματς της Γιουνάιτεντ και συγκρίνουμε τις αποστάσεις που διένυσαν οι παίκτες της σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Συγκεκριμένα, στα πρώτα 9 παιχνίδια έχει ήδη τρέξει 25 λιγότερα χιλιόμετρα από τους αντιπάλους τους. Η ομάδα του Σόλσκιερ έχει καλύψει λιγότερες αποστάσεις σε 7 από τους 9 αγώνες της στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Αν κοιτάξουμε ατομικά κάθε παίκτη, τότε από τους βασικούς παίκτες ο Σκοτ Μακτομινεϊ και ο Μπρούνο Φενρνάντεζ καλύπτουν τα περισσότερα χιλιόμετρα. Αντιθέτως, ο Πολ Πογκμπά, ο Γκρίνγουντ και ο Κριστιάνο βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο.

Το πρόβλημα με το ομαδικό πρέσινγκ

Όσοι παρακολουθούν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχουν παρατηρήσει την έλλειψη συντονισμένου πρέσινγκ. Σίγουρα, η παρουσία του Κριστιάνο μπροστά δε βοηθάει. Ωστόσο, ακόμη και ο «τρεχαλατζής» Μπρούνο, πολλές φορές τρέχει μόνος του να πρεσάρει χωρίς να τον ακολουθούν οι συμπαίκτες του. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται κενά ανάμεσα στις γραμμές και βγαίνουν μπαλιές χωρίς πίεση από τους αντιπάλους.

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα ομαδικού πρέσινγκ. Σε αυτό υπολογίζεται πόσες φορές κάθε ομάδα πιέζει την αντίπαλη, τοποθετώντας την Γιουνάιτεντ στην 16η θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Ως ομαδικό πρέσινγκ ορίζεται μία συντονισμένη δράση 2 ή περισσότερων αμυνόμενων παικτών, που ασκούν πίεση την ίδια στιγμή σε έναν ή παραπάνω παίκτες.

Αναλύοντας πιο εξατομικευμένα αυτό το στατιστικό παρατηρούμε ότι από τους 11δάτους παίκτες, ο Μπρούνο και ο Φρεντ πιέζουν τον αντίπαλο περισσότερο από κάθε άλλον μέσα σε ένα 90 λεπτο. Αντιθέτως, ο Γκρίνγουντ και ο Κριστιάνο πρεσάρουν εξαιρετικά σπάνια.

Ατομικά λάθη στην άμυνα και έλλειψη μαχητικού πνεύματος

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους φίλους της Γιουνάιτεντ είναι η «έλλειψη σκληράδας». Οι παρακάτω αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

  • Συνολικά τάκλιν: 104 (20η θέση)
  • Κερδισμένες μονομαχίες: 376 (20η θέση)
  • Αναχαιτίσεις: 68 (18η θέση)
  • Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες: 109 (18η θέση)
  • Ανακτήσεις μπάλας: 507 (15η θέση)

Αυτά τα νούμερα δείχνουν μία έλλειψη μαχητικού πνεύματος και διάθεσης για αυτοθυσία. Παράλληλα, απεικονίζουν πόσο ευάλωτη είναι αμυντικά η Μάντσεστερ Γιουναιτεντ, δεδομένου ότι δεν ανακόπτει αρκετές επιθέσεις. Επίσης, στατιστικά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν ομάδα που στοχεύει στο πρωτάθλημα είναι και τα παρακάτω:

  • Γκολ παθητικό: 15 (13η θέση)
  • XGoals Against: 14 (14η θέση)
  • Λάθη που οδηγούν σε γκολ: 7 εκ των οποίων τα 3 από τον Μαγκουάιρ (20η θέση)
  • Ανέπαφες εστίες: 1 (15η θέση)
  • Πόντοι χαμένοι μετά από προβάδισμα: 5 (13η θέση)

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και από το παρακάτω γράφημα, στο αριστερό άκρο της άμυνας, όπου παίζει ο Σο και ο Μαγκουάιρ, έχουν γίνει τα περισσότερα ατομικά λάθη που οδήγησαν σε γκολ του αντιπάλου.

Η μεγάλη διαφορά της Γιουνάιτεντ με τις διεκδικήτριες του τίτλου

Η μεγάλη διαφορά της Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, τη Λίβερπουλ και την Σίτι είναι ότι η στις τελευταίες 3 η «βρώμικη δουλειά» δεν αποτελεί καθήκον των λίγων. Αντιθέτως, το ρόλο των «χαμάληδων» διαδραματίζουν και οι πιο ντελικάτοι παίκτες.

Ντε Μπρούιν, Μπερνάντο Σίλβα, Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο, Μάουντ, Χάβερτζ και Βέρνερ δουλεύουν εξίσου σκληρά χωρίς τη μπάλα όσο το κάνουν με τη μπάλα. Επομένως, οι ομάδες τους κερδίζουν πιο εύκολα μπάλες ψηλά στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να απειλούν περισσότερο και να κινδυνεύουν λιγότερο.

Από την άλλη πλευρά στη Γιουνάιτεντ, οι Γκρίνγουντ, Κριστιάνο και Πογκμπά δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Στην Πρέμιερ Λιγκ, το να έχεις τουλάχιστον 1 παίκτη να μην συνεισφέρει αμυντικά αποτελεί πολυτέλεια. Το να μην έχεις παραπάνω παίκτες σου στερεί το πρωτάθλημα.

Πληροφορίες: SkySports