Το άδοξο τέλος ενός παίκτη στην Ευρωλίγκα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους παίκτες που τερμάτισαν πρόωρα την καριέρα τους.

Αινιγματικός αλλά και παράλληλα ξεκάθαρος τίτλος. Πολλές φορές στην Ευρωλίγκα και όχι μόνο έχουμε δει παίκτες να τερματίζεται άδοξα η καριέρα τους. Παίκτες δηλαδή που αποφάσισαν είτε οικειοθελώς είτε εξαιτίας κάποιου σοβαρού τραυματισμού να αποχωρήσουν αρκετά νωρίς από την ενεργό δράση. Η κατηγορία δεν είναι μικρή αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά και βαριά ονόματα που κρέμασαν από νωρίς τη φανέλα τους.

Λίνας Κλέιζα

Βρέθηκε εκτός αγωνιστικής δράσης από το 2015 σε ηλικία μόλις 30 ετών. Αιτία; Τα πολλαπλά προβλήματα στο γόνατό του που ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Έπειτα από μεγάλη θητεία στο ΝBA με Ράπτορς και Νάγκετς, ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο μπαμ και τον έφερε στην Ευρωλίγκα το 2010.  Με την Λιθουανία κατέκτησε τρία μετάλλια σε επίπεδο ανδρών (δύο χάλκινα, ένα αργυρό). Στο NBA σκόραρε περισσότερους από 3.500 πόντους, στην Ευρωλίγκα έπαιξε στο Final Four του 2010 και βγήκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. ο παλαίμαχος Λιθουανός forward είναι πλέον 36 ετών και κατέχει θέση αντιπροέδρου και αθλητικού διευθυντή στην Ρίτας Βίλνιους, δηλαδή την παλιά Λιέτουβος.

 Εϊσι Λο

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν ποτέ από τον Ολυμπιακό. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις back 2 back κατακτήσεις της Ευρωλίγκα, το 2012 και το 2013. Ο Αμερικανός guard βρίσκεται εκτός δράσης από το 2014. Ωστόσο, η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 29 Δεκεμβρίου του 2013, σε παιχνίδι της Basket League κόντρα στον ΚΑΟΔ. Ο 28χρονος τότε Λο μπήκε στο χειρουργείο λίγες ημέρες αργότερα προκειμένου να διορθώσει τη ζημιά στο ταλαιπωρημένο του γόνατο, όμως δεν κατάφερε να επανέλθει. Έτσι τερμάτισε άδοξα η θητεία του στον Πειραιά αλλά και η μεγάλη καριέρα του. Ο Λο είχε κυριαρχήσει στον τελικό του Λονδίνου το 2013, με 20 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 31 ranking κι ένα χρόνο νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη μπήκε να παίξει τραυματίας, μια κίνηση η οποία τον έκανε να κερδίσει το σεβασμό του κοινού λόγω της “αυτοθυσίας” του.

Σάσα Καούν

Φεύγουμε λίγο από Ελλάδα και μεταφερόμαστε κατά Ρωσία μεριά. Μέσα σε μια οκταετία ο Σάσα Καούν πέρασε μια “γεμάτη” καριέρα, παρά την μικρή της διάρκεια. Έπαιξε για έξι σεζόν στην Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ (142 συμμετοχές, 1.084 πόντοι, 515 ριμπάουντ, 114 τάπες), έχοντας μπόλικες παρουσίες σε Final Four (Μαδρίτη, Μιλάνο, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Βερολίνο), ενώ πανηγύρισε κι αρκετούς τίτλους εντός Ρωσίας. Μπορεί στην Ευρώπη να μην κατάφερε να κάτσει στον θρόνο με την “αρκούδα”. Στο φινάλε όμως της διαδρομής του ήταν μέλος των Κλίβελαντ Καβαλίερς και “τσίμπησε” το πολυπόθητο δαχτυλίδι του NBA το 2016. Παρέα φυσικά με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Στα 31 του πήρε την μεγάλη απόφαση να κρεμάσει τη φανέλα, καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ένα χρόνιο πρόβλημα που του προκαλούσε έντονο πόνο στον αστράγαλο δεν του επέτρεπε να είναι ευτυχισμένος παίζοντας.

Ευρωλίγκα

Ντρου Νίκολας

Σημαντικό και αναπόσπαστο μέλος της δυναστείας του Παναθηναικού τη περίοδο 2009-2010. Ο Νεοϋορκέζος shooting guard έκανε σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ, αν κι αυτή τερματίστηκε κάπως απότομα. Αγωνίστηκε σε Λιβόρνο, Ταου αλλά και στη Μπένετον του Μπλατ. Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Με 18.4 πόντους κατά μέσο όρο πήρε το βραβείο του αρχισκόρερ και κέρδισε την εδραίωση του στο υψηλότερο επίπεδο. Ακολούθησε μια διετία (2006-2008) στην Εφές κι άλλα τρία χρόνια (2008-2011) στον Παναθηναϊκό.

Αυτή ήταν κι η πιο παραγωγική πενταετία του Nicholas στην Ευρωλίγκα, κατά την οποία πανηγύρισε δύο τίτλους (2009 και 2011), ως παίκτης της ελληνικής ομάδας. Στους πράσινους αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι παίκτες στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, με την προσφορά και τη χρησιμότητα του στα σχέδια του κόουτς Ομπράντοβιτς να μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Στη συνέχεια το πέρασμά του σε Αρμάνι και ΤΣΣΚΑ δεν χρήζει κάποιας αναφοράς. Κρέμασε επίσημα τα παπούτσια του το 2013 σε ηλικία 32 ετών, ωστόσο ήταν ανενεργός αρκετούς μήνες προτού ανακοινώσει την απόφαση του.

Ευρωλίγκα

Νίκολα Πέκοβιτς

Και κλείνουμε με τον Μαυροβούνιο γίγαντα. Ο Πέκοβιτς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πέρσι, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Στις 20 Ιουνίου του 2017, οι Timbewolves τον αποδέσμευσαν κι από τότε δεν αγωνίστηκε ξανά. Βασική αιτία για την πρόωρη απόσυρση του από τα παρκέ ήταν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε στους αστραγάλους.  ζητήματα που άρχισαν να τον ταλαιπωρούν από τον Γενάρη του 2014, δε σταμάτησαν να υπάρχουν. Το “θωρηκτό” Πέκοβιτς πέρασε έξι χρόνια στην Μινεσότα, ενώ νωρίτερα είχε ένα πολύ επιτυχημένο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό (2008-2010). Με τους “πράσινους”, στους οποίους υπήρξε βασικό στέλεχος υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκα στο Βερολίνο τον Μάιο του 2009, καθώς και δύο πρωταθλήματα Ελλάδος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ψηλούς που πέρασαν από τους πράσινους τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν είναι μόνο αυτά τα ονόματα. Η λίστα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο επιλέξαμε εκείνους τους παίκτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στις ομάδες που αγωνίστηκαν αλλά που αν δεν σταματούσαν τόσο νωρίς, ίσως η ιστορία να είχε γραφτεί διαφορετικά τόσο για τους ίδιους όσο και για τις ομάδες τους.