Basket League-Ευρωλίγκα. 'Ενα συχνό φαινόμενο. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους παίκτες που έκαναν αυτή την διαδρομή.

Basket League-Ευρωλίγκα. Ένα δρομόλογιο αρκετά συχνό για κάποιους παίκτες. Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται παράξενο δεδομένης της κακής ποιότητας του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι όμως ένα φαινόμενο που γίνεται με μεγάλη συχνότητα από τους παίκτες που αγωνίζονται στις ομάδες της Α1. Ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των ξένων αθλητών. Πάμπολλες οι περιπτώσεις παιχτών, που είχαν διακριθεί σε μικρότερους συλλόγους, αλλά οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρουν «στέγη» στο εξωτερικό και κατόπιν να διαπρέψουν με τις εμφανίσεις τους. Πάμε λοιπόν να δούμε τη λίστα των παικτών αυτών.

Σκότι Γουίλμπεκιν

Ο Σκότι Γουίλμπεν, η ΑΕΚ, το NBA κι η Νταρουσάφακα! | Αφιερώματα | gazzetta.gr

Ο νυν παίκτης-βαρόμετρο της Μακάμπι Σκότι Γούιλμπεκιν ήταν από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ξεκίνησε από την Basket League και έπειτα έκανε το μεγάλο βήμα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα. Τη σεζόν 2014/15, έχοντας ολοκληρώσει την τετραετή παρουσία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Φλόριντα Γκέιτορς, επιλέχτηκε από τον τότε προπονητή/GM της ΑΕΚ,  Ντράγκαν Σάκοτα ως μία έξτρα λύση στην περιφερειακή γραμμή, σε μια περίοδο που η Ένωση άλλαζε τους ξένους παίχτες σαν τα πουκάμισα. Αγωνίστηκε σε εννιά ματς, καταγράφοντας 9π/3.9ας και 37% στο τρίποντο, καταθέτοντας έτσι τα πρώτα του δείγματα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Η συνέχεια της καριέρας του, λίγο πολύ γνωστή. Τριετής παρουσία στην Νταρουσάφακα -υπό τις οδηγίες και του Ντέιβιντ Μπλατ. Έπειτα μετακόμισε στην ομάδα του Λαού προκειμένου να αποτελέσει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πρωτοκλασάτα guard της Ευρωλίγκα.

Βλάντιμιρ Μίτσοφ

Basket League

Πριν δεκατρία χρόνια περίπου η Basket League και ο Πανιώνιος είχαν την τιμή να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Μίτσοφ. Ενός παίκτη που μέχρι σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αρμάνι Μίλανο. Το οξύμωρο στην περίπτωση του Μίτσοφ είναι πως ο Πανιώνιος είχε αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα εκείνη τη σεζόν ( 2008/09 ), όμως ο Σέρβος φόργουορντ αποκτήθηκε τον Μάρτιο, αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας στην διοργάνωση. Ο απολογισμός του ήταν 9π/4ρ με 70% τρίποντα. Έπειτα δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του στην Κάχα Λαμποράλ. Καντού, ΤΣΣΚΑ και Γαλατασαράι δημιούργησαν έναν παίκτη με μεγάλη έφεση στο τρίποντο. Όλα αυτά τα χρόνια στην Αρμάνι διαθέτει περίπου 45% πίσω από τα 6,75.

Μάικλ Έρικ

Προς Μπιλμπάο ο Μάικλ Έρικ | Μπάσκετ: Ισπανία | gazzetta.gr

Άλλη μια τρανή περίπτωση παίκτη που ακολούθησε το παραπάνω δρομολόγιο. Ο λόγος για τον Μάικλ Έρικ. Ο σέντερ πλέον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα μπορούσαμε να πούμε πως πέρασε και δεν ακούμπησε από την Ελλάδα, παρόλο που πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο ελληνικούς συλλόγους. Με τη φανέλα του Πανελευσινιακού τη σεζόν 2014/15 αγωνίστηκε για ένα(!) ολόκληρο ματς. Εναντίον τότε του Κόροιβου πέτυχε 19 πόντους και αποχώρησε αμέσως για την ιταλική  Μπρίντιτζι. Την επόμενη χρονιά τον απέκτησε η ΑΕΚ για να την ενισχύσει στα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε σε ένα ματς κανονικής διάρκειας και οχτώ των playoffs με ισχνή συμμετοχή και προσφορά ( 2.4π/2.6ρ σε περίπου οχτώ λεπτά ανά παιχνίδι ). Άγουρος και «νέος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν ευδοκίμησε στη χώρα μας. Η πορεία του όμως μετέπειτα έδειξε έναν τελείως διαφορετικό παίκτη. Έναν δηλαδή pick n roll ψηλός με έφεση στο ριμπάουντ και στην άμυνα. Μετά την ΑΕΚ πέρασε από τη σχολή του Μπλατ στην Νταρουσάφακα έπειτα στην Μπασκόνια και τώρα αναπληρώνει το κενό του Μιλουτίνοφ στην Ρώσικη Αρκούδα.

Έρικ ΜακΚόλουμ

Έρικ ΜακΚόλουμ: Θυμήθηκε τις μέρες του στον Απόλλωνα Πάτρας! (pic) | Basket League & Απόλλων Πάτρας | gazzetta.gr

Ο Αμερικανός guard της Χίμκι ίσως αποτελεί την μοναδική περίπτωση παίκτη που από την περίοδο κιόλας που αγωνιζόταν στην Basket League ανέβασε κατακόρυφα την χρηματιστηριακή του αξία. Την περίοδο 2012-2013 ο προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας Νίκος Βετούλας μετρ ανίχνευσης ταλέντων σε άγνωστα πρωταθλήματα ανακάλυψε τον Έρικ ΜακΚόλουμ. Έναν παίκτη όπου μετέπειτα θα πρωταγωνιστούσε σε ομάδες της Ευρώπης. Γαλατασαράι, Ανατολού Εφές, Ούνιξς Καζάν και τώρα Χίμκι είναι οι σταθμοί του ΜακΚόλουμ. Ενός παίκτη που από τα πρώτα ματς με τον Απόλλωνα αλλά και ένα χρόνο μετά με τον Πανιώνιο έδειξαν την ικανότητα του στο 1v1. Ένα χαρακτηριστικό που ίσως τον οδηγεί μέχρι και σήμερα να κρατάει ζωντανό το όνομά του πλάι στα καλύτερα guard της Ευρωλίγκα.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις τέτοιων παικτών. Πρώτος και καλύτερος ο Μάικ Τζέιμς ο οποίος βέβαια ξεκίνησε από τον Κολοσσό Ρόδου. Επέστρεψε όμως εις διπλούν για χάρη του Παναθηναϊκου. Ωστόσο, όπως καταλάβατε επικεντρωθήκαμε ως επί το πλείστον σε παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε πως σε μία εποχή που παρατηρούμε μεγάλες ανισορροπίες μεταξύ των μπάτζετ των Ευρωπαϊκών συλλόγων, ίσως θα ήταν μια σωστή κίνηση των αιωνίων να στραφούν στο καλό σκάουτινγκ, ώστε να μην χρειάζεται να ανακαλύπτουν άλλοι για αυτούς τους επόμενους Γουίλμπεκιν και Μίτσοφ.