Η Ευρωλίγκα επιτέλους ξεκίνησε και το Debut.gr αναλύει τα τεκταινόμενα της πρεμιέρας για τις ελληνικές ομάδες και όχι μόνο.

Επιτέλους τζάμπολ στη φετινή Ευρωλίγκα, σε μια διοργάνωση που κατά τη γνώμη μου θα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές. Για τις θέσεις της 8αδας αλλά και για τις πιο χαμηλές. Φυσικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δύο ελληνικές ομάδες οι οποίες στη πρεμιέρα έδειξαν εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα εκτός έδρας από τη Μονακό με 63-75. Το κακό δεν είναι η ήττα στη πρεμιέρα αλλά η εικόνα των Πράσινων που προβλημάτισε. Αντίθετα ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα και με εμφατικό  Μπασκόνια στο ΣΕΦ  με 75-50 με την ομάδα του Μπαρτζώκα να παρουσιάζει ένα εξαιρετικό πρόσωπο. Σε αυτή τη πρώτη αγωνιστική είχαμε ενδιαφέρουσες παρουσίες πρωτοεμφανιζόμενων που μας συστήθηκαν με το καλημέρα με εμφατικό τρόπο. Είχαμε βέβαια και ομάδες με πολλούς νέους παίχτες και προπονητές που ακόμη ψάχνονται με τα ροτέισον. Για τους λάτρεις των στατιστικών μόνο μια γηπεδούχος δεν κέρδισε στη πρεμιέρα. Πάμε να δούμε τι ξεχώρισε στο πρώτο διήμερο της Ευρωλίγκα.

Το πρόβλημα στον άσσο και το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα

Ευρωλίγκα

Ο Παναθηναϊκός κακά τα ψέματα όλη τη χρονιά θα έχει διακυμάνσεις στο παιχνίδι του. Τουλάχιστον μέχρι να πάρει έναν καθαρό άσσο ή αν αποκτηθεί κιόλας. Και ειδικότερα μέχρι να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ο Νέντοβιτς. Γιατί σε βραδιές που ο Πέρι και ο Σέρβος γκαρντ είναι άστοχοι, οι Πράσινοι θα έχουν τεράστιο επιθετικό πρόβλημα. Οι δύο τους στο Πριγκιπάτο είχαν 0/9 δίποντα και 0/8 τρίποντα. Για να μπουν τα σουτ όμως χρειάζεται να προκύψουν από καλή κυκλοφορία. Και όσο δεν υπάρχει αυτός ο γκαρντ το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Όπως και πέρυσι. Στην αρχή ο Μάικ Τζειμς έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Με του που βγήκε και στα γκαρντ της Μονακό ήταν οι Βέστερμαν – Λι, κυκλοφόρησε η μπάλα άψογα η περιφερειακή άμυνα των Πρασίνων εκτέθηκε. Έδωσε ελεύθερα σουτ στον Άντζουσιτς και το 15-14 έγινε 25-15 σε μικρό χρονικό διάστημα. Αποκορύφωμα της κακής εμφάνισης και του κακού spacing στην επίθεση είναι η μόλις μία ασίστ στο ημίχρονο! Στην επανάληψη το ματς ξέφυγε μέχρι στα τελευταία λεπτά που η ομάδα του Πρίφτη μείωσε τη διαφορά για το τελικό 75-63.

Τα πράγματα είναι απλά για τον Παναθηναϊκό. Ας μείνουμε στο σκεπτικό ότι δε θα υπάρξει άλλη προσθήκη. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις οι νέες προσθήκες και οι παλιοί κάνουν ένα step-up, τότε οι Πράσινοι θα παρουσιαστούν καλύτεροι. Για μένα δεν ισχύει και η δικαιολογία του ότι έχει αρκετούς νέους παίχτες και δεν έχει βρεθεί η απαιτούμενη χημεία. Γιατί και η Μονακό με 5 πρωτάρηδες στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε.. Κομβικό σημείο είναι το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών. Φενέρ μέσα, Μπασκόνια, Ρεάλ, Μακάμπι έξω και Εφές στο ΟΑΚΑ. Το κλειδί είναι ορισμένες νίκες για λόγους κυρίως ψυχολογίας. Διαφορετικά με ένα σερί ηττών η κατάσταση αλλάζει.

Τα έκανε όλα τέλεια

Ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ με τη διαφορά να αγγίζει και τους 30 πόντους. Οι ερυθρόλευκοι με την έναρξη του αγώνα ήταν σαρωτικοί σε άμυνα και επίθεση. Το αρχικό περιφερειακό σχήμα με Γουόκαπ – Ντόρσευ δούλεψε εξαιρετικά κυρίως στην άμυνα οδηγώντας σε πολλά αβίαστα λάθη την ισπανική ομάδα. Βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ από τις αδύνατες πλευρές στα οποία ευστόχησε τιμωρώντας τις close-out άμυνες της Μπασκόνια. Στο δεύτερο δεκάλεπτο και το second unit με μπροστάρη τον Σλούκα συνέχισε με την ίδια διάθεση και η αναμέτρηση λίγο πολύ είχε κριθεί από νωρίς. Βέβαια να εστιάσουμε και στις δύο πολύ σημαντικές απουσίες της ισπανικής ομάδας (Μπόλντγουιν – Πίτερς) η οποία δεν θα έδειχνε ένα τόσο κακό πρόσωπο. Είναι εξαιρετική ομάδα και όταν δέσει με τον νέο κορμό που έχει θα αποτελέσει μια από τις διεκδικήτριες ομάδες για την 8αδα. Στα θετικά πάντως για τον Ολυμπιακό είναι πως οδήγησε μια ισπανική ομάδα που αρέσκεται σε up-tempo παιχνίδι σε 20 λάθη.

Το φετινό δίδυμο κλειδί για τους ερυθρόλευκους είναι οι Μακκίσικ – Παπανικολάου. Γιατί τα γκαρντ και οι σέντερ θα έχουν λίγο πολύ μια σταθερή πορεία. Το θέμα είναι η κατάσταση των 2 φόργουορντ. Γιατί ο πρώτος έδειξε λίγο να είναι εκτός ενέργειας στα πρώτα φιλικά και επίσημα ματς ενώ ο δεύτερος προέρχεται από μακροχρόνιο τραυματισμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μπαρτζώκας  με τις δικές του επιλογές έχει χτίσει μια ομάδα με έμφαση στην επιθετική άμυνα και έχει φυσικά έναν Βεζένκοφ για όλες τις δουλειές. Είναι τρομερή η βελτίωσή του που μπορεί ακόμη να πάρει και λεπτά στη θέση 3.

Φράνκαμπ και Οκόμπο καλώς ήρθατε στην Ευρωλίγκα

Δύο από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στη πρώτη αγωνιστική είναι οι δύο προαναφερθέντες. Ο πρώτος πάντως είναι αρκετά γνωστός σε μας. Ο Κόνερ Φράνκαμπ τη σεζόν 2018-19 αγωνίστηκε στην ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα το Ρεθύμνου. Αμέσως έβγαλε μάτια με τις εμφανίσεις του και μετακόμισε στην ACB για λογαριασμό της Μούρθια. Εκεί ήταν ακόμη καλύτερος και φέτος ήρθε η δικαίωση να αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο με τη Ζενίτ. Κόντρα στην Ούνιξ πέτυχε 18 πόντους και ήταν ο MVP για τη ρωσική ομάδα. Έτσι για τη Ζενίτ δε φάνηκε καθόλου το κενό με την απουσία του Νάπιερ. Ένας ακόμη νεοφερμένος στην φετινή Ευρωλίγκα είναι Έλι Οκόμπο. Ο γκαρντ της Βιλερμπάν ήρθε από το NBA και τη G – League και αμέσως άφησε το στίγμα του. Έχει το άνετο drive ενώ τα σουτ μέσης απόστασης αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του. Αν του βγει και τρίποντο τότε δε θα σταματάει με τίποτα. Κόντρα στη Ζαλγκίρις είχε 23 πόντους ( 6/6 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 2/3 βολές).

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις ξεχώρισε η άνετη επικράτηση της Ρεάλ κόντρα στην Εφές. Οι Ισπανοί έστειλαν ένα μήνυμα στους πρωταθλητές Ευρώπης πως φέτος δεν αστειεύονται. Η καλύτερη δυάδα στα γκαρντ ( Μίσιτς – Λάρκιν) σε όλη την Ευρωλίγκα κόντρα ίσως στην πληρέστερη frontline της διοργάνωσης. Θέλω να δω τη Ρεάλ όπως γυρίσουν οι Τόμκινς και Ράντολφ και το πως θα πάει το ροτέισον του Λάσο. Στην Ιταλία η Αρμάνι παίζοντας εξαιρετική άμυνα επικράτησε της ΤΣΣΚΑ, μια αναμέτρηση που στιγματίστηκε από τραυματισμό του Μιλουτίνοφ. Ευτυχώς ο Σέρβος γλίτωσε τα χειρότερα και θα απουσιάσει 1-2 μήνες από την αγωνιστική δράση.

Σαν να μια πέρασε μια μέρα για την Μακάμπι από τη περσινή σεζόν. Όλοι θυμόμαστε πως σχεδόν κάθε αναμέτρηση της κρινόταν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Αυτό φρόντισε να μας το θυμίσει και φέτος. Με τον Γουίλμπεκιν( 28π, 4/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 8/8 βολές) να βάζει το ένα σουτ μετά το άλλο στα τελευταία λεπτά η ομάδα του Σφαιρόπουλου ανέτρεψε το σκορ και επικράτησε με 69-68. Μάλιστα ήταν ο μόνος διψήφιος για την Μακάμπι και ο μοναδικός με διψήφιο αριθμό στο σύστημα αξιολόγησης. Για την ιστορία βγήκε και πολυτιμότερος της πρώτης αγωνιστικής. Η Μπαρτσελόνα δε συνάντησε σε κανένα σημείο δυσκολίες κόντρα στην Άλμπα ενώ η Φενέρ επικράτησε πολύ δύσκολα του Ερυθρού Αστέρα.

Τα αποτελέσματα

Μονακό – Παναθηναϊκός 75-63

Μακάμπι – Μπάγερν 69 – 68

Αρμάνι – ΤΣΣΚΑ 84 – 74

Ρεάλ – Εφές 82 – 69

Ούνιξ – Ζενίτ 69-70

Φενέρμπαχτσε – Ερυθρός Αστέρας 61-57

Βιλερμπάν – Ζαλγκίρις 88 -76

Ολυμπιακός – Μπασκόνια 75 -50

Μπαρτσελόνα – Άλμπα 96 -64