Μπορεί στη Μπαρτσελόνα να «στραβώνουν» με την ειλικρίνεια του Ρόναλντ Κούμαν αλλά πρέπει να την κοιτάξουν κατάματα για να προχωρήσουν.

Η νίκη είναι μία συνήθεια αλλά στον αθλητισμό κανείς δε σου εγγυάται ότι θα κερδίζεις συνεχώς. Στην Μπαρτσελόνα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα κακόμαθε τους οπαδούς της στις νίκες και τώρα τα συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χωνευτούν». Σήμερα, οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν εγγυημένη ούτε τη θέση στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ με βάση την απόδοσή τους τη φετινή σεζόν.

Η αποχώρηση του Μέσι «ξεγύμνωσε» όλες τις αδυναμίες που «μακιγιάριζε» ο Αργεντίνος. Παράλληλα, η εγκληματική κακοδιαχείριση της Μπαρτσελόνα από τον πρώην πρόεδρο της, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, έχει φέρει το σύλλογο ένα βήμα από τη χρεοκωπία. Αυτή μάλλον θα αποτραπεί αλλά για να συμβεί αυτό θα θυσιαστούν οι τίτλοι για τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, χρήματα δεν υπάρχουν για ανοίγματα για μεταγραφές.

Ωστόσο, τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα, όπως και κάθε οπαδό δεν τον ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Θέλει αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν για πάνω από μία δεκαετία δε συμβιβαζόταν με κάτι λιγότερο από το πρωτάθλημα.

Έτσι, το ανάθεμα πέφτει στον πιο εύκολο στόχο, τον Ρόναλντ Κούμαν. Έναν αμφιλεγόμενο προπονητή, ο οποίος έχει τη φήμη του προπονητή που δεν τελειώνει ποτέ τη δουλειά του σε μία ομάδα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, Χοάν Λαπόρτα, δεν ήθελε να συνεχίζει μαζί του και φέτος. Αφού, όμως, το καλοκαίρι δεν βρήκε κάτι καλύτερο, ο Κούμαν «κόλλησε» στη Μπαρτσελόνα.

«Ο Λαπόρτα είπε ότι χρειάζεται 2 ή 3 εβδομάδες για να βρει ένα νέο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Κούμαν. Αν δεν τον βρει, τότε θα επιτραπεί στον Κούμαν να μείνει» είχε δηλώσει ο ατζέντη του Ολλανδού το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Στο ποδόσφαιρο δε μπορείς να είσαι ειλικρινής

Άπαντες στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στον Ολλανδό κόουτς. Ο ίδιος το γνωρίζει αυτό και προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του επιστράτευσε την αλήθεια. «Αυτή η στάνη τέτοιο γάλα βγάζει» λέει και ξαναλέει στην ισπανική διάλεκτο σε κάθε συνέντευξη ο Ρόναλντ Κούμαν

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του μετά την ήττα με κάτω τα χέρια από την Μπάγερν Μονάχου

«Τι να κάνω με το σύστημα; Είχαμε τρεις επιθετικούς διαθέσιμους. Φυσικά και θα θέλαμε να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί. αλλά αυτούς έχω, αυτούς έχω. Έχουμε παιδιά που είναι 18-20 ετών και έχουν τεράστιο ταλέντο, αλλά έχουν λιγότερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με άλλους. Δεν θέλω να πω τίποτα για τον χαρακτήρα που έδειξε η ομάδα στο ματς κόντρα στην Μπάγερν. Αυτή είναι η ομάδα μας και στηριζόμαστε σε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές. Σε δύο τρία χρόνια όμως θα είναι πολύ καλοί όλοι τους…» τόνισε.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Κούμαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια αλλά και προκειμένου να σώσει το τομάρι του «πέταξε» στο τραπέζει το επιχείρημα «Λιονέλ Μέσι»

«Η αλήθεια είναι πως ο Μέσι κάλυπτε όλα τα ψεγάδια μας, είναι πάρα πολύ καλός κι έκανε τη διαφορά σε κάθε παιχνίδι. Φυσικά υπήρχαν καλοί παίκτες γύρω του. Ωστόσο, όλοι έμοιαζαν καλύτεροι από αυτό που είναι εξαιτίας του. Αυτό δεν είναι κριτική, αλλά μια απλή παρατήρηση».

Τέλος, μετά την ισοπαλία με τη Γρανάδα (1-1), ο εκνευριστικά ειλικρινής Κούμαν είπε αυτό που ξέρουν όλοι οι φίλοι της Μπαρτσα αλλά κανείς δε θέλει να το ακούει.

«Η Μπαρτσελόνα αυτή παίζει το δικό της ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτή του 2012. Δείτε τους παίκτες, δεν μπορώ να παίξει… τίκι τάκα, δεν έχει την ταχύτητα που χρειάζεται για να το κάνει. Σίγουρα προσπαθούμε να παίξουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού αλλά καμιά φορά πρέπει να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές. Η Μπαρτσελόνα του σήμερα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή πριν 8 χρόνια», ήταν τα λόγια του

Φυσικά, όλες αυτές οι δηλώσεις δεν αρέσουν καθόλου στους φίλους της Μπαρτσελόνα. Εξάλλου, όπως είχε πει και ο George Carlin, ένας μεγάλος Αμερικανός stand-up κωμικός, «όλοι εκτιμούν την ειλικρίνεια, μέχρι να είσαι ειλικρινής μαζί τους».

Ο Κούμαν παίρνει χαμηλό βαθμό στο man management

Έχοντας πει όλα αυτά, θεωρώ ότι ο Ρόναλντ Κούμαν δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος για το κατάντημα της Μπαρτσελόνα. Εξάλλου την περσινή χρονιά κατάφερε με τα ψέματα να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ισπανίας και να διεκδικεί μέχρι το τέλος της χρονιάς το πρωτάθλημα.

Ωστόσο, ο Κούμαν έχει μεγάλη ευθύνη στη διαχείριση των παικτών του. Αν ήταν ο Κλοπ στη θέση του, δε θα αναγνώριζε ποτέ δημοσίως ότι το ρόστερ του δεν είναι όσο ανταγωνιστικό θα ήθελε θα είναι. Όταν ένας παίκτης ακούει τον προπονητή του να μιλάει έτσι, στην καλύτερη περίπτωση θεωρεί ότι θα είναι πάντα δικαιολογημένη η χαμηλή του απόδοση. Στην χειρότερη προσβάλλεται από τον προπονητή του και δεν παίζει γι΄αυτό στους αγώνες.

Επιπλέον, η εικόνα του Κούμαν στον πάγκο με σταυρωμένα τα χέρια και συνεχώς κατσουφιασμένο βλέμμα δε δίνει επίσης κουράγιο στους ποδοσφαιριστές του. Τέλος, αλαζονικές δηλώσεις του, όπως «χάρη σε μένα, αυτός ο σύλλογος έχει μέλλον» δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσουν το σεβασμό των παικτών.

Συνοψίζοντας, η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στη Μπαρτσελόνα είναι, όπως πάντα κάπου στη μέση. Όλοι όσοι βρίσκονται και βρίσκονταν στην ομάδα – από παίκτες μέχρι και τη διοίκηση – έχουν ευθύνες. Συμπεριλαμβανομένου του Κούμαν. Ωστόσο, προτού οι φίλοι της Μπαρτσελόνα ζητήσουν την αντικατάστασή του πρέπει να αναρωτηθούν κάτι άλλο. Υπάρχει κάποιος προπονητής σήμερα στον κόσμο που θα μπορούσε να μετατρέψει αυτήν την ομάδα σε διεκδικήτρια τίτλων;