Η περίφημη "Λα Μασία", η σχολή ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα φαίνεται πως είναι η λύση στα προβλήματα του συλλόγου. Το debut.gr σχολιάζει.

Λα Μασία, η λύση στα προβλήματα της Μπαρτσελόνα!

Μέσα -προς τέλη- Αυγούστου 2021. Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία -της-, ενώ παράλληλα “βυθίζεται” οικονομικά με χρέος κοντά στα 1,3 δις ευρώ! Ορισμένοι επενδυτές απομακρύνθηκαν μετά τη φυγή του Μέσι. Συμφωνίες “πάγωσαν”, παίκτες μη υπολογίσιμοι δε βρίσκουν άλλη ομάδα, χρήματα για προσθήκες δεν υπάρχουν.

Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και ο Κούμαν έχει ένα βουνό να ανέβει. Ποιος είναι ο άσος στο μανίκι του; Μα φυσικά οι νεαροί παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη “Λα Μασία”. Μια λίστα 13 παικτών (οι 9 από την ακαδημία) που -πιθανότατα- καλύτερους δεν έχει κάποιος άλλος σύλλογος.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια, είναι το αν θα αξιοποιηθούν σωστά. Ο χρόνος θα μας δώσει την απάντηση. Μέχρι τότε, ας δούμε τους ποδοσφαιριστές  για τους οποίους αναφερόμαστε (από τον νεότερο στον μεγαλύτερο).

Γκάβι, 16 ετών, κεντρικό χαφ

Ακόμα δεν έχει καλά καλά “αποφοιτήσει” από τη “Λα Μασία”. Ωστόσο ο Γκάβι ήδη από τα 16 του έχει δείξει σε Κούμαν αλλά και φιλάθλους πως έχει όλα τα “φόντα” για ένα λαμπρό μέλλον. Στην φετινή προετοιμασία ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν. Με ηρεμία στο παιχνίδι του, ψυχραιμία, σωστές τοποθετήσεις και ακρίβεια μεταβιβάσεων, έχει το “πακέτο” που σύντομα ( ; ) θα του δώσει θέση στην πρώτη ομάδα!

Άλεξ Μπαλντέ, 17 ετών, αριστερό μπακ

Έχει ρήτρα αποδέσμευσης….500.000.000 ευρώ και είναι μονάχα 17 ετών! Η εξαιρετική παρουσία του στην καλοκαιρινή προετοιμασία, παράλληλα με την -λογικά- μη απόκτηση “back up” του Ζόρντι Άλμπα, ενδεχομένως θα του δώσει κάποιες συμμετοχές με τους “μεγάλους”. Ο Μπαλντέ έχει ταχύτητα, τεχνική, και όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου πλάγιου μπακ. Με σκληρή δουλειά και καλή διαχείριση μπορεί να δώσει πολλά για…πολλά χρόνια!

Άνσου Φάτι, 18 ετών, εξτρέμ

Είναι ένας από τους 5 της λίστας που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο μεγάλος άτυχος της περασμένης σεζόν, αναμένεται να επιστρέψει στα μέσα Σεπτέμβρη. Ο Φάτι που χτύπησε τον περασμένο Νοέμβρη και έχασε όλη τη χρονιά, πρόλαβε σε 1 χρόνο και…κάτι να δείξει στοιχεία του πλούσιου ταλέντου του. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κούμαν τον ξεκινούσε βασικό πλάι σε Μέσι και Γκριζμάν. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι σε τι κατάσταση θα επιστρέψει. Γιατί από ταλέντο…άλλο τίποτα!

Πέδρι, 18 ετών, κεντρικό χαφ

Ακόμη ένας για τον οποίο δε χρειάζονται πολλά λόγια. Μπορεί να μην αποτελεί “προϊόν” της “Λα Μασία”, ωστόσο ο Πέδρι αποτελεί ήδη έναν από τους παίκτες που πάνω τους θέλει να “χτίσει” η Μπαρτσελόνα! Ο νεαρός χάφ “έσπασε όλα τα κοντέρ” φέτος, αφού αγωνίστηκε συνολικά σε 72 ματς, 9 διαφορετικών διοργανώσεων με 3 διαφορετικές ομάδες (Μπάρσα, Ισπανία και Ολυμπιακή ομάδα Ισπανίας). Τι να πεις για ένα παιδί που από τα 18 του έχει τη φανέλα βασικού -συλλόγου και εθνικής- στο σπίτι;!

Γιουσούφ Ντεμίρ, 18 ετών, επιθετικός

Αποκτήθηκε τούτο το καλοκαίρι από τη Ραπίντ Βιέννης και αρχικά προοριζόταν για τη δεύτερη ομάδα. Ωστόσο, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στα φιλικά προετοιμασίας ξετρέλαναν τον Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός τεχνικός φαίνεται πως ήδη έχει δώσει…διαβατήριο για την πρώτη ομάδα στον Αυστριακό επιθετικό που έχει μπει…φουριόζος σε αυτή την -σπουδαία- πρόκληση της καριέρας του!

Νίκο Γκονσάλες, 18 ετών, αμυντικό χαφ

Στη Βαρκελώνη ήδη τον αποκαλούν “νέο Μπουσκέτς”. Ο νεαρός χαφ βρίσκεται από μικρή ηλικία στη “Λα Μασία”, και μέχρι πριν ένα μήνα δεν είχε αγωνιστεί ποτέ για την πρώτη ομάδα. Παρά το σπουδαίο ταλέντο του, δεν είχε πάρει κάποια ευκαιρία. Φέτος όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για εκείνον. Ο Κούμαν έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από την προετοιμασία του και μάλιστα τον χρησιμοποίησε στο εναρκτήριο -και νικηφόρο με 4-2- ματς της Μπάρσα με τη Σοσιεδάδ. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά!

Έρικ Γκαρθία, 20 ετών, κεντρικός αμυντικός

Είναι το wonderkid που η Μπαρτσελόνα “έχασε” από τη Μάντσεστερ Σίτι το 2016, και 5 χρόνια μετά έκανε τα πάντα για να το πάρει πίσω. Σε ηλικία 16 ετών, ο Γκαρθία που ήταν από παιδάκι στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αγγλία ώστε να πάρει την ευκαιρία που θεωρούσε ότι του άξιζε. Η αλήθεια είναι πως υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Γκαρθία δεν πήρε πολλές φορές θέση βασικού. Η οξυδέρκειά του, η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε τακτικές, η ακρίβεια πάσας και το καλό ατομικό μαρκάρισμα όμως, είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα πλήρες σύγχρονο στόπερ.

Ρίκι Πούτς, 20 ετών, κεντρικό χαφ

Αν μου ζητούσαν να υποδείξω έναν νεαρό παίκτη που συνδυάζει ταλέντο και αγνή αγάπη για το σύλλογο, με κλειστά μάτια θα έδειχνα τον Πούτς. Ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ικανότητα στο “διάβασμα παιχνιδιού”. Ένα παιδί που αγαπάει την ομάδα της οποίας προέρχεται από τα “σπλάχνα”. Τόσο πολύ, που ακόμη και αν γνωρίζει πως δεν είναι στις επιλογές του Κούμαν, παραμένει και δουλεύει σκληρά για να πάρει τις ευκαιρίες του!

Ινιάκι Πένια, 22 ετών, τερματοφύλακας

Τον περασμένο Μάιο έγινε viral, καθώς απέκρουσε 4 πέναλτι στη διαδικασία ανόδου στην πρώτη κατηγορία (Μπάρσα Β εναντίον Μούρθια). Ο Πένια βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη ομάδα, ως απόφοιτος της “Λα Μασία”. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει συμμετοχές, παραμόνο σε φιλικά παιχνίδια. Με τον δεύτερο κίπερ της ομάδας, Νέτο, να έχει “τάσεις φυγής”, ίσως ( ; ) φέτος να είναι η ευκαιρία του Πένια να αποδείξει τι αξίζει!

Ρόναλντ Αραούχο, 22 ετών, κεντρικός αμυντικός

Ήταν μια εκ των αποκαλύψεων της Μπαρτσελόνα την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Ήταν ο αμυντικός που μέχρι και τα τέλη της χρονιάς δεν είχε δεχθεί τρίπλα από κανέναν αντίπαλο! Ανίκητος στον αέρα, με τρομερή δύναμη και σωστές τοποθετήσεις, ο Αραούχο έχει ήδη μια θέση στο ροτέϊσον -και πολλές φορές στο αρχικό σχήμα- της Μπάρσα. Ένας στόπερ που αρέσει πολύ στον Κούμαν και φαίνεται πως και φέτος θα έχει σπουδαίο ρόλο στην ομάδα!

Άλεξ Κογιάδο, 22 ετών, κεντρικό χαφ-εξτρέμ

Μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός συλλόγου. Ωστόσο, κάτι η αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι, κάτι η ανάγκη για βοήθεια στα χαφ -αφού δεν υπάρχει χώρος στο salary cup για προσθήκες- , ο Κογιάδο έμεινε! Προέρχεται και αυτός από τα “φυτώρια” της Μπαρτσελόνα, όντας μάλιστα για χρόνια αρχηγός της δεύτερης ομάδας. Τρομερή τεχνική κατάρτιση, αντίληψη του παιχνιδιού, ντρίπλα αλλά και…αίσθηση του γκολ.

Έμερσον Ρογιάλ, 22 ετών, δεξί μπακ

Μπορεί να μην προέρχεται από τις ακαδημίες των “μπλαουγκράνα”, ωστόσο ο Έμερσον είναι από τους ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο DNA. Αποκτήθηκε το 2019 από τη διοίκηση Μπαρτομέου έναντι 500.000 ευρώ (από την Ατλέτικο Μινέϊρο) και αμέσως δόθηκε δανεικός στη Μπέτις. Οι Σεβιγιάνοι αργότερα τον αγόρασαν για 6.000.000 ευρώ, ωστόσο οι της Μπάρσα γνωρίζοντας τις δυνατότητές του, είχαν προσθέσει ρήτρα επαναγοράς στα 9.000.000. Αυτή ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και ο Βραζιλιάνος θα “δοκιμάσει” τις δυνατότητες του στο “Καμπ Νόου”.

Όσκαρ Μινγκέθα, 22 ετών, κεντρικός αμυντικός-δεξί μπακ

Βρίσκεται στις τάξεις της Μπαρτσελόνα από τα 8 του χρόνια. Η ευχέρεια με την οποία μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως κεντρικός αμυντικός όσο και ως δεξί μπακ είναι τρομερή! Την σεζόν που πέρασε ανέβηκε “αναγκαστικά” στην πρώτη ομάδα λόγω έλλειψης στα στόπερ (τραυματίες). Απέδειξε πως και στα 21 δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος. Ο Κούμαν έμεινε με το στόμα ανοιχτό σε ορισμένα ματς, κάτι που μαρτυρούν οι συνολικά 39 συμμετοχές (και 2 γκολ) σε όλες τις διοργανώσεις!