NBA και Ελλάδα δύο έννοιες αλληλένδετες. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους παίκτες με πρωτάθλημα NBA που αγωνίστηκαν στη χώρα μας

Κατά το παρελθόν έχουμε δει αρκετούς παίκτες να μεταπηδούν από την Ελλάδα στο NBA αλλά και αντίστροφα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και έπειτα δεν επιχείρησαν μονάχα αυτό το μεγάλο βήμα. Κατέκτησαν παρακαλώ και το πολυπόθητο δαχτυλίδι με τις ομάδες τους. Λίγοι όμως αλλά σημαντικοί. Για αυτό το λόγο λοιπόν και αυτό το θέμα θα χωριστεί σε δύο μέρη. Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των ονομάτων να αναφέρουμε πως ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα NBA είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο με το LA το 2020.

Κερτ Ράμπις

NBA

Ο πρώτος αυτής της κατηγορίας που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Κερτ Ράμπις. Ο Ελληνοαμερικανός γεννημένος στις 25/2/1958, πρώτα αγωνίστηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να κατακτήσει 7 δαχτυλίδια. 4 ως παίκτης και 3 ως βοηθός προπονητή. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την καριέρα του τη σεζόν 1980-81 στην ΑΕΚ,  όπου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1981. Στη συνέχεια, από το 1981 έως το 1988 αγωνίστηκε στους Λος Άντζελες Λέικερς. Εκεί, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1982, 1985, 1987, 1988), για να επαναλάβει 3 φορές το ίδιο κατόρθωμα, ως βοηθός προπονητή αυτή τη φορά, ξανά με τους Λέικερς (2001, 2002, 2009).

Μαρκ Λάντσμπεργκερ

NBA

Ένας ακόμη που ακολούθησε το δρομολόγιο Ελλάδα-NBA ήταν ο Αμερικανός πρώην center. Ο Μαρκ γεννημένος στις 21/5/1955, κατέκτησε το NBA του 1980 και του 1982 με τους Λος Άντζελες Λέικερς, έχοντας μέσο όρο 5,7 πόντους και 5,5 ριμπάουντ. Τη σεζόν 1988-89 φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου με πολύ καλή παρουσία. Εκεί μάλιστα είχε 17,9 μ.ο. ριμπάουντ, ενώ είχε και το ρεκόρ ριμπάουντ σε έναν αγώνα (31).

Τζον Σάλεϊ

Όταν ο Τζον Σάλεϊ προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο ΟΑΚΑ! - sport-fm.gr ΘΕΜΑ -  Παναθηναϊκός Μπάσκετ - Παναθηναϊκός | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Ένας μεγάλος NBAερ πρωταθλητής έρχεται στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός Τζον Σάλεϊ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα NBA με 3 διαφορετικές ομάδες. Το 1989 και το 1990 με τους Ντιτρόιτ Πίστονς και το 1996 με τους Σικάγο Μπουλς παίζοντας λίγα παιχνίδια. Ως εν ενεργεία πρωταθλητής, το 1996 θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν έμεινε για πολύ καιρό. Επέστρεψε στο NBA και κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα το 2000 με τους Λέικερς. Έχει μείνει στη μνήμη του κόσμου για τα γυαλιά που φορούσε όταν αγωνιζόταν, αλλά και για την ημέρα που έφτασε με ελικόπτερο στο ΟΑΚΑ.

Κλιφ Λέβινγκστον

Ο ΠΑΟΚ και το 'κεφάλαιο' Λέβινγκστον | SPORT24

Ακόμη ένας που μετά το πρωτάθλημα του NBA ήρθε στη χώρα μας. Ο Κλιφ Λέβινγκστον κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τους Σικάγο Μπουλς το 1991 και 1992 και αμέσως μετά ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Με τον «δικέφαλο του βορρά» και κόουτς τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κατακτώντας την 3η θέση, νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 76-70 στον μικρό τελικό.

Ράσο Νεστέροβιτς

Νεστέροβιτς Ράντοσλαβ - Onsports.gr

Και κλείνουμε με το παίκτες που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό. Ξεκινάμε από τον Ράσο Νεστέροβιτς. Ο Σλοβένος seven footer ήρθε σε μια περίοδο όπου ο Ολυμπιακός διέθετε τεράστια μπάτζετ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, πριν παίξει τη διετία 1993-1995 στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, λόγω της τότε νομοθεσίας, για να αγωνιστεί έπρεπε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, πράγμα που έγινε. Ωστόσο μέχρι να λάβει το ελληνικό διαβατήριο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και δεν ήταν στο ρόστερ της ομάδας που το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στο NBA, το οποίο κατέκτησε το 2005 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2009 που αγωνίστηκε στην ομάδα του Πειραιά κατέκτησε μονάχα το κύπελλο Ελλάδος υπό τις οδηγίες του Ντούντα.

Φαμπρίσιο Ομπέρτο

Ευρωλίγκα: Το αφιέρωμα στον σπουδαίο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο! | Eurohoops

Ποιος θα το περίμενε ότι η ομάδα του Πειραιά θα απολάμβανε τις υπηρεσίες ενός από τα βασικά γρανάζια των μεγάλων Σπερς. Ο Αργεντινο-ιταλός Φαμπρίσιο Ομπέρτο αγωνίστηκε στην Ελλάδα τη περίοδο 1998-1999. Με τους ερυθρόλευκους ήταν εκ των διακριθέντων, φτάνοντας μέχρι την 3η θέση του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, νικώντας με 74-63 τη Φορτιτούντο Μπολόνια στο μικρό τελικό. Το 2007 κατέκτησε το NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Επιπλέον, με τη φανέλα της Αργεντινής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η λίστα αυτή έχει ακόμη πολύ δρόμο. Ονόματα όπως ο τεράστιος Πέτζα, ο Τσάλμερς, ο Πάουελ κ.α. θα αναφερθούν στο δεύτερο μέρος της ενότητας αυτής. Στην αναμονή λοιπόν για τους παίκτες που έλαμψαν όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.