Ο Νίκολα Γιόκιτς έφτασε στην κορυφή του NBA κατακτώντας το βραβείο του MVP, ξεκινώντας από τη θέση 41 του draft.

Ο Νίκολα Γιόκιτς έγραψε ιστορία και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό γκρουπ Ευρωπαίων που έχουν κατακτήσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Μόλις στα 26 του, το NBA αναγκάστηκε να τον χρήσει MVP μετά από μια απίστευτη regular season με εντυπωσιακά νούμερα. Πώς έφτασε όμως μέχρι εδώ ο Σέρβος;

Την ώρα της ανακοίνωσης του στο ντραφτ, στις τηλεοράσεις της Αμερικής έπαιζε μια διαφήμιση για tacos. Εκείνος, κοιμόταν αμέριμνος στο σπίτι του. Εφτά χρόνια μετά, ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ο ΜVP του NBA και η ιστορία του αποδεικνύει πως το ταλέντο και η σκληρή δουλειά ανταμείβονται, αργά ή γρήγορα. Ο Σέρβος επιλέχθηκε στο νούμερο 41 του δεύτερου γύρου του ντραφτ του 2014. Τότε κανείς δεν πίστευε πως θα γινόταν MVP της λίγκας. Για τους περισσότερους ήταν ένας ακόμα ψηλός Ευρωπαίος που θα έπαιρνε το garbage time και θα ξεκούραζε τους αθλητικούς και εντυπωσιακούς σέντερ των Nuggets. Εκείνος όμως έδειξε από την αρχή της προθέσεις του. Τελικά, ανάγκασε σταδιακά την ομάδα από το Ντένβερ να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του. Ένα παιχνίδι που έχει συμβάλει κατά πολύ πλέον στην καθιέρωση της ομάδας σε μία από τις καλύτερες του πρωταθλήματος.

https://twitter.com/ClutchPointsApp/status/1402411361569673218?s=20

Από την Μέγκα στο Ντένβερ

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην Αδριατική λίγκα και τη Μέγκα το 2012 όπου έπαιξε για τρεις σεζόν. Βγήκε MVP του πρωταθλήματος το 2015, ένα χρόνο μετά την επιλογή του στο ντραφτ από τους Νάγκετς, και αυτό ανάγκασε προφανώς τους ανθρώπους της ομάδας να τον καλέσουν στο Ντένβερ. Στα 20 του χρόνια τη σεζόν 2015-16, είχε μ.ο 10 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 80 αγώνες. Από εκεί και έπειτα η συνέχεια σας είναι γνωστή. Οι αριθμοί ανέβαιναν σταδιακά και χωρίς καμιά “κοιλιά” στο παιχνίδι του κατέληξε να φτάσει τους 20.1 πόντους, τα 10.8 ριμπάουντ και τις -εξωπραγματικές για σέντερ- 7.3 ασίστ τη σεζόν 2018-19. Τα νούμερα αυτά τον έβαλαν στους πέντε καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος και του χάρισαν και την πρώτη του εμφάνιση σε All-Star Game.

Στην ιδιαίτερη περσινή σεζόν ήταν επίσης πολύ σταθερός και αν και δεν είχε μ.ο double double, ήταν σίγουρα ένας από τους δέκα καλύτερους και πιο consistent παίκτες της λίγκας. Στην φούσκα του Ορλάντο, μαζί με τον Τζαμάλ Μάρεϊ, οδήγησε τους Νάγκετς στους πρώτους τους τελικούς περιφέρειας μετά το μακρινό 2009. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ίδιο με τότε, καθώς αντιμετώπισαν και πάλι τους Λέικερς και εκεί που βρισκόταν ο Κόμπι το 2009, τώρα βρισκόταν ο Λεμπρον.

https://twitter.com/nuggets/status/1403544318971838470?s=20

Φτάνουμε λοιπόν στην φετινή χρονιά και αφήνουμε τη σκούπα που μόλις έφαγαν οι Νάγκετς για τις ανάγκες του άρθρου το οποίο επικεντρώνεται στα καλά στοιχεία της σεζόν. Ποια ήταν αυτά; Πρώτα απ’ όλα, ο Γιόκιτς αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες της κανονικής περιόδου. Μπορεί αυτοί να ήταν 72 φέτος αλλά αυτό δεν αναιρεί το πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό το στατιστικό. Όσον αφορά τους αριθμούς του, όλοι εκτοξεύτηκαν. Αποκορύφωμα οι πόντου του που έφτασαν τους 26.4 μ.ο. Οι Νάγκετς τερμάτισαν τελικά τρίτοι και κατάφεραν να αποκλείσουν το Πόρτλαντ στον πρώτο γύρο των πλέι οφς.

Τι σημαίνει για το NBA η ανάδειξη του Γιόκιτς σε MVP;

Θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του τελευταίου σέντερ που κέρδισε το βραβείο το μακρινό 2000, του μεγάλου Σακίλ Ο’Νίλ. Ο Σακ είπε στον Γιόκιτς χαρακτηριστικά: “Χάρις σε σένα, οι ψηλοί επέστρεψαν¨. Ο Γιόκιτς όμως δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Σακ. Ούτε με τους υπόλοιπους σέντερ-MVP του παρελθόντος. Ο Σέρβος αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία παικτών που δεν περιορίζονται από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Δεν είναι ούτε ιδιαίτερα αθλητικός, ούτε ιδιαίτερα αλτικός και σίγουρα δεν γκρεμίζει τους πάντες στην ρακέτα. Η εμπειρία του όμως στα ευρωπαϊκά γήπεδα και η συνεχής εξέλιξη του παιχνιδιού του, τον βοηθάει να ξεπεράσει αυτά τα μειονεκτήματα. Διότι όταν δεν μπορεί να καρφώσει πάνω στον αντίπαλο σέντερ, μπορεί άνετα να τον αποφύγει με ένα απλό pump fake. Όταν είναι κλεισμένος στην ρακέτα έχει το ταλέντο να δει όλο το γήπεδο και να δημιουργήσει χώρο με μια μαγική πάσα. Το παιχνίδι του δεν θυμίζει κανέναν αλλά σίγουρα το παιχνίδι πολλών παικτών στο μέλλον θα μας θυμίζει τον Γιόκιτς.

Ο πρώτος σέντερ μετά το 2000, ο τρίτος Ευρωπαίος, το χαμηλότερο πικ στην ιστορία της λίγκας. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που συνοδεύουν το βραβείο του MVP φέτος. Μπορεί η κατάληξη της σεζόν να μην ήταν η καλύτερη για τους Νάγκετς και τον Γιόκιτς αλλά ο Σέρβος είναι μόλις 26. Δεν έχει φτάσει δηλαδή ακόμα το prime του και αυτό για όλους τους υπόλοιπους στο ΝΒΑ, σίγουρα μοιάζει τρομακτικό.