Ο Λιονέλ Μέσι δε θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μπάρτσα. Για να φτάσουμε μέχρι την αποχώρηση του, ο σύλλογος έκανε πολλά πράγματα στραβά.

Λένε ότι όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Ωστόσο, ο τρόπος που λαμβάνει τέλος μία κατάσταση έχει τη δικιά του αξία και συχνά αφήνει την τελική γεύση. Η τελευταία εντύπωση, άλλωστε, πάντα είναι αυτή που μένει περισσότερο. Για τους φίλους της Μπαρτσελόνα το άδοξο τέλος του Μέσι αφήνει μία εντελώς πικρή γεύση που δε θα ξεχάσουν όσα χρόνια και να περάσουν. Πώς φτάσαμε, όμως, μέχρι αυτό το συναινετικό διαζύγιο ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τον Αργεντίνο σούπερ σταρ;

Όλα έδειχναν ότι οι δύο μεριές τα είχαν βρει σε όλα και απέμεναν μόνο να πέσουν οι υπογραφές για το νέο συμβόλαιο. Ωστόσο, στις 5 Αυγούστου το απόγευμα η Marca «τοποθέτησε μία βόμβα στα θεμέλια του συλλόγου», αναφέροντας ότι το club αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να καλύψει τον μισθό του.

Λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο βράδυ, η βόμβα εξερράγη. Η ίδια η Μπαρτσελόνα με tweet της ανακοίνωσε ότι λύνει τη συνεργασία της με τον Λιονέλ Μέσι, 17 χρόνια μετά το ντεμπούτο του.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και τον Λίο Μέσι και τη σαφή πρόθεση και των δύο μερών να υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο σήμερα, αυτό δεν μπορεί να επισημοποιηθεί λόγω οικονομικών και διαρθρωτικών εμποδίων (κανονισμοί της ισπανικής LaLiga)» ανέφερε.

Η Μπαρτσελόνα πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη La Liga

Με αυτόν τον τρόπο, η Μπαρτσελόνα επιχείρησε να αποποιηθεί όσον τον δυνατόν των ευθυνών της. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι κανόνες που προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές του αιώνα σε επίπεδο παραμονής ενός ποδοσφαιριστή;

Ειδικότερα, το 2013 η La Liga εισήγαγε έναν κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ένα κυμαινόμενο ανώτατο όριο αποδοχών για όλες τις ομάδες που περιορίζει τους μισθούς των παικτών και το κόστος μεταγραφών στο 70% των εσόδων των συλλόγων.

Προκειμένου να συναντήσει αυτήν την προϋπόθεση και δεδομένης της δραστικής μείωσης των εσόδων λόγω της πανδημίας, η Μπαρτσελόνα μπήκε σε αυτό το καλοκαίρι έχοντας ανάγκη να εξοικονομήσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μισθούς για να υπογράψει τον ελεύθερο Μέσι. Με το πρωτάθλημα να ξεκινάει στις 13 Αυγούστου, τα χρονικά περιθώρια για την εγγραφή του Μέσι στο ρόστερ στένευαν. Τα «μαθηματικά» δεν έβγαιναν. Έτσι, στις 5 Αυγούστου, οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν ότι η τελευταία σελίδα στο κοινό τους βιβλίου μόλις είχε γραφτεί.

Όπως έστρωσε η Μπαρτσελόνα, έτσι θα κοιμηθεί

Μπορεί ο Λαπόρτα στην ουσία κατηγορεί τη La Liga για την απώλεια του Μέσι, αλλά ο ίδιος φάσκει και αντιφάσκει για το ζήτημα. Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε έριξε το μπαλάκι στις προηγούμενες διοικήσεις που «φέσωσαν» την ομάδα

«Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση της ομάδας δεν ήταν και η καλύτερη μπορούμε να πούμε. Αυτό οφείλεται σε κακή διαχείριση που έκαναν άλλες διοικήσεις του συλλόγου. Δεν θα ήθελα και δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον συγκεκριμένα. Ωστόσο, έγιναν κινήσεις που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι και σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους έγιναν πραγματικότητα. Αυτές οι κινήσεις κατέστρεψαν την Μπαρτσελόνα» είπε.

Επομένως, η μη ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι, δεν αποτελεί σφάλμα του ισπανικού πρωταθλήματος. Αντιθέτως, αποτελεί αποτυχία της Μπαρτσελόνα και των προηγούμενων διοικήσεων, οι οποίες άφησαν τεράστια χρέη πίσω εξαιτίας της κακοδιαχείρισής τους.

Λαπόρτα: Δε θα υποθηκεύσω το μέλλον της Μπάρτσα ούτε για τον Μέσι

Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα ασχολούταν με μία ακόμη υπόθεση, που συνδέεται με το μέλλον του 34χρονου σούπερ σταρ. Τη συμφωνία της La Liga με ένα γκρουπ επενδυτών (CVC) για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των συλλόγων στις 2 κορυφαίες κατηγορίες της Ισπανίας. H συμφωνία αναφέρει ότι η CVC θα επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια λίρες) στη La Liga με αντάλλαγμα το 10 % των εσόδων της και το 10 % των περισσότερων δραστηριοτήτων της. Παράλληλα, το 90 % των χρημάτων θα πάει στους συλλόγους.

Αυτή την κίνηση θα περίμενε κανείς ότι θα την υποδεχτεί η Μπαρτσελόνα με ανοιχτές αγκάλες. Υπολογίζεται, ότι η Μπαρτσελόνα θα αποκόμιζε 300 εκατ. δολάρια από αυτή τη συμφωνία. Από αυτό το ποσό, ένα 15% θα χρησιμοποιούταν για μεταγραφές. Ωστόσο τόσο, η Μπαρτσελόνα όσο η Ρεάλ, Μαδρίτης, που αποτελούν μέχρι σήμερα τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Super League, εξέφρασαν την αντίθεση τους με την συγκεκριμένη, επένδυση, η οποία είναι προς ψήφιση από τα 42 κλαμπ της La Liga.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αποδοχή της συμφωνίας θα δέσμευε τη Μπαρτσελόνα με τη La Liga για τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, θα έπρεπε να πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων το project της Super League. Μόνο έτσι εξηγείται γιατί η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει χρέη πάνω από 1 δις δολάρια, θα αρνούταν μία τέτοια επένδυση.

«Οι κανονισμοί της La Liga δεν μας επιτρέπουν να εγγράψουμε τον παίκτη. Επίσης θέλουν να μας επιβάλλουν συμβόλαιο από έναν επενδυτικό όμιλο που θα υποθηκεύσει το σύλλογο. Δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω αυτό. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω τον σύλλογο για τα επόμενα 50 χρόνια από τώρα, προκειμένου να μπορέσω να υπογράψω τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία. Γιατί παρ’ όλα αυτά, η Μπάρτσα είναι πάνω από όλα», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο Λαπόρτα.

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, απάντησε το εξής:  «Η λειτουργία της CVC δεν υποθηκεύει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπαρτσελόνα για 50 χρόνια. Αυτό που κάνει είναι να δίνει μεγαλύτερη αξία σε όλους τους συλλόγους για τις υποθήκες στις τράπεζές σας και για να αποπληρώσετε το μεγάλο χρέος» 

Υπάρχει σενάριο επανασύνδεσης;

Οι επιστροφές στο ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο ελκυστικές ακόμα και από τις πρώτες γνωριμίες. Πόσο μάλλον μία επιστροφή του Λιονέλ Μέσι στην ομάδα με την οποία ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος.

Ωστόσο, οι φίλοι της Μπαρτσελόνα πρέπει να πάψουν να ελπίζουν σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του Λαπόρτα.

«Δεν θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες ελπίδες. Οι διαπραγματεύσεις με τον Μέσι τελείωσαν και μας έφεραν εδώ χωρίς συμφωνία λόγω του ορίου μισθών της La Liga. Ο Λέο ήθελε να μείνει, οπότε δεν είναι ευχαριστημένος. Όλοι θέλαμε να μείνει, αλλά τώρα, όπως και εμείς, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα αυτού που συνέβη. Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει».