Αργεντινή και NBA δύο έννοιες ταυτόσημες. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της λίστας των παικτών που πρωταγωνίστησαν στην αντίπερα όχθη.

Όπως είχαμε προαναγγείλει Αργεντινή και NBA έχουν και δεύτερο μέρος. Μετά τους Καπάτσο, Λαπροβίτολα, Χέρμαν κ.α. έρχονται τα βαριά χαρτιά. Η συγκεκριμένη κατηγορία των παικτών της χώρας του Ήλιου όχι μόνο αγωνίστηκαν για κάποιο διάστημα σε ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος. Αντιθέτως, χάραξαν και πρωταγωνίστησαν σε ομάδες οπού κατέκτησαν δαχτυλίδια και συμμετείχαν σε τελικούς. Ακολουθεί λοιπόν το δεύτερο κεφάλαιο της μεγάλης του NBA σχολής.

Πάμπλο Πριτζιόνι

Από την Αργεντινή και την Μπασκόνια απευθείας στο NBA. Ήρθε στην αντίπερα όχθη ως ο γηραιότερος rookie ever, αφήνοντας την Ισπανική ομάδα τη σεζόν 2011-12 για να κυνηγήσει το όνειρο του και έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη στην ηλικία των 35 ετών στους Νικς. Έμεινε για άλλα 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ μετά είπε να περάσει μια βόλτα από Χιούστον και Κλίπερς για να δείξει και εκεί την κλάση του ακόμα και στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Εξαιρετικός point guard με υψηλό μπασκετικό I.Q που οργάνωνε έξοχα το παιχνίδι της ομάδας στην οποία αγωνιζόταν. Τέλος, αποτελούσε ένα από τα πρώτα βιολιά στην αρμάδα της εθνικής Αργεντινής.

Φαμπρίτσιο Ομπέρτο

Αργεντινή

Από την Ελλάδα και την Ισπανία, ο Ομπέρτο υπέγραψε το 2005 στους Σπερς και βρήκε τον Μανού Τζινόμπιλι. Παρέα πήραν το πρωτάθλημα του 2007 και έγιναν οι μοναδικοί Αργεντινοί παίκτες με δαχτυλίδι του ΝΒΑ. Δεν το λες και μικρό επίτευγμα. Όταν έφυγε από το Τέξας μετακόμισε στην πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον για να κλείσει την καριέρα του στο ΝΒΑ στο Πόρτλαντ, αφού είχε προβλήματα στην καρδιά. Σημαντικός ψηλός για την ιστορία της Αργεντινής.

Κάρλος Ντελφίνο

Αργεντινή

Έγινε ο πρώτος Αργεντινός που βρίσκεται στο πρώτο γύρο του draft, αφού οι Πίστονς τον επέλεξαν στο Νο.25. Μετά από 4 χρόνια μετακόμισε στους Μπακς και ανέβασε πολύ το παιχνίδι του με 10 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο. Έκλεισε την σταδιοδρομία του στο ΝΒΑ στου Ρόκετς, όπου μέτρησε 9 πόντους ανά ματς. Ωστόσο συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Πεζάρο παρά το 40ο έτος της ηλικίας του.

Αντρές Νοτσιόνι

Ένας ακόμη παίκτης από την Αργεντινή που πρωταγωνίστησε στην αντίπερα όχθη. Ο Νοτσιόνι πήγε στο ΝΒΑ το 2004 και ήταν σημαντικό γρανάζι των Μπουλς για τέσσερις σεζόν, εκεί όπου αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του Σικάγο για το πάθος του. Μετά το Σικάγο, πήγε στο Σακραμέντο, ενώ πέρασε και από τη Φιλαδέλφεια, συμπληρώνοντας 8 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στο Σικάγο είχε 14.1 πόντους και 5.7 ριμπάουντ τη σεζόν 2006-07. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ευρώπη και τη Ρεάλ Μαδρίτης όπου το 2015 ανακηρύχθηκε MVP του F4 αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης.

Λουίς Σκόλα

Q&A With Luis Scola | Toronto Raptors

Έναν από τους θρύλους του Αργεντίνικου μπάσκετ. Ο σέντερ της Βαρέζε πρωταγωνιστεί ακόμη στο υψηλό επίπεδο περιμένοντας να κλείσει τη μεγάλη του καριέρα το καλοκαίρι στο Τόκιο. Μετρά φέτος 20 πόντους και 7 ριμπάουντ σε χρόνο δράσης που αγγίζει τα 30 λεπτά. Αναμενόμενη εξέλιξη, μιας και μόλις πέρσι ο Σκόλα στεκόταν εξαιρετικά στα παρκέ της Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Αρμάνι, δεν θα το έκανε σε μια μικρομεσαία σε δυναμική ομάδα της Ιταλίας; Μην ξεχνάμε ότι στις πλάτες του κουβαλάει μια πολυετή καριέρα στα γήπεδα του NBA.

Οι Σπερς τον είχαν κάνει draft, αλλά τα πρώτα του λεπτά στο πρωτάθλημα τα κέρδισε με τους Ρόκετς. Στο Χιούστον έμεινε για 5 σεζόν και μετά πήγε σε Σανς, Πέισερς, Ράπτορς και Νετς. Σε όλες του τι σεζόν στους Ρόκετς είχε τουλάχιστον 10 πόντους μέσο όρο. Είναι ο Αργεντινός που βρίσκεται στη 2η θέση των συμμετοχών στο ΝΒΑ.

Μανού Τζινόμπιλι

Και η μεγάλη λίστα κλείνει με ποιον άλλον; Με τον αγέραστο πρωταθλητή. Ακούει στο όνομα Μανού Τζινόμπιλι. Ο Μανού έγινε θρύλος όχι μόνο για την Αργεντινή αλλά και για τους Σπερς. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, έγινε All Star 2 φορές, ενώ συνέθεσε μια υπέροχη Big Three παρέα με τον Τιμ Ντάνκαν και τον Τόνι Πάρκερ. Στο Σαν Αντόνιο έπαιξε για 16 σεζόν και ο Πόποβιτς πίνει νερό στο όνομα του. Tελείωσε την καριέρα του στο Σαν Αντόνιο, έχοντας 13.3 πόντους μέσο όρο. Κορυφαία του σεζόν ήταν το 2007-08, όπου μέτρησε 19.5 πόντους και 4.8 ριμπάουντ ανά ματς. Τεράστιος.

Αυτό ήταν. Η μακροσκελής λίστα των παικτών από την Αργεντινή που έλαμψε στο NBA έλαβε τέλος. Είμαι σίγουρος πως η χώρα αυτή θα συνεχίζει να παράγει παίκτες με φόντο το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Παίκτες δηλαδή με έφεση στη δημιουργία όπως ο Καπάτσο και ο Πριτζιόνι και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά όπως ο Τζινόμπιλι και ο Σκόλα. Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται σε μια χώρα.