Πρώτη στάση Αθήνα. Δεύτερη Buckingham. Τελευταία Ohio. Τι συνδέει αράγε τις στάσεις ενός τέτοιου ταξιδιου; Όχι πάντως το scouting trip από κάποια ομάδα.

Μπορεί να σας παρέσυρε ο τίτλος αλλά το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται σε κάποιο από τα γνωστά ανέκδοτα. Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος Τζον φαν ΄τ Σχιπ έχει πειραματιστεί κατά καιρούς με πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ποδοσφαιριστές που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν ελληνικό όνομα αλλά ελληνικές “ρίζες” και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική μας ομάδα. Κάποιοι έχουν γεννηθεί στην Αθήνα, άλλοι έχουν ένα μακρινό μακρινό συγγενή με καταγωγή από ένα χωριό της Πελοποννήσου, και άλλοι έχουν ένα προπάππου που κάποτε έπαιζε ποδόσφαιρο. Η απόφαση πολλών Ελλήνων να μεταναστεύσουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχαν σαν φυσικό επακόλουθο αυτές οι ρίζες κάπου στη πορεία να… χαθούν. Και μπορεί να έχουν “ξεφύγει” από τον ομοσπονδιακό μας προπονητή, αλλά από εμάς όχι καθώς σας παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα ποδοσφαιριστών που παρά το επίθετο τους, κατά βάθος είναι.. Έλληνες.

Ένας Ολλανδός που γεννήθηκε στην Αθήνα

Kaj Sierhuis

Πηγή εικόνας: www.vi.nl/Pro Shots

Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που δεν είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Ο Kaj Sierhuis γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα από Ολλανδούς γονείς. Στην ηλικία των 10 ετών γύρισε στην πατρίδα καταγωγής του και αγωνίστηκε στις ακαδημίες του Ajax με κύρια θέση του, αυτή του σέντερ φορ. Λόγω της πολύ καλής παρουσίας του στις ακαδημίες προβιβάστηκε το 2016 στη δεύτερη ομάδα του Ajax. Στη δεύτερη ομάδα αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια με τον απολογισμό των 20 γκολ σε 40 συμμετοχές. Αυτοί οι αριθμοί του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του “Αίαντα” αλλά κατέγραψε μόλις δύο συμμετοχές καθώς ήταν “άγουρος” ποδοσφαιρικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2018 να δοθεί δανεικός στην Groningen όπου πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν σκοράροντας 9 φορές σε 33 συμμετοχές. Έπειτα γύρισε στην δεύτερη ομάδα του Ajax και κάπως έτσι στην 31 Ιανουαρίου του 2020 η Stade Reims δαπάνησε 4 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Έκτοτε έχει καταγράψει 27 συμμετοχές με τη γαλλική ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις καταγράφοντας 1 γκολ σε κύπελλο. Μπορεί να μην είναι ο πιο προαγωγικός παίχτης αλλά είναι ένας επιθετικός που υποστηρίζει τους συμπαίκτες του με έναν τρόπο που δεν καταγράφεται στατιστικά. Λόγω λοιπόν της γέννησης του στην Ελλάδα και αφού δεν έχει αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας, είναι μια περίπτωση που χρίζει… προσοχής για την Εθνική μας ομάδα.

Ένας Έλληνας στο Buckingham

George Baldock

Πηγή εικόνας: Alex Livesey – Danehouse/Getty Image

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το παλάτι Buckingham αλλά υπάρχει και πόλη Buckingham. Εκεί γεννήθηκε ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής από αυτή τη λίστα. Στην Αγγλία ο George Baldock είναι ένας από τους πιο ουσιαστικούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζεται στο δεξί άκρο άμυνας. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στα 16 του χρόνια όταν αγωνίστηκε με την Milton Keynes Dons. Κατέγραψε 104 συμμετοχές σε 8 χρόνια και υπήρξε από τους παίχτες σύμβολα της ομάδας.

Σε αυτά τα χρόνια βέβαια… εξερεύνησε πολλές ομάδες των μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας αλλά έφτασε μέχρι και την Ισλανδία όπου αγωνίστηκε για την Íþróttabandalag Vestmannaeyja. Το 2017 η Sheffield United δαπάνησε 750 χιλιάδες λίρες για να τον αποκτήσει και αποδείχθηκε “λίρα εκατό”. Ο Baldock βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Sheffield United να αγωνιστεί στην Premier League. Με τη Sheffield έχει καταγράψει 139 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες σκοράροντας 4 φορές και “σερβίροντας” 10 ασίστ. Ο Baldock έχει ως όνειρο να αγωνιστεί στην Εθνική Αγγλίας αλλά και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο. Κάπως έτσι λοιπόν άρχισαν οι σκέψεις για συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδας να πληθαίνουν καθώς η προγιαγιά του George Baldock γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι διαδικασίες για την υπηκοότητα έχουν ολοκληρωθεί και είναι διαθέσιμος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να αναβαθμίσει την Εθνική και αναμένεται η πρώτη του συμμετοχή.

Παίζοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα του πανεπιστημίου του Lebron

Wil Trapp ομάδα

Πηγή εικόνας:Rick Osentoski-USA TODAY Sports

Γεννήθηκε στο Columbus του Ohio και αποτελεί έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της τοπικής ομάδας του MLS, Columbus Crew. Ο Wil Trapp αποφοίτησε από το λύκειο του Lincoln, έχοντας ψηφιστεί ως ο καλύτερος τότε ποδοσφαιριστής των λυκείων των ΗΠΑ και παίζοντας στις μικρές εθνικές ομάδες των ΗΠΑ. Ο Trapp έπειτα φοίτησε στο Akron και μέσω δοκιμαστικών προγραμμάτων υπέγραψε στη Columbus Crew με πολυετές συμβόλαιο. Μόλις στη δεύτερη σεζόν ανακοινώνεται ως δεύτερος αρχηγός της ομάδας και γίνεται ο νεαρότερος παίχτης στην ιστορία της ομάδας που το καταφέρνει αυτό. Στη Columbus Crew κατέγραψε 185 συμμετοχές από το 2013 έως το 2019 και μέσω “ανταλλαγής” μετακόμισε στην Inter Miami. Στην ομάδα του David Beckham αγωνίστηκε για μία σεζόν με 21 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα. Στο τέλος της σεζόν υπέγραψε ως ελεύθερος στη Minnesota United καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ο Wil Trapp αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος και διακρίνεται για την ικανότητα να καθορίζει το ρυθμό ενός αγώνα καθώς για τις ακριβείς μεταβιβάσεις του. Ο Trapp έχει ελληνικές ρίζες καθώς ο προπάππους του (και αυτός ποδοσφαιριστής) ήταν Έλληνας. Δυστυχώς δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος καθώς αγωνίζεται με την εθνική των ΗΠΑ. Ένα από τα μεγαλύτερα του επιτεύγματα είναι η συμμετοχή ως αρχηγός στον αγώνα μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας και καλείται συχνότερα στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Ο Trapp κατέχει ελληνικό διαβατήριο και έτσι είναι ιδιαίτερα εύκολο να αγωνιστεί στην Ευρώπη και το αγωνιστικό του πακέτο είναι αρκετά ελκυστικό.

Οι τρεις αυτές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών αξίζουν την προσοχή μας. Το ταλέντο και οι παραστάσεις που διαθέτουν τους κατατάσσουν στο λεγόμενο “πάνω ράφι”. Και δύο από αυτούς μπορεί κάποτε να αγωνιστούν στην Εθνική μας Ομάδα.