Η Γαλλία επικράτησε με 83-76 των ΗΠΑ στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και το debut.gr σχολιάζει.

Η Γαλλία το έκανε ξανά. Η παρέα του Νικολά Μπατούμ επικράτησε των Αμερικανών για 2η συνεχόμενη επίσημη διοργάνωση (2019 παγκόσμιο πρωτάθλημα) και σταμάτησε το 24-0 σερί τους σε Ολυμπιάδες (τελευταία ήττα το 2004 στην Αθήνα)!

Οι Γάλλοι υπενθύμισαν σε όλο τον πλανήτη πως ακόμα και στο μπάσκετ, δεν αρκεί μονάχα το ταλέντο. Η ομάδα, το ομαδικό πνεύμα, το «ένας για όλους, όλοι για έναν» υπερισχύει. Ναι, ακόμα και σε ένα άθλημα που το αποτέλεσμα ενός αγώνα μπορεί να κριθεί από έναν και μόνο παίκτη!

ΟΜΑΔΑ σαν σύλλογος.

Έτσι μπορούμε να δούμε την εθνική Γαλλίας. Μια ομάδα που ναι μεν έχει πλούσιο σε ταλέντο και ποιότητα ρόστερ, τη διαφορά δε κάνει το συλλογικό πνεύμα.

Οι παίκτες βρίσκονται για χρόνια μαζί, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα «συλλόγου», κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε τουρνουά μικρής διαρκείας, όπως οι Ολυμπιακοί.

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν κόντρα στην Αμερική προσέφεραν από κάτι -σπουδαίο- για τη Γαλλία. Από τους Φουρνιέ (28π), Γκομπέρ (14π), Ντε Κολό (13π) που έσυραν το χορό στο σκοράρισμα, έως τους Μπατούμ, Φαλ και Γιαμπουσελέ που τα έδωσαν όλα στο αμυντικό κομμάτι.

Η Γαλλία το καθαρό μυαλό!

Τι έκανε όμως τη μεγάλη διαφορά στην τελική έκβαση του αγώνα; Μα φυσικά το καθαρό μυαλό των Γάλλων. Η ομάδα του Κολέ βρέθηκε 2 φορές πίσω στο σκορ με 10 πόντους, αλλά και τις 2 επανήλθε!

Με σωστή προσέγγιση στις φάσεις, όχι βιαστικές επιλογές, plays που είναι προφανές πως έχουν δουλευτεί και μαχητικότητα, κατάφεραν να φτάσουν σε μια σπουδαία νίκη.

Στην αντίπερα όχθη, οι ΗΠΑ για ακόμη μια φορά έριξε «όλο το βάρος» του παιχνιδιού στο ατομικό ταλέντο των παικτών.

ΗΠΑ όπως λέμε Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι Αμερικανοί -μου- μοιάζουν με την Παρί Σεν Ζερμέν! Μια ομάδα γεμάτη αστέρια, με τρομερό ταλέντο και δυνατότητες, που όμως δεν αγωνίζεται σαν σύνολο.

Ο κάθε παίκτης παίζει περισσότερο για τον εαυτό του παρά για τον συμπαίκτη του. Πως φάνηκε αυτό; Από τις -τρομακτικά- πολλές ατομικές ενέργειες κόντρα στη Γαλλία.

Αν εξαιρέσουμε τον φοβερό -και πλέον πρωταθλητή ΝΒΑ- Τζρου Χόλιντει (που ήταν πρώτος και στο σκοράρισμα), η πλειοψηφία των παικτών του Πόποβιτς πήγαινε σε isolation game.

Η παρουσία στον πάγκο δύο εξαιρετικών τεχνικών, Πόποβιτς και Κέρ, σε κάνει να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να παίζουν τόσο ξεκάθαρο μπάσκετ αλάνας.

Πρεμιέρα με…προϊκονομία.

Το συγκεκριμένο ματς -ίσως- μας δείχνει και το τι θα ακολουθήσει. Έχοντας παρακολουθήσει 2 από τα φαβορί στο μεταξύ τους ματς, κανείς δε μπορεί με βεβαιότητα να βγάλει «πόρισμα» για τους Αμερικανούς. Και αυτό διότι έχουν τόσους παικταράδες.

Για τους Γάλλους τα είπαμε. Σήμερα (το κείμενο γράφεται ανήμερα του αγώνα), απέδειξαν και στο παρκέ πως είναι εκ των φαβορί. Εν αντιθέσει με τους αντιπάλους τους.

Σωστά κάποιος θα παρατηρήσει πως παίκτες όπως ο Λίλαρντ ή ο Ντουράντ ήταν άστοχοι, και αυτό δε θα συμβαίνει συνέχεια. Σωστά. Εγώ θα προσθέσω και το γεγονός πως ήδη από την 3η περίοδο ο “KD” είχε…φορτωθεί με 4 φάουλ, γεγονός που τον κράτησε στον πάγκο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια αυτής.

Συμπερασματικά, έχοντας δει αυτό το σπουδαίο ματς, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο «φαβορί για το χρυσό» για τη Γαλλία.

Για την Αμερική δεν αλλάζει κάτι τραγικά, όμως σε παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους θα πρέπει το εξαιρετικά έμπειρο τεχνικό τιμ τους, να βρει το δρόμο για να… «σπάσει» τις αντίπαλες άμυνες και να μην οδηγεί τους -ήδη προς αυτό το στυλ παιχνιδιού- παίκτες του Πόποβιτς σε συνεχής ατομικές ενέργειες.

Το μπάσκετ στο Τόκιο μόλις άρχισε, και αναμένεται με έντονο σασπένς!