Ο τελικός του Euro είναι προ των πυλών με Ιταλία και Αγγλία να δίνουν τη δική τους μάχη με στόχο το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Η ώρα που η αυλαία του Euro 2020 θα πέσει έχει αισίως φτάσει με τις Ιταλία και Αγγλία να αναμετρούνται στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου με στόχο το στέμμα του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Ιταλία: Παθιασμένη και πεινασμένη «Σκουάντρα Ατζούρα» euro

Πρόκειται αναμφίβολα για την ομάδα με το μεγαλύτερο πάθος και τον μεγαλύτερο ζήλο στο φετινό Euro. Η Ιταλία του Μαντσίνι μακριά από κάθε λογής βεντετισμούς και με πλήρη αλτρουισμό και αυταπάρνηση στο παιχνίδι της έχει καταφέρει να είναι απόλυτα κυρίαρχοι στους αγώνες της και να επιβάλλεται σε κάθε αντίπαλο. Ο δρόμος της μετά τη φάση των ομίλων ήταν γεμάτος προκλήσεις, βρίσκοντας απέναντι της το Βέλγιο και την Ισπανία, δύο φαβορί για τον τίτλο, τις οποίες απέκλεισε χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανωτερότητά της.

Δρόμος προς τον τελικό:

Φάση των ομίλων

3-0 vs Τουρκία
3-0 vs Ελβετία
1-0 vs Ουαλία

Φάση των «16»

2-1 vs Αυστρία

Φάση των «8»

2-1 vs Βέλγιο

Ημιτελικά

1-1 (4-2 πεν.) vs Ισπανία

Πολυτιμότερος παίκτης ως τώρα: Λορέντζο Ινσίνιε. Ο «κοντός» της Νάπολι κάνει μία σπουδαία διοργάνωση. Είναι το άλφα και το ωμέγα της επιθετικής γραμμής της «Σκουάντρα Ατζούρα».

Πρώτος σκόρερ: Λορέντζο Ινσίνιε, Τσίρο Ιμόμπιλε, Ματέο Πεσινα, Μάνουελ Λοκατέλι, Φεντερίκο Κιέζα. Πέντε παίκτες της Ιταλίας μετρούν από δύο γκολ και μοιράζονται την κορυφή, κάτι που φανερώνει την πληθώρα επιθετικών λύσεων που διαθέτει ο Μαντσίνι στα χέρια του αλλά αποδεικνύει κιόλας τον αλτρουισμό που προαναφέρθηκε ως προς το σκοράρισμα.

Απουσίες από τον τελικό: Λεονάρντο Σπινατσόλα. Ένας από τους μπακ που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση αλλά τραυματίστηκε σοβαρά κόντρα στο Βέλγιο και υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα.

Παίκτης – κλειδί στον τελικό: Ζορζίνιο. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς σε όλο τον κόσμο, στην διοργάνωση και ένας από τους καλύτερους παίκτες της φετινής Ιταλίας. Γνωρίζει πολύ καλά το αγγλικό πρωτάθλημα λόγω της Τσέλσι και θα διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι κόντρα στα «λιοντάρια».

Αγγλία: Το «It’s Coming Home» πιο κοντά από ποτέ

Τα «λιοντάρια» βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο να εκπληρώσουν το όραμα του «it’s coming home», με το οποίο ξεκινούν σε κάθε διοργάνωση. Η φετινή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων χρόνων καθώς η Αγγλία έχει δώσει μόλις έναν αγώνα εκτός «νησιού», έχει πραγματοποιήσει μία σχετικά άνετη πορεία ως τον τελικό χωρίς τεράστια εμπόδια και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του. Φυσικά, στους αγώνες που έχει δώσει η Αγγλία δεν έχει πείσει πως μπορεί να διαχειριστεί ένα παιχνίδι σε υψηλή ένταση και ρυθμό όπως αυτός με τον οποίο αγωνίζεται η Ιταλία.

Δρόμος προς τον τελικό:

Φάση των ομίλων

1-0 vs Κροατία
0-0 vs Σκωτία
1-0 vs Τσεχία

Φάση των «16»

2-0 vs Γερμανία

Φάση των «8»

4-0 vs Ουκρανία

Ημιτελικά

2-1 vs Δανία

Πολυτιμότερος παίκτης ως τώρα: Χάρι Μαγκουάιρ. Ο ηγέτης της άμυνας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αναλάβει ρόλο ηγέτη και στα μετόπισθεν της εθνικής Αγγλίας. Πανταχού παρών, εκπληκτικός στις τοποθετήσεις του, στον αφοπλισμό του αντιπάλου και -κυρίως- στην οργάνωση της υπόλοιπης άμυνας της ομάδας. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Αγγλία έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στη διοργάνωση και αυτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Πρώτος σκόρερ: Χάρι Κέιν. Με τέσσερα γκολ, ο αστέρας της Τότεναμ βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ της Αγγλίας, παρά το γεγονός ότι ο Ραχίμ Στέρλινγκ βρίσκεται ένα μόλις γκολ πίσω του. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως ο Χάρι Κέιν άνοιξε «λογαριασμό» στο φετινό Euro στην αναμέτρηση κόντρα στη Γερμανία και έκτοτε σημείωσε ακόμα τρία, με το σημαντικότερο να είναι φυσικά το πέναλτι κόντρα στη Δανία.

Απουσίες από τον τελικό: Κανένας παίκτης δεν θα λείψει από τη διάθεση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ από το μεγάλο ραντεβού της Κυριακής.

Παίκτης – κλειδί στον τελικό: Τζόρνταν Πίκφορντ. Ο τερματοφύλακας των «λιονταριών» θα έρθει αντιμέτωπος με μία από τις αποτελεσματικότερες και πιο επικίνδυνες επιθέσεις της φετινής διοργάνωσης. Καλείται, λοιπόν, να βρίσκεται σε μία συνεχή επαγρύπνηση και να πραγματοποιήσει μία ακόμα καλή εμφάνιση κρατώντας για ακόμα ένα παιχνίδι στο Euro το clean sheet.