Οι πρωταγωνιστές ήταν αρκετοί αλλά υπάρχουν ορισμένοι που κατά κύριο λόγο είναι οι "πρωτεργάτες" των εθνικών τους ομάδων στο φετινό EURO.

Χωρίς να το έχουμε καταλάβει φτάσαμε στο τέλος της πρώτης φάσης του φετινού EURO. Ένα EURO που μας προσέφερε πολλές και διαφορετικές συγκινήσεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τη σοκαριστική στιγμή της κατάρρευσης του Christian Eriksen, έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε έναν απολογισμό πριν την έναρξη των knock-out αγώνων. Οι πρωταγωνιστές ήταν αρκετοί αλλά υπάρχουν ορισμένοι που κατά κύριο λόγο είναι οι “πρωτεργάτες” των εθνικών τους ομάδων και συνέβαλαν τα μέγιστα για την πρόκριση των ομάδων τους στην επόμενη φάση του EURO.

Ο απόλυτος recordman του EURO

Cristiano Ronaldo

Πηγή εικόνας: www.en.as.com

Η αλήθεια είναι πως όταν αναφερόμαστε στον Cristiano Ronaldo κάθε χαρακτηρισμός θαυμασμού μοιάζει υποτιμητικός απέναντι στον CR7. Ο Ronaldo σε αυτό το EURO με τα γκολ που σημείωσε γίνεται ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ και τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού. Είναι το σημείο αναφοράς της Εθνικής Πορτογαλίας και παρά τα 37 του χρόνια δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Η ενέργειά του, η ποδοσφαιρική του ευφυΐα και η ηγετική του φυσιογνωμία υπήρξαν καθοριστικές για την πρόκριση της Πορτογαλίας στην επόμενη φάση. Πριν την έναρξη της διοργάνωσης υπήρχαν αρκετοί ενδοιασμοί αναφορικά με την επικείμενη απόδοση του Ronaldo, καθώς ο Πορτογάλος superstar προέρχεται από μια ιδιαίτερα απογοητευτική χρόνια για την Juventus. Παρ όλες τις αμφιβολίες προς το πρόσωπό του, ο Cristiano Ronaldo έχει αποδείξει ότι δεν… ξέχασε το ποδόσφαιρο και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επαναλάβει τον θρίαμβο του προηγούμενου EURO με την Πορτογαλία.

Η Σουηδία μπορεί να ελπίζει για μια καλή πορεία στο EURO

Forsberg

Πηγή εικόνας: www.bundesliga.com/imago

Μπορεί η απουσία του Zlatan Ibrahimovic να έμοιαζε καταστροφική για τους Σουηδούς αλλά δεν είχαν υπολογίσει τον Emil Forsberg. Ο μεσοεπιθετικός της Λειψίας είναι αναμφίβολα ο πιο καθοριστικός παίχτης της Σουηδίας στην πρώτη φάση του EURO. Τα γκολ απέναντι στη Σλοβακία και την Πολωνία είναι αυτά που κάνουν τους Σουηδούς να ελπίζουν σε ακόμα μια καλή πορεία σε μεγάλη διοργάνωση. Αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο “δεμένες” ομάδες του EURO και αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εμπόδιο για κάθε αντίπαλό της. Ο Forsberg πέρα από την αγωνιστική του φόρμα, αποτελεί και μια προσωπικότητα που είναι απαραίτητη για την αγωνιστική προσαρμοστικότητα της Σουηδίας σε κάθε παιχνίδι και η “Sverige” είναι μια εθνική ομάδα που δεν είναι απίθανο να αποτελέσει την έκπληξη που επιζητούμε σαν θεατές σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Η Ιταλία οφείλει ένα “ευχαριστώ” στη Sassuolo για το φετινό EURO

Locatelli

Πηγή εικόνας: www.eurosport.it

Η εθνική Ιταλίας έχει να ηττηθεί σαν ομάδα από το 2018 και πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια για την Squadra Azzura. Ο Roberto Mancini κατέληξε σε ποδοσφαιριστές που υπηρετούν απόλυτα το αγωνιστικό του πλάνο. Ένα καθοριστικό “γρανάζι” σε αυτή την ομάδα αγωνίζεται στη Sassuolo και είναι ο Manuel Locatelli. Ο Ιταλός μέσος ως τώρα έχει σκοράρει δύο φορές για την Ιταλία και η απόδοσή του είναι ανοδική. Πέρα από τα γκολ που έχει σκοράρει η αγωνιστική του συμβολή είναι πολύτιμη για τη Squadra Azzura. Αποτελεί το “συνδετικό κρίκο” μεταξύ άμυνας και επίθεσης και είναι από τους ρυθμιστές της ομάδας. Η συνεργασία του με το Veratti είναι εξαιρετική και ο Mancini μπορεί να “κοιμάται ήσυχος” για την εικόνα της Ιταλίας. Η απόδοση ποδοσφαιριστών σαν τον Locatelli θα καθορίσουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πορεία της ομάδας στο φετινό EURO.

Ο “KDB” είναι η “καρδιά” του Βελγίου

KDB EURO

Πηγή εικόνας: www.eurosport.com

Η ποιότητα του μεσοεπιθετικού της Manchester City είναι αδιαμφισβήτητη και είναι απαραίτητη για την εθνική ομάδα του Βελγίου. Η συνεργασία του KDB με τους συμπαίκτες του είναι σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Είναι ο “μαέστρος” σε μια χορωδία που πολλές φορές δημιουργεί…παραφωνίες. Οι εμφανίσεις απέναντι στη Δανία και τη Φινλανδία απέδειξαν ότι ο, ιδιαίτερα επιρρεπής στους τραυματισμούς, KDB δεν μπορεί να λείψει από το Βέλγιο. Η φυσιογνωμία του είναι ηγετική και η απόλυτη εναρμόνιση των αγωνιστικών του “θέλω” με αυτά του Romelu Lukaku δεν θυμίζουν σε τίποτα το “μπερδεμένο” Βέλγιο του Mundial του 2018 στη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχει την πιο υψηλή βαθμολογία στα ranking επίδοσης στο EURO και μια καλή εμφάνιση απέναντι στη Πορτογαλία θα αποτελέσει το κομβικότερο σημείο για μια πιθανή εμφάνιση του Βελγίου στο τελικό του Wembley.

Ο Modric δεν θα “μεγαλώσει” ποτέ

modric EURO

Πηγή εικόνας: www.fourfourtwo.com

Σίγουρα δεν έχει την φρεσκάδα που είχε στο Mundial του 2018. Η Κροατία αποτελείται κατά κύριο λόγο από παίχτες που διανύουν τα τελευταία χρόνια της καριέρας τους. Αρκετοί δεν περίμεναν την Κροατία να προκριθεί σαν πρώτη αλλά και ούτε σαν δεύτερη σε έναν όμιλο με Αγγλία, Τσεχία και Σκωτία. Η ήττα από την Αγγλία στην πρεμιέρα του EURO και η ισοπαλία με τους Τσέχους επιβεβαίωναν τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις. Δεν υπολόγισαν όμως τον Luka Modric. Παρά τα 35 του χρόνια, η ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια παραμένει στο κορυφαίο επίπεδο. Με βάση τον ποδοσφαιρικό του εγωισμό και το γόητρο της Κροατίας, έκανε μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ εμφάνιση απέναντι στη Σκωτία με δύο ασίστ και ένα γκολ ποίημα. Δεν είναι σίγουρο πόσο μακριά θα φτάσει. Δεν είναι υπερβολή όμως να πούμε ότι σε τρεις μέρες ο Modric αγωνίζεται μόνος απέναντι στους Ισπανούς.