Η Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια στο NBA ετοιμάζεται για τους τελικούς και το Debut.gr αναλύει τι συνέβη στα ζευγάρια των ημιτελικών.

Με τη τελευταία χρονικά σειρά των ημιτελικών του NBA να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα, οι Hawks σε 2 μέρες θα αντιμετωπίσουν το Milwaukee. Τα γεράκια επικράτησαν μέσα στη Philly των 76ers σε μια σειρά αγώνων που ήταν καλύτεροι. Στην ανατολική περιφέρεια και οι δύο σειρές πήγαν σε Game 7 με αποτέλεσμα στη Δύση να έχουν ξεκινήσει οι τελικοί. Στο πρώτο ματς, οι Suns επικράτησαν των Clippers με 120-114, με τον Devin Booker να κάνει πράγματα και θαύματα. 40 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 11 ασίστ στο πρώτο triple-double της καριέρας, στη πιο σημαντική σειρά αγώνων για τους Suns. Α, ήταν και κάποιοι που δεν τον έλεγαν all-star φέτος.

Ανατολική Περιφέρεια

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks

περιφέρεια

Θα ξεκινήσουμε από τη πιο πρόσφατη σειρά, εκεί που η Atlanta συνεχίζει να μας εκπλήσσει μιας και επικράτησε των 76ers στο καθοριστικό Game 7. Μια σειρά αγώνων που θα λέγαμε πως ήταν η χαρά των break. Η κάθε ομάδα επικρατούσε πιο εύκολα εκτός έδρας παρά στην έδρα της. Χαρακτηριστικό είναι πώς από τους 7 αγώνες οι 5 ήταν break. Μια άγρια ομορφιά που λατρεύουμε να βλέπουμε. Η Atlanta είχε μεγαλύτερη ποικιλία στο σκοράρισμα και αυτό ήταν το κομβικό σημείο στη σειρά. Συνολικά είχε 6 παίχτες με διψήφιο μέσο όρο πόντων με κορυφαίο φυσικά των Trae Young. Κομβικής σημασίας στο Game 7 o Kevin Huerter με 27 πόντους.

Στον αντίποδα οι 76ers μας απογοήτευσαν. Είχαν το 1ο seed στη κανονική διάρκεια και όλα έδειχναν πως είναι ίσως το πρώτο φαβορί για να βρεθεί τουλάχιστον στους τελικούς της περιφέρειας. Μόνο ο Joel Embiid ήταν αυτός που σε όλα τα ματς ξεχώριζε αλλά ήταν και φανερά κουρασμένος και ταλαιπωρημένος από ενοχλήσεις που είχε στον μηνίσκο. Μόνο 3 παίχτες είχαν διψήφιο μέσο όρο πόντων (Embiid, Harris, Curry). Τεράστια αρνητική εντύπωση όμως σε όλη αυτή τη σειρά ήταν ο Ben Simmons. Ο Αυστραλός γκαρντ/φόργουορντ ήταν άφαντος και το πρόβλημα του στο σκοράρισμα όσο αγωνιζόταν επηρέαζε και το παιχνίδι των 76ers. Σούταρε με 34,2% από τις βολές- το χειρότερο ποσοστό σε post season- ενώ στα 7 παιχνίδια επιχείρησε μόλις 3 σουτ συνολικά στις τέταρτες περιόδους.

Είναι αξιομνημόνευτο πως ο παίχτης με το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στους 76ers ήταν ο αρνητικός παράγοντας στη σειρά. Ήδη γίνεται κουβέντα για το μέλλον του και μια πιθανή ανταλλαγή ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ. Το σημείο πάντως που έκρινε τη σειρά είναι το Game 5 στη Philly. Σε αυτό όποιος τίτλος χρησιμοποιηθεί κολλάει γάντι. Τεράστια ανατροπή των Hawks ή τεράστιο choke των Sixers. Τα γεράκια ανέτρεψαν διαφορά 26 πόντων στα τελευταία 15 λεπτά και κράτησαν τους γηπεδούχους χωρίς σκορ για 6 λεπτά στο τελευταίο δωδεκάλεπτο. Να σημειωθεί και στο Game 4 οι Hawks κέρδισαν επιστρέφοντας από -18. Όπως έγραψε και ο Bogdanovic, Underdogs Mentality.

https://twitter.com/LeaderOfHorde/status/1406811461045919745

Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks

περιφέρεια

Ό,τι και να πούμε γι΄αυτή τη σειρά θα είναι λίγο. Συγκλονιστικές αναμετρήσεις που έλεγες να μη τελειώσουν. Οι δύο ομάδες κράτησαν με νύχια και με δόντια το πλεονέκτημα της έδρας τους, μέχρι να έρθει το break των Bucks στο Game 7. Κακά τα ψέματα φαβορί  σε αυτή τη σειρά αλλά για το πρωτάθλημα ήταν οι Nets. Οι τραυματισμοί όμως 2 εκ των 3 σούπερ σταρ της ομάδας του Steve Nash επηρέασε κατά πολύ την έκβαση της σειράς. Ο Harden τραυματίστηκε στη πρώτη φάση του πρώτου παιχνιδιού και επέστρεψε στο Game 5, σαφέστατα επηρεασμένος από τον τραυματισμό. Ο Kyrie Irving στο Game 4 προσγειώθηκε στο πόδι του Γιάννη, υπέστη διάστρεμμα και δεν έπαιξε στα εναπομείναντα. Όλα αυτά συνέβαλαν να δούμε και καταλάβουμε πως ο Kevin Durant ανήκει στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών.

Η εμφάνιση του στο Game 5 όπου αγωνίστηκε σε όλο τον αγώνα και πέτυχε 49 πόντους, 17 ριμπάουντ και 10 ασίστ είναι για να μνημονεύεται για χρόνια. Στα τελευταία τρία ματς κάθισε στον πάγκο μόλις 8 λεπτά ενώ ολοκλήρωσε τη σειρά με 35,4 πόντους μ.ο. Μάλιστα για χιλιοστά δεν έστειλε το Brooklyn στα τελικά της Ανατολής καθώς  πατούσε ελάχιστα τη γραμμή στο τελευταίο λεπτό του Game 7. Αν δεν πατούσε θα μιλούσαμε για μια φάση που θα έμενε στην ιστορία των τελευταίων χρόνων. Μαζί με το μπλοκ του Lebron το 2016 και το τρίποντο του Ray Allen το 2013.

H ώρα των Bucks;

Όσον αφορά το Milwaukee, θα βρεθεί στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας για δεύτερη χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια. Τεράστια επιτυχία για τον Γιάννη και τους Bucks και τώρα είναι η ευκαιρία τους για το βήμα παραπέρα. Είναι σαφέστατα το φαβορί κόντρα στην Atlanta αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στο παρκέ.

Η κουβέντα σε αυτά τα κρίσιμα ματς όπως και πέρυσι για τον Middleton που εξαφανίστηκε στα play-off είχε ξεκινήσει μέχρι το Game 6. Σε αυτό το παιχνίδι η άμυνα των Bucks κράτησε τους Nets στους 89 πόντους ενώ ο Middleton με 38 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν καταλυτικός. Στο Game 7 μέτρησαν όλα. Η τύχη που το σουτ Durant ήταν για 2 πόντους. Οι τάπες του Brook Lopes. Το τρίποντο του Jrue Holiday 2:50 λεπτά πριν το φινάλε. To fadeaway του  Middleton στα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης. Και φυσικά οι εμφανίσεις του ηγέτη τους του Γιάννη. Όλα αυτά και οι Bucks είναι στους τελικούς της Ανατολής. Fear the Deer.

Ο Γιάννης έδειξε πως από MVP σιγά σιγά γίνεται νικητής. Γίνεται νικητής γιατί δεν επηρεάστηκε από το χρονομέτρο και τα δευτερόλεπτα που μετρούσαν καθώς σούταρε βολές. Δεν επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του θρύλου του NBA και των Bucks Kareem Abdul-Jabbar που έλεγε ότι ο Durant και οι Nets θα περάσουν στους τελικούς. Το παιχνίδι του προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες. Στο Game 6 δεν σούταρε κανένα τρίποντο. Ήξερε πως η άμυνα θα του έδινε αυτό το σουτ και το πιο πιθανό θα αστοχούσε. Αποφάσισε να μη ρισκάρει και δικαιώθηκε. Είναι η ευκαιρία του φέτος να διεκδικήσει το δαχτυλίδι. Το αξίζει.

Δυτική Περιφέρεια

Denver Nuggets – Phoenix Suns

H ομάδα της Αριζόνα συνεχίζει τη ξέφρενη πορεία στη Δυτική περιφέρεια και έβγαλε τις σκούπες κόντρα στο Denver. Δεν έχασε κανένα παιχνίδι και συνεχίζει ανένδοτο. Ήδη προηγείται και 1-0 στους τελικούς περιφέρειας κόντρα στους Clippers και όλα δείχνουν πως είναι πολύ κοντά στους τελικούς του ΝΒΑ. Η δυάδα Paul – Booker έχει δέσει τέλεια με τον πρώτο να μας θυμίζει σε αυτή τη σειρά πως είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους γκαρντ της Λίγκα.

Ο CP3 ολοκλήρωσε τη σειρά με 25.5 πόντους και 10.5 ασίστ ενώ ο Booker είχε 25.3. Στα άξια της αναφοράς είναι το τρομερό step-up του Ayton με τους τους 3 να συνθέτουν μια πλέον υπολογίσιμη δύναμη. Ο νεανικός κορμός των Suns εντυπωσιάζει με τον Booker δίπλα στον Paul να δείχνει πιο ελεύθερος να ξεδιπλώσει το επιθετικό του ταλέντο. Όλα τα εύσημα πάνε όμως και στον Monty Williams που έχει συμβάλλει στην αναγέννηση του Phoenix, όπου ζουν στιγμές που είχαν να ζήσουν από τις αρχές του 2000 με τον Steve Nash.

To Denver μετά τον τραυματισμό του Murray ξέραμε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν το βήμα παραπάνω. Σε όλη τη σειρά δεν είχαν τους παίχτες να περιορίσουν το backcourt των Suns ενώ παίχτες σαν τον Paul χτυπούσαν πάντα τα αργά πόδια του Jokic στην επίθεση με τα pick n’ roll. Με τον MVP Joker το Denver από την επόμενη χρονιά είναι από τις ομάδες που θα έχουμε το βλέμμα πάνω τους καθώς χρόνο με τον χρόνο γίνονται καλύτεροι.

Utah Jazz – Los Angeles Clippers

Σε αυτή τη σειρά πίστευα πως οι Jazz εύκολα ή δύσκολα θα περνούσαν. Λίγο η κούραση των Clippers μετά τα 7 ματς με το Dallas και λίγο η συνέχεια της σειράς μετά τον τραυματισμό του Kawhi ήταν αυτά που με έκαναν να το πιστεύω. Και επίσης μετά το 2-0 που ξεκίνησε η Utah. Όλα αυτά μαζί και τελικά δεν δικαιώθηκα.

Οι Clippers πήραν και τα 2 ματς στο LA και η σειρά πήγε στο 2-2. Μετά από το Game 4 βγήκε η είδηση πως ο Leonard θα μείνει εκτός επ΄αόριστον λόγω ρήξης χιαστού. Άλλος ένας τραυματισμός αθλητή αυτή τη χρονιά κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση του Lebron. Αυτή η συζήτηση βέβαια θα γίνει σε άλλο κείμενο/επεισόδιο στην σελίδα μας. Μετά απ΄όλα αυτά η ομάδα από το LA κερδίζει στη Utah με τον  Paul George να μας θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό με 37 πόντους. Στο Game 6 όμως παράγοντας νίκης για τους Clipps ήταν ο Terrance Mann. Career high με 39 πόντους σε μια αναμέτρηση που εκτός από Clippers vs Utah ήταν και Mann vs Mitchell.

Ο γκαρντ των Jazz σκόραρε και αυτός 39 πόντους αλλά δεν έφταναν για την νίκη που θα οδηγούσε σε έβδομο παιχνίδι. Στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση ο Mitchell κοιτώντας τη στατιστική είδε πως ο Mann είχε αστοχήσει σε μόλις 6 σουτ και η έκφρασή του είναι όλα τα λεφτά. Σε αυτή τη σειρά που δυστυχώς και οι δύο ομάδες είχαν κομβικές απουσίες, οι Clippers κατάφεραν να προκριθούν για πρώτη φορά στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας. Μπορούν όμως τώρα να περάσουν τους Suns;