To Debut.gr βγάζει το μικροσκόπιο από την τσέπη του και κοιτάει προσεκτικά όσα έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο της Δυτικής περιφέρειας.

Τρέχουμε και δε φτάνουμε! Το μπάσκετ δεν έχει τερματικό σταθμό και αυτή η περίοδος μονοπωλείται από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Το NBA βρίσκεται στην τελική ευθεία και εμείς περιμένουμε καρτερικά την μεγαλύτερη παράσταση… τους Τελικούς. Ήδη τα ημιτελικά στην Δυτική περιφέρεια ξεκίνησαν και όπως πράξαμε και με την Ανατολή… θα ρίξουμε μια ματιά στο τι έγινε στον πρώτο γύρο της Δύσης. Πάμε;

Utah Jazz vs Memphis Grizzlies 

Οι Utah Jazz αποτέλεσαν παράδειγμα για ολάκερη τη Λίγκα. Διέθεταν πλάνο, συνέπεια, επιμονή στα δυνατά τους χαρτιά και ένα μείγμα παικτών που γνώριζαν ακριβώς τους ρόλους και τις δυνατότητές τους. Ίσως ο μόνος οργανισμός χωρίς «ντίβες» και η διάθεση όλων να πορευτούν ενωμένοι, δηλαδή ως ομάδα, λειτούργησε σε βαθμό που κανένας μας δε θα μπορούσε να προβλέψει. Η Utah ανησύχησε ολίγον τι στον πρώτο αγώνα καθώς γνώρισε μία απρόσμενη ήττα, όμως… η συνέχεια κύλησε όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να τελειώσει σε πέντε παιχνίδια τη σειρά με το άπειρο Memphis.

Παίκτης κλειδί: O Mike Conley είναι από τους αθλητές που συνήθως αδικαιολόγητα… ακούνε τα πάνδεινα από την κοινότητα του NBA. Για πολλούς δε ξεχωρίζει σε κανένα τομέα, δε σε σηκώνει από την θέση σου να πανηγυρίσεις έντονα και σίγουρα δεν έχει απέραντο μπασκετικό ταλέντο, όμως είναι δουλευταράς και διατεθειμένος να κάνει κάθε τι ώστε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Γνωρίζει τα «πρέπει» και τα «μη» των play-offs όσο λίγοι και η σταθερότητα του αποτελεί σημείο αναφοράς… άξια έχει την τυφλή εμπιστοσύνη των προπονητών του. Οι 17.4 πόντοι και οι 8.8 ασίστ είναι ανούσια νούμερα, δίχως να τον παρακολουθήσεις στα αστραφτερά παρκέ.

Phoenix Suns vs L.A. Lakers 

Τι ζήσαμε; Ο LeBron James για πρώτη φορά στην πλούσια καριέρα του έμεινε εκτός play-offs από τον πρώτο γύρο, και κατά συνέπεια οι Lakers δέχθηκαν… το «χτύπημα» από τους Suns και περιμένουν να παραδώσουν το στέμμα τους. Η ομάδα του Monty Williams διαχειρίστηκε άψογα κάθε πλεονέκτημα που της δόθηκε, εμπιστεύτηκε το πλάνο της και με το φοβερό δίδυμο στην περιφέρεια του Chris Paul και Devin Booker… πάει καβάλα στο άλογο και όσο κρατήσει!

Παίκτης κλειδί: Θυμίζει κάτι από Kobe Bryant. Άλλωστε, υπήρξε το είδωλό του εντός των παρκέ και η επίδραση αυτής της αγάπης γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Ο Devin Booker είναι… από άλλο ανέκδοτο και σκέφτηκε να ολοκληρώσει το έργο που ήδη είχε αρχίσει με τον αποκλεισμό του Miami, δηλαδή να στείλει… στο καναβάτσο τον οργανισμό που εκπροσώπησε τη Δύση στους Τελικούς πέρσι… τους πρωταθλητές Lakers. Ο Booker δίπλα στον Chris Paul νιώθει τη σιγουριά ενός βετεράνου leader και ταυτόχρονα του δίνεται η ελευθερία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Οι 29.6 πόντοι και 5 ασίστ είναι αποτέλεσμα των ικανοτήτων αλλά και της καλοδουλεμένης μηχανής του Phoenix.

Denver Nuggets vs Portland Trail Blazers 

Το Denver δηλώνει έτοιμο να πρωταγωνιστήσει σταθερά στην Δυτική περιφέρεια. Ο Nikola Jokic έχει πάρει από το χέρι την ομάδα του και δείχνει τον δρόμο στους υπολοίπους, απόντος του άτυχου Jamal Murray ο μπασκετικός απόγονος του Arvydas Sabonis καταπλήσσει τους πάντες. Ειδικοί, σχολιαστές, αναλυτές… τραβάνε τα μαλλιά τους με την επίδραση του Σέρβου center. Θρυλείται μάλιστα πως ο Xavi Pascuall τον είχε απορρίψει όντας προπονητής της Μπαρτσελόνα σε δοκιμαστικά! Μήπως το μετάνιωσε; Όσο για τους Blazers, ήδη έχουν γυρίσει σελίδα και ψάχνουν τον επόμενο προπονητή στον πάγκο και ετοιμάζουν τα… ντουφέκια τους για την επόμενη χρονιά.

Παίκτης κλειδί: Ο Σέρβος ταχυδακτυλουργός έκανε… τα μαγικά του και χάραξε τον δρόμο για την ομάδα του προς τους ημιτελικούς της Δυτικής περιφέρειας. Ο Nikola Jokic κυριάρχησε απολύτως στη ρακέτα και οι 33 πόντοι που είχε ως μέσο όρο αποδεικνύουν, ότι πράγματι είναι ανάμεσα στους κορυφαίους της Λίγκας. Πάντως, δημιουργικά κυμάνθηκε στις 4.5 τελικές πάσες ανά ματς, γεγονός που υποδεικνύει ότι  οι Blazers προσπάθησαν να περιορίσουν τις δημιουργικές… ορέξεις του!

LA Clippers vs Dallas Mavericks 

Η σειρά μας έδωσε κάθε καλούδι που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Οι δύο οργανισμοί κοίταξαν ο ένας τον άλλον στα μάτια και παρέθεσαν κάθε σπιθαμή της θέλησης τους στο παρκέ. Ο εξωγήινος Luka Doncic σήκωσε στους ώμους ολόκληρο το βάρος, καθώς ο Λετονός star ήταν ωσεί παρών στη σειρά και τα σενάρια φυγής του είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικά. Από την άλλη μεριά, οι μεγάλοι νικητές ακόμα και στο έσχατο 7ο παιχνίδι… αφού πήραν καλά-καλά την τρομάρα, σήκωσαν το κεφάλι τους και πάλεψαν έμπρακτα τους δαίμονές τους. Ο Kawhi Leonard επανήλθε στις ρομποτικές συνήθειες του… και ο επίλογος γράφτηκε ρόδινα για την άσημη ομάδα του Los Angeles.

Παίκτης κλειδί: Ο ορισμός του πολυεργαλείου. Ο όρος «πολυεργαλείο» συνήθως υπάγεται σε ρολίστες, όμως ο Kawhi Leonard είναι η εξαίρεση και τελικώς ο λόγος που… ο κανόνας παύει να ισχύει. Ο Forward των Los Angeles Clippers αρνήθηκε να συμβιβαστεί με έναν  – ακόμα – βάναυσο αποκλεισμό. Μέτρησε στη σειρά 31.8 πόντους, μολονότι η ολική συνεισφορά του δεν αποτυπώνεται στην στατιστική υπηρεσία.

Υ.Γ: Η Δύση δε χωρά φαβορί!