Είναι τελικά εφικτό κάποιος να γίνει προπονητής σε κορυφαίο επίπεδο, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν; Σύμφωνα με τον Graham Potter, είναι απόλυτα εφικτό.

Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες που ακούμε και διαβάζουμε συνήθως συμπεριλαμβάνουν μια γνωριμία με ένα ποδοσφαιρικό στέλεχος, ένα μεγάλο match, μπόλικη τύχη, ασυνήθιστο ταλέντο, θέληση για επιτυχία και γενικά υπάρχει κάποια  «αστερόσκονη» που «ντύνει» αυτήν την ιστορία. Υπάρχουν όμως και ιστορίες που δεν εμπεριέχουν αρκετά από τα προηγούμενα κριτήρια. Mερικές φορές και κανένα. Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή του Graham Potter που χρειάστηκε να διανύσει έναν ιδιαίτερα περίεργο μονοπάτι για να φτάσει στο σημείο να είναι προπονητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Πηγή εικόνας: PA Sport

Ο Graham Potter δεν ήθελε πάντα να γίνει προπονητής. Βασικά δεν του άρεσε η προπονητική. Την περίοδο που έπαιζε στην League Two με τα χρώματα της Macclesfield Town και έφτανε προς το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, είχε επιτύχει μετά πολλών κόπων και βασάνων να πάρει τη προπονητική αδεία δευτέρου επιπέδου της UEFA. Ο ίδιος ξεκίνησε την ίδια χρονιά να προπονεί την ομάδα του πανεπιστημίου του Hull και για κάποια χρόνια προπονούσε πανεπιστημιακές ομάδες στη Βρετανία. Μετά από πέντε χρόνια και όντας περιπλανώμενος στις ποδοσφαιρικές κατηγορίες των Βρετανικών πανεπιστημίων, ο Graeme Jones, φίλος του Graham Potter και πρώην προπονητής της Luton Town, τον πρότεινε στο πρόεδρο της σουηδικής  Östersund.

Πηγή εικόνας: www.telegraph.co.uk

Σε ένα βόρειο χωριουδάκι στη Σουηδία ξεκίνησαν όλα

Τότε επρόκειτο για μια ομάδα που έπαιζε μεταξύ των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών κατηγοριών της Σουηδίας και ο μέσος χρόνος παραμονής ενός προπονητή στο πάγκο της ομάδας δεν ξεπερνούσε τον ένα χρόνο. Ο Potter ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας τα Χριστούγεννα του 2010 και κάπως έτσι ξεκινά ένα από τα ωραιότερα “παραμύθια” στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μέσα σε πέντε χρόνια η ομάδα πέτυχε τρεις ανόδους και γίνεται η πρώτη ομάδα από τη βόρεια Σουηδία που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Η χρονιά “ορόσημο” για την Östersund είναι αναμφισβήτητα  η χρονιά του 2017. H ομάδα του Potter κατέκτησε το κύπελλο Σουηδίας και αυτή η κατάκτηση έμελλε να αλλάξει για πάντα την προπονητική του καριέρα.

Πηγή εικόνας: www.telegraph.co.uk

Η Östersund απέκλεισε ομάδες όπως η Galatasaray, ο ΠΑΟΚ και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στο Europa League. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση στον όμιλό της, και ο Graham Potter βρέθηκε αντιμέτωπος στην φάση των 32, με την Arsenal. Κανείς δεν περίμενε από την ομάδα μια μεγάλη υπέρβαση, καθώς αυτή η υπέρβαση είχε ήδη γίνει. Η ομάδα του Potter όμως είχε άλλα σχέδια. Νίκησε την Arsenal στο Emirates Stadium με σκορ 2-1 και παρότι αποκλείστηκε στον επόμενο μεταξύ τους αγώνα, αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο αγωνιστικό επίτευγμα της ομάδας μέχρι το επόμενο. Εκείνη τη περίοδο οι Άγγλοι προπονητές δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Premier League. Αυτό το αποτέλεσμα απέναντι στην Arsenal, αποτελούσε την τέλεια ευκαιρία προπονητικού επαναπατρισμού για τον Potter.

Από το παραθαλάσσιο Swansea της Ουαλίας, στους “γλάρους” της Brighton

Εκείνη τη περίοδο η Swansea ήθελε να επανέλθει στα «σαλόνια» της αγγλικής κατηγορίας και στο πρόσωπο του Potter έβλεπαν τον αρχιτέκτονα αυτού του rebuild. Η ουαλική ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλου Αγγλίας όπου και αποκλείστηκε από τη Manchester City, αλλά η αποτυχία εισόδου στα playoff ανόδου εκείνης της χρονιάς έμελε να σημάνει και το τέλος της συνεργασίας του Potter με τους «Κύκνους». Η πορεία όμως της Swansea και η αγωνιστική της φιλοσοφία υπό τις οδηγίες του Graham Potter ήταν αρκετά ώστε να «μετακομίσει» ο Potter στους «γλάρους» της Brighton.

Πηγή εικόνας: www.extratimetalk.com

Η φιλοδοξία της ομάδας από την νότια Αγγλία, ήταν να αποτελέσει μια σταθερή παρουσία στην Premier League. Να μην γίνει μια ομάδα που θα «ανεβοκατεβαίνει» κατηγορίες. Και με το Graham Potter το κατάφερε. Ο προπονητής από τα δυτικά Midlands έχοντας ως προπονητικές αρχές το κοντινό και γρήγορο passing game καθώς και την συνεχή αλλαγή διάταξης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, «μεταμόρφωσαν» την Brighton σε μια ομάδα που δεν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει καθώς θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να την νικήσει. Επίσης ένα χαρακτηριστικό που κάνει τον Graham Potter ξεχωριστό, είναι ο ρεαλισμός του. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος “ Η αγωνιστική πρόοδος, η εδραίωση μια νέας αγωνιστικής φιλοσοφίας και η προώθηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία ενός συλλόγου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να κατακτάς βαθμούς. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου προπονητή”.

Προς το παρόν ο Graham Potter έχει ακόμα δύο χρόνια συμβολαίου με τη Brighton και έχει να αντιμετωπίσει πολλές ακόμα προκλήσεις. Μια πιθανή έξοδο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και γιατί όχι; Η ευκαιρία να προπονήσει την εθνική Αγγλίας.