Το Euro 2020 είναι προ των πυλών και το debut.gr σας παρουσιάζει τους 10 "must watch" παίκτες της διοργάνωσης!

Euro 2020. Η σπουδαία ευρωπαϊκή διοργάνωση εθνικών ομάδων πλησιάζει. Οι ομάδες ήδη πραγματοποιούν τα “τελευταία τεστ” πριν την έναρξη του τουρνουά. Ένα Euro που περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία για πολλούς λόγους.

Με τη σεζόν που τελείωσε πριν λίγες ημέρες να είναι η πιο συμπιεσμένη της ιστορίας, το ποδόσφαιρο που θα δούμε στο Euro ενδεχομένως μπορεί να μην είναι απολαυστικό. Το φετινό καλεντάρι ταλαιπώρησε πολύ -κυρίως σωματικά- τους ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο αυτό αυτομάτως δημιουργεί την παράμετρο της έκπληξης. Μια όχι και τόσο “δυνατή” ομάδα, ένα όχι μεγάλο φαβορί, μπορεί εν τέλει να πάρει το τρόπαιο. Πέραν αυτού όμως, το εφετινό Euro το περιμένουμε και για τους πρωταγωνιστές. Εκείνους που με την απόδοσή τους, μπορεί να κρίνουν την πορεία της πατρίδας τους.

Με βάση τη φετινή αγωνιστική τους εικόνα, την προσωπικότητα, την ηγετική παρουσία, αλλά και μια…”διαίσθηση”, σας παρουσιάζουμε 10 ποδοσφαιριστές (1 ανά χώρα) που -περιμένουμε- να “λάμψουν” στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

*η σειρά είναι βάσει ομίλων!

Λορένσο Ινσίνιε – Ιταλία

Μπορεί ακόμη να μην έχει ξεκινήσει βασικός σε μεγάλο τουρνουά (Euro, Mundial) με την Ιταλία, ωστόσο φέτος ο Ινσίνιε είναι ένας από τους παίκτες “κλειδιά” της χώρας του. Υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μανσίνι και μετά την αναβολή του Euro πέρσι, ο Ινσίνιε έχει ξεκινήσει σε 4 από τα 5 τελευταία των Ιταλών.

Ο άσος της Νάπολι προέρχεται από την πιο παραγωγική του σεζόν, με 19 γκολ και 11 ασίστ σε σύνολο 48 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, τα 11 από αυτά ήταν σε “open play” φάσεις, ενώ 1 ήταν από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Στα 30 του χρόνια, ο βραχύσωμος επιθετικός μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του συνόλου του Μαντσίνι!

Εντέν Αζάρ – Βέλγιο

Σίγουρα πολλοί θα απορήσετε με αυτή μου την επιλογή. Και όχι άδικα. Ο Εντέν Αζάρ φέτος ήταν “σκιά του εαυτού του”. Πράγμα που συνέβη και πέρυσι, την 1η του δηλαδή χρονιά με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η φετινή του συγκομιδή είναι πολύ φτωχή, αναλογικά με το ποδοσφαιρικό του μέγεθος. Σε 21 εμφανίσεις σκόραρε 4 φορές ενώ έδωσε μονάχα μια ασίστ

Περιττά κιλά -με τα οποία ο ίδιος φόρτωσε το σώμα του το περασμένο καλοκαίρι, αρκετοί τραυματισμοί (απόρροια των έξτρα κιλών;!), ακόμη και θετικός στον κορονοϊό! Όλα αυτά συνθέτουν το πάζλ της κακής σεζόν του Βέλγου. Μπορείς να το πεις και ατυχία, αλλά σίγουρα έχει και ο ίδιος ευθύνες. Πέραν αυτών όμως, δεν παύει να είναι ένας παικταράς. Και αν αναλογιστούμε τις εμφανίσεις του στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση με τη χώρα του, στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018), τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως…θα οργιάσει!

Φρένκι Ντε Γιόνγκ – Ολλανδία

Ο παικταράς της Μπαρτσελόνα ήταν απολαυστικός φέτος. Παρά το γεγονός πως η ομάδα τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα και πήρε μονάχα το κύπελλο, ο Ολλανδός χαφ έλαμψε! Και το έκανε σε όποια θέση και αν τον… “κούμπωσε” ο Ρόναλντ Κούμαν! Από την κανονική του θέση, μέχρι και δεξί μπακ!

Σε 51 ματς συνολικά, ο Ντε Γιόνγκ “έγραψε” 7 γκολ και 8 ασίστ. Μα η επιρροή του στο παιχνίδι των Καταλανών ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά. Η ποιότητά του με τη μπάλα στα πόδια είναι το κάτι άλλο! Σε 24 από τα 37 ματς που αγωνίστηκε στη Λα Λίγκα, είχε ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων στο αντίπαλο μισό τουλάχιστον 90%! Τελείωσε το πρωτάθλημα με 91,9% ακρίβεια μεταβιβάσεων ενώ σε δύο αγώνες (με Μπέτις και Έιμπαρ) δεν έκανε ούτε μια λάθος πάσα! Είναι μερικές φορές που η στατιστική τα λέει όλα..

Χάρι Κέιν – Αγγλία

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω για τη φετινή σεζόν του Χάρι Κέιν! Ο Άγγλος στράικερ ήταν σπουδαίος σε μια σεζόν γκρίνιας και… τοξικότητας στην Τότεναμ. Πιθανότατα το φετινό ήταν και “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” και ζήτησε να αποχωρήσει. Το Euro 2020 όμως μπορεί να κρίνει και τον επόμενο σταθμό της καριέρας του!

Στα 27 του ο Κέιν κατόρθωσε να μπει στο κλειστό κλάμπ των παικτών που έχουν κατακτήσει την ίδια σεζόν το “βραβείο του πρώτου σκόρερ” (27 γκολ) και εκείνο με τις περισσότερες ασίστ (14) στην Πρέμιερ Λίγκ! Συγκεντρωτικά, σκόραρε 33 φορές και έδωσε 17 πάσες για γκολ στους συμπαίκτες του. Όντας πλέον αρχηγός των Άγγλων, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης!

Σάσα Καλάιτζιτς – Αυστρία

Είναι ο ψηλότερος παίκτης στη Μπουντσεσλίγκα (2μ) και παράλληλα η ελπίδα της Εθνικής Αυστρίας για κάτι καλό στη διοργάνωση. Ο λόγος για τον 23 ετών στράικερ Σάσα Καλάιτζιτς που έδειξε φέτος με τη φανέλα της Στουτγκάρδης πως μπορεί να σκοράρει με ευκολία.

Πέτυχε 17 γκολ και έδωσε 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Στο γερμανικό πρωτάθλημα σκόραρε τα 16, με τα μισά να προέρχονται με τι άλλο; Μα φυσικά με κεφαλιά! Οκτώ γκολ με το κεφάλι σε μόλις 12 προσπάθειες για τον υψηλόσωμο αλλά με καλή τεχνική κατάρτιση φορ που πιθανότατα θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των Αυστριακών!

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι – Πολωνία

Διάλεξα τη συγκεκριμένη φωτογραφία καθώς είναι ήδη στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Είναι η στιγμή που ο Λεβαντόφσκι, στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής ξεπερνάει το θρυλικό ρεκόρ του Γκέρτ Μίλερ. Φτάνει τα 41 τέρματα στη γερμανική Μπουντεσλίγκα και μένει για πάντα στην ιστορία!

Αν σε αυτά προσθέσουμε ακόμη 7 (σε κύπελλο Γερμανίας και Παγκόσμιο Συλλόγων) έχουμε σύνολο 48. Σαράντα – οκτώ γκολ σε 40 αγώνες! Νούμερα που τελικά δε μπορούν να φτάσουν μόνο οι Μέσι και Κριστιάνο. Ο Πολωνός τις δύο τελευταίες χρονιές έχει εξωπραγματικές επιδόσεις. Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δε σταματάει να σκοράρει. Και νομίζω πως και στο Euro θα συνεχίσει το βιολί του…!

Ζέραρ Μορένο – Ισπανία

Κατέκτησε το Europa League με τη Βιγιαρεάλ, σκοράροντας στον τελικό (και στη διαδικασία των πέναλτι). Έτσι, το “κίτρινο υποβρύχιο” θα βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ τη νέα σεζόν. Και ο Ζεράρ Μορένο ήταν ο “νούμερο ένα” πρωταγωνιστής της ομάδας φέτος. Ο παίκτης που δίκαια “τράβηξε πάνω του τα βλέμματα”, εντός και εκτός Ισπανίας.

Αγωνίστηκε 46 φορές φέτος, με απολογισμό 30 γκολ και 11 ασίστ. Τα 23 από αυτά ήταν στη Λα Λίγκα, και του έδωσαν τη 2η θέση στον πίνακα των σκόρερ, πίσω φυσικά από τον…Λιονέλ Μέσι (30). Από την έναρξη της σεζόν 2019-2020 μέχρι και σήμερα, είναι ο ένας από τους μόλις 3 ποδοσφαιριστές με 40+ γκολ στο πρωτάθλημα Ισπανίας (41). Με το εθνόσημο στο στήθος έχει βρει δίχτυα 5 φορές σε 8 συμμετοχές, όπερ σημαίνει γκολ ανά 75 λεπτά. Τα υπόλοιπα, στο χορτάρι…

Καρίμ Μπενζεμά – Γαλλία

Η επιστροφή του στην Εθνική Γαλλίας μετά από 5,5 χρόνια και το “ροζ σκάνδαλο” με τον Ματιέ Βαλμπουενά, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σεζόν. Ο Καρίμ Μπενζεμά δικαίως βρίσκεται στο ρόστερ των πρωταθλητών κόσμου, και ευελπιστεί παρέα με τον Κιλιάν Εμπαπέ και τους υπόλοιπους να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο με τη χώρα του.

Ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν για 2η συνεχόμενη χρονιά πραγματικός “δολοφόνος”. Η φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη “βασίλισσα” απελευθέρωσε πλήρως τον Μπενζεμά και έκανε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους να τον συμπεριλάβουν στους κορυφαίους επιθετικούς της ιστορίας. Ο “κύριος” (όπως τον αποκαλούν στα αποδυτήρια της Ρεάλ) πηγαίνει στο Euro φουριόζος, αφού σε 46 παιχνίδια φέτος είχε 30 γκολ και 9 ασίστ. Η τριάδα “Εμπαπέ-Μπενζεμά- Γκριζμάν” ήδη προκαλεί φόβο και τρόμο…

Κάι Χάβερτς – Γερμανία

Το 2020 ήταν το πιο “καυτό” όνομα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τα “όργιά” του με τη φανέλα της Λεβερκούζεν… ανάγκασαν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πληρώσει -περίπου- 100.000.000 λίρες για τον πάρει στο Λονδίνο. Παρά τη… μεστή -πρώτη του- σεζόν στο Νησί, ο Χάβερτς έγινε μέσα σε ένα βράδυ ήρωας. Με το δικό του γκολ η Τσέλσι κατέκτησε το φετινό Τσάμπιονς Λίγκ!

Αγωνίστηκε 48 φορές, βρήκε 9 γκολ και “σέρβιρε” άλλα τόσα. Σε πολλά από αυτά τα ματς ήταν σημαντικός για την ομάδα του, χωρίς όμως αυτό να γίνει αντιληπτό από τη μεγάλη μερίδα του κόσμου. Στην τελική εικόνα όμως, ο Κάι στα 21 του χρόνια ο χαφ των “μπλε” πραγματοποίησε ήδη το 1 από τα 2 μεγάλα του όνειρα. Το δεύτερο, θα έχει την ευκαιρία να το πράξει στο επερχόμενο Euro, μια διοργάνωση στην οποία μπορεί να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του!

Κριστιάνο Ρονάλντο – Πορτογαλία

Ο σούπερ-σταρ της Πορτογαλίας και του αθλήματος γενικότερα, ετοιμάζεται για το τελευταίο (;) του Euro. Στα 36 του χρόνια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει ένας δεινός σκόρερ. Και σε μια…τραγική χρονιά για τη Γιουβέντους, ο ίδιος κατόρθωσε να διακριθεί σε ατομικό επίπεδο. Άλλωστε, πάντα ήταν εκ των πρωταγωνιστών!

Ο “Cr7” σκόραρε 36 φορές (και έδωσε 4 ασίστ) σε 44 αγώνες φέτος. Με λιγότερα τρεξίματα και βασικό χώρο δράσης την αντίπαλη περιοχή, ο Κριστιάνο δε παύει να κάνει καλά τη δουλειά του. Να σκοράρει. Αν η δημιουργία των υπολοίπων είναι σε καλά επίπεδα, τότε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Πορτογαλίας δε θα δυσκολευτεί να την οδηγήσει προς τη διατήρηση των “σκήπτρων”.