Ο πρώτος μήνας της φετινής, ιδιαίτερης σεζόν του NBA αποτελεί πλέον παρελθόν και εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα σημαντικότερα γεγονότα και στατιστικά.

Για πρώτη φορά η σεζόν του NBA ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αντί για τον Οκτώβρη. Mεταξύ των υπόλοιπων αλλαγών λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, κανείς οπαδός δεν έχει βρεθεί στις αρένες των ομάδων. Το σίριαλ της ανταλλαγής του James Harden μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φαν του αθλήματος για πολλές μέρες. Οι εκπλήξεις που είδαμε τον πρώτο μήνα δράσης ήταν ουκ ολίγες. Πάμε να δούμε μαζί τα ρεκόρ που σημειώθηκαν, τους πρωταγωνιστές, τους άτυχους αλλά και τις επιδώσεις των “δικών” μας εκπροσώπων στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Οι Πρωταγωνιστές του NBA

Σαν να μη πέρασε μια μέρα, οι περσινοί τραυματίες Στεφ Κάρι και Κέβιν Ντουράντ επέστρεψαν στις ενεργό δράση. Ευτυχώς συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει. Σε 16 και 13 ματς αντίστοιχα, ο πρώτος έχει 27.9 πόντους και 6.2 ασίστ μ.ο για τους Γουόριορς που βρίσκονται στο 8-8. Ο δεύτερος έχει 31.2 πόντους με 7.2 ριμπάουντ για τους Νετς.Το Μπρούκλιν έχει θετικό πρόσημο στο 10-8 αλλά ακόμα ψάχνει την ταυτότητα του. Ο Μπράντλει Μπιλ προηγείται της λίγκας στους πόντους μ.ο με 34.5 σε 11 αγώνες αλλά οι Γουίζαρντς είναι απογοητευτικοί με μόλις τρεις νίκες σε 12 αγώνες.

Τα πιο all around εντυπωσιακά στατιστικά στο NBA έρχονται ωστόσο από τρεις Ευρωπαίους κι έναν Καμερουνέζο. Ο Λούκα Ντόντσιτς συνεχίζει να κάνει και φέτος τους πάντες να παραμιλούν. Σε 15 αγώνες έχει μ.ο σχεδόν triple double (26.7 π., 9.7 ριμπ., 95. ασ.). Ο πάντα σταθερός Νίκολα Γιόκιτς, των Νάγκετς του 9-7, έχει μ.ο 25.8 πόντους, 12 ριμπάουντ και 9.6 ασίστ σε 16 αγώνες. Ο Γιάννης οδηγεί τους νεοσύστατους Μπακς με 27 πόντους και 10.5 ρίμπάουντ μ.ο. Ωστόσο, οι Σίξερς είναι αυτοί που είναι πρώτοι στην Ανατολή με τον Τζοέλ Εμπίιντ να έχει μ.ο 27.7 πόντους και 11.5 ριμπάουντ.

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στο πρόσωπο του Ζακ Λαβίν που προσπαθεί σχεδόν σε κάθε αγώνα των Μπουλς να μαζέψει τα σπασμένα και σε πολλά παιχνίδια το έχει καταφέρει με τους 26.8 πόντους του σε 16 εμφανίσεις. Ωστόσο, συνεχίζει να χαραμίζεται σε μια ομάδα χωρίς πλάνο που οδεύει για ακόμη μια χρονιά προς τον πάτο της Ανατολής.

https://twitter.com/BrooklynNets/status/1353173247370665984?s=20

Τα Ρεκόρ

Με τις απίστευτες επιδόσεις των ομάδων και των παικτών στο σημερινό NBA, σχεδόν κάθε μέρα σπάει και από ένα ρεκόρ. Στις 30 Δεκέμβρη, οι Μπακς κατάφεραν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των τριπόντων από μια ομάδα σε έναν αγώνα καθώς το κοντέρ τους σταμάτησε στα 29. Λίγες μέρες πριν ο Στεφ Κάρι ξεπέρασε τον Ρέτζι Μίλερ στην λίστα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία της λίγκας. Με 2561 τρίποντα, ο Κάρι χρειάζεται μόλις 400 ακόμα για να βρεθεί στην κορυφή της λίστας πάνω από τον Ρέι Άλεν. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ από την άλλη, έγινε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ο γρηγορότερος παίχτης με 600 τρίποντα καθώς το κατάφερε σε μόλις 240 αγώνες. Ο προηγούμενος ήταν ο Μπάντι Χιλντ (244 αγώνες).

Στην νίκη των Χόρνετς επί των Χοκς στις 10 Γενάρη, ο Λαμέλο Μπολ έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που σημείωσε triple double. Στα 19 του χρόνια ο Μπολ τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ. ‘ετσι εκθρόνισε τον αδερφό του, Λόνζο, που ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ.

https://twitter.com/SportsCenter/status/1353181999859523584?s=20

Οι Άτυχοι του NBA

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι τραυματισμοί έχουν πλήξει πολλά από τα ρόστερ της λίγκας. Εκτός από τον Κλέι Τόμσον, ο οποίος τραυματίστηκε για ακόμη μια φορά στα μέσα του Νοέμβρη, υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα που θα μείνουν εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα. Η πιο πληγμένη ομάδα είναι η Μπλέιζερς. Έχουν χάσει και τον Σι Τζει Μακόλουμ και τον Γιουσούφ Νούρκιτς μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έτσι τα σπασμένα θα τα βγάλει για άλλη μια φορά ο Ντάμιαν Λίλαρντ, με την βοήθεια του Καρμέλο Άντονι. Στην Ανατολή και τους Νετς τώρα, ο περσινός πρωταγωνιστής της ομάδας, Σπένσερ Ντινγουίντι, τραυματίστηκε στην αρχή της σεζόν. Ο βελτιωμένος γκαρντ  θα μείνει έξω για όλη την regular season και μάλλον και στα playoffs. Πολύ σημαντική απώλεια για τους Νετς που τους λείπει το βάθος πάγκου και θα χρειαστούν το ταλέντο του Ντινγουίντι σίγουρα στο μέλλον.

Στο Ορλάντο, ο Μαρκέλ Φουλτζ έδειξε ώριμος και μετρημένος στις οκτώ εμφανίσεις που πρόλαβε να κάνει. Η ρήξη χιαστών που υπέστη όμως στις 6 Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να χάσει και αυτός όλη την υπόλοιπη, φετινή σεζόν. Όλα αυτά ενώ σε κάθε αγωνιστική παρουσιάζονται κρούσματα Covid-19 στις ομάδες με το πιο πρόσφατό παράδειγμα να αποτελούν οι Γουίζαρντς, των οποίων έξι παίχτες βγήκαν θετικοί και δεν αγωνίστηκαν στην ήττα από τους Πέλικανς.

https://twitter.com/OrlandoMagic/status/1346265194272616450?s=20

Οι Rookies

Πολύ νωρίς για αναλύσεις των παιχνιδιών των rookies του NBA και σίγουρα πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε κάποιους από  την κούρσα του Rookie της χρονιάς. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αυτοί που δείχνουν να ξεχωρίζουν. Με εξαίρεση τον Λαμέλο Μπολ και τα γεμάτα του στατιστικά (11.3 π., 6.1 ριμπ., 5.9 ασ.), ο rookie του Γκόλντεν Στέιτ Τζέιμς Γουάισμαν δείχνει να έχει προσαρμοστεί ήδη στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας από το Όκλαντ. Ο Γουάισμαν έχει μ.ο 11.9 πόντους και 5.9 ριμπάουντ σε 17 αγώνες και έχει ξεκινήσει ως βασικός σέντερ της ομάδας στους 16 από αυτούς.

Στο Σακραμέντο, ο 20χρονος Ταϊρις Χάλιμπερτον δείχνει να αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας. Ερχόμενος από τον πάγκο έχει μ.ο 11.4 πόντους και 4.9 ασίστ σε 14 αγώνες. Όχι και άσχημα για 12ο pick. Από ότι φαίνεται οι Κινγκς βρήκαν έναν αξιόλογο έκτο παίκτη στο πρόσωπο του νεαρού πλέι μέικερ. Τέλος, ο Κόουλ Άντονι των Ορλάντο Μάτζικ κέρδισε πολλά λεπτά μετά τον τραυματισμό του Φουλτς. Έτσι άδραξε την ευκαιρία για να δείξει το ταλέντο του. Σε 18 αγώνες έχει μ.ο 11 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ, με αποκορύφωμα το buzzer beater του στην νίκη επί της Μινεσότα.

Οι Δικοί μας NBAερς

Για ακόμη μια χρονιά, η χώρα μας εκπροσωπείται στο NBA από τα αδέρφια Αντετοκούνμπο. Τα κατορθώματα και τα στατιστικά του Γιάννη αναφέρθηκαν πιο πάνω οπότε πάμε να ρίξουμε μια ματιά στους άλλους δύο εκπροσώπους.  O Θανάσης έχει πάρει κάποια ποιοτικά λεπτά στα 13 ματς που έχει αγωνιστεί με τους Μπακς. Σε 10 περίπου λεπτά μ.ο έχει 2.6 πόντους και 1.9 ριμπάουντ. Το γεμάτο ρόστερ των Μπακς δεν του δίνει και πολλές ευκαιρίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρωταθλητή Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο νεαρός φόργουορντ πάτησε παρκέ μόνο σε ένα παιχνίδι φέτος για τους φουλαρισμένους Λέικερς που έχουν μπει πολύ δυνατά στη σεζόν.