Είναι από τους κορυφαίους τερματοφύλακες των τελευταίων ετών. Θεωρείται αντιεμπορικός και είναι εγκληματικά υποτιμημένος. Έτσι το debut.gr σας θυμίζει λίγο καλύτερα ποιος είναι ο Κέιλορ Νάβας.

Αν κάποιος βγει στον δρόμο και κάνει την καίρια ερώτηση «πείτε μου τους αγαπημένους σας τερματοφύλακες τα τελευταία δέκα χρόνια;» είναι σχεδόν δεδομένο πως οι 9/10 θα ξεχάσουν να αναφέρουν τον Κέιλορ Νάβας. Όχι απαραίτητα επίτηδες απλώς ο Κοσταρικανός πορτιέρο δεν… ξεπετάγεται στις συνειδήσεις του περισσότερου κόσμου.

Κάτι πραγματικά ακατανόητο καθώς μιλάμε για έναν αθλητή που βρίσκεται εδώ και περίπου επτά χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Πέντε χρόνια με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και τις τελευταίες δύο σεζόν στα γαλλικά γήπεδα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Σε όλες βασικότατος (αν εξαιρέσουμε την πρώτη και την τελευταία του χρονιά στη «Βασίλισσα»).

Τον έχουν αποκαλέσει αντιεμπορικό. Και είναι. Αλλά το ότι κάποιος δεν είναι εμπορικός ή δεν έρχεται ως πρώτη σκέψη στο μυαλό, δεν σημαίνει πως δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Αντιθέτως. Ο συγκεκριμένος κύριος δίνει τα πάντα σε κάθε ματς. Όχι απλά σε έναν καλό βαθμό. Σε κορυφαίο επίπεδο.

Το «μυθικό» Μουντιάλ του ’14 που όλοι έμαθαν τον Νάβας

Photos: Goalie Keylor Navas shines as Costa Rica end Greece World Cup hopes - Sports News , Firstpost

Η ιστορία του Νάβας ξεκίνησε για τους περισσότερους το καλοκαίρι του 2014. Στα γήπεδα της Βραζιλίας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν κατέβηκε με την άσημη Κόστα Ρίκα η οποία τελικά μάγεψε τον πλανήτη και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, αποκλειόμενη στα πέναλτι από την Ολλανδία.

Καλύτερος παίκτης της; Κανένας επιθετικός, κανένας μέσος, κανένας αμυντικός. Κορυφαίος ήταν o τύπος κάτω από τα δοκάρια. Ύψος 1,85 (όχι πολύ συνηθισμένο για τερματοφύλακα), αλλά αυτό ήταν το εντυπωσιακό. Αν κάποιος δει τα 193 εκατοστά του Νόιερ ή τα 199 του Κουρτουά καταλαβαίνει πως… γεμίζουν το τέρμα. Όχι όμως ο Νάβας. Αυτός κατάφερε να δείχνει «τοίχος» με τη συγκεκριμένη σωματοδομή.

Έπαιζε με μια αδιανόητη σιγουριά, όπως και οι συμπαίκτες του που ήξεραν πως ακόμα και αν κάνουν ένα λάθος είχαν στην πλάτη τους τον καταλληλότερο άνθρωπο για να σώσει την κατάσταση και να επιβάλλει την τάξη στη διάρκεια της αναμέτρησης. Γιατί αυτό ήταν ο Κοσταρικανός. Η έμπνευση τους, η ασφάλεια που ήθελαν.

Ο Νάβας αναδείχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή. Κάνοντας ομάδες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Ουρουγουάη, η Ελλάδα και η Πορτογαλία να μην πιστεύουν σε αυτά που έκανε. Κατάφεραν με το ζόρι να του βάλουν δύο γκολ. Σε 510 αγωνιστικά λεπτά. Καθόλου άσχημα για την αδύναμη Κόστα Ρίκα, όπως την είχαν χαρακτηρίσει (και με το δίκιο τους φυσικά).

Ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης. Ακόμα και από τον Νόιερ. Χωρίς φυσικά να αμφισβητείται η τεράστια αξία του Γερμανού. Απλώς ο τότε παίκτης της Λεβάντε έμοιαζε ανίκητος. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο (και μοναδικό) ατομικό βραβείο που αποκόμισε από Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νάβας ο αντικαταστάτης του Κασίγιας

Keylor Navas wants to leave Real Madrid in January

Ήταν τόσο καλός που ανάγκασε τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς να βγάλει 10 εκατομμύρια από τα ταμεία της και να τα δώσει στους «Γκρανότας» για να τον κάνει δικό της. Φυσικά δεν ήταν μόνο για τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ, αλλά και για τη συνολική παρουσία του με τη Λεβάντε στη Λα Λίγκα.

Το έργο του μόνο εύκολο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Από εκεί που είχε να ανταγωνιστεί τον Γκουστάβο Μουνούα, βρέθηκε δίπλα στον «μύθο» Ίκερ Κασίγιας. Ίσως και αυτό να ήταν ένα πλήγμα στο κύρος του. Καθώς θα έπρεπε να… φορέσει τα γάντια ενός από τους κορυφαίους γκολκίπερ στην ιστορία του αθλήματος. Καθώς, φυσικά, δεν μπορούν να συγκριθούν.

Το 2015 ο «Άγιος Ίκερ» αποχώρησε και ο Νάβας πήρε φανέλα βασικού στο σπίτι. Τα επόμενα τέσσερα (σχεδόν) χρόνια θα ήταν ονειρεμένα για εκείνον. Τρία συνεχόμενα Champions League, ένα πρωτάθλημα, ένα ισπανικό Super Cup, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, Τρία Ευρωπαϊκά Super Cup και αμέτρητες αποκρούσεις.

Η σεζόν 2017-18 (μαζί φυσικά με το 2014) ήταν εκείνη που ο Κοσταρικανός αναγνωρίστηκε περισσότερο τόσο από τον κόσμο, αλλά και από τις διοργανώσεις που πήρε μέρος. Αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της σεζόν στο Champions League και μπήκε στην 11αδα της χρονιάς.

Ωστόσο εκείνο το καλοκαίρι (2018) φάνηκε η αχαριστία της Ρεάλ και φυσικά αποδείχθηκε περίτρανα για άλλη μία φορά πως ακόμα και εκείνο το χρονικό διάστημα ο Νάβας δεν υπήρχε στις συνειδήσεις τόσο του κόσμου, όσο και των… ειδικών του αθλήματος. Τι συνέβη; Οι «μερένχες» έδωσαν 35 εκατομμύρια στην Τσέλσι για τον Τιμπό Κουρτουά. Τη στιγμή που διέθεταν ίσως, για εκείνη τη στιγμή, τον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου.

Το μήνυμα ήταν σαφές προς τον Κοσταρικανό. Εκείνη τη σεζόν έμεινε και πάλεψε για τη θέση του όπως θα έκανε κάθε πραγματικός «μονομάχος». Οι δυο τους μοιράστηκαν τη θέση, με τον Βέλγο να έχει σε 35 ματς με 10 clean sheets, ενώ ο Νάβας σε 21 αγώνες είχε 7. Όλοι όμως γνώριζαν πως η Ρεάλ είχε κάνει την επιλογή της.

Ο «φύλακας άγγελος» της Παρί

Keylor Navas warns PSG have no room for errors against Bayern Munich - Bavarian Football Works

Η Παρί Σεν Ζερμέν αναζητούσε έναν πορτιέρο με εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο ώστε να την βοηθήσει στους στόχους της που για ακόμα μια σεζόν ήταν υψηλοί. Έτσι στράφηκαν σε εκείνον, πείθοντας τον να μετακομίσει στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2019. Σε μια γεμάτη σεζόν, το σύνολο του Τόμας Τούχελ κατέκτησε το νταμπλ και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League χάνοντας στις λεπτομέρειες από τη Μπάγερν.

Σε 35 εμφανίσεις, ο Κοσταρικανός, δέχθηκε 26 τέρματα, ενώ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 19 από αυτά. Μάλιστα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε 9 ματς είχε 5 clean sheets και δέχθηκε 6 γκολ. Πολύ καλά νούμερα που δικαίωσαν την επιλογή των Παριζιάνων να τον εμπιστευτούν.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ο Νάβας είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχει 13 clean sheets σε 23 παιχνίδια στη Ligue 1, έχει αποκρούσει ένα σημαντικότατο πέναλτι του Λιονέλ Μέσι στον δεύτερο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League και στις 7 Απριλίου 2021 κόντρα στη Μπάγερν «κατέβασε ρολά» πραγματοποιώντας 10 επεμβάσεις και χαρίζοντας μαζί με τον Κιλιάν Εμπαπέ ένα μεγάλο «διπλό» στην Παρί.

Η εικόνα του με σηκωμένα τα χέρια να δείχνουν τον ουρανό του χιονισμένου τότε Μονάχου, είναι τρανή απόδειξη πως ο 34χρονος πλέον τερματοφύλακας παραμένει ανάμεσα στους κορυφαίους ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται. Η δουλειά του είναι να προστατεύει το τέρμα της εκάστοτε ομάδας του. Και το κάνει πάρα πολύ καλά.

Τα βραβεία και οι ατομικές διακρίσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων όπως ο Νάβας. Που ποτέ δεν έχει απασχολήσει, παρά μόνο για τις εξαιρετικές εμφανίσεις του και τα μεγάλα βράδια που δείχνει ανίκητος.

Είναι αντιεμπορικός. Και; Ακόμα και όταν οι περισσότεροι τον ξεχνούν, εκείνος θα είναι πάντα εκεί. Στη θέση του. Να μας υπενθυμίζει συνεχώς, έπειτα από κάθε εντυπωσιακή εκτίναξη, πως το ότι κάποιοι άλλοι είναι πρώτοι στις συνειδήσεις των περισσότερων, δεν τους κάνει αυτόματα καλύτερους του.

Γιατί αυτός είναι ο Κέιλορ Νάβας. Ένας εγκληματικά υποτιμημένος γκολκίπερ που σχεδόν κάθε βράδυ κάνει τους αντιπάλους του να βλέπουν… εφιάλτες. Ακόμα και όταν όλοι τον ξεχνούν πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να μας αναγκάζει να τον θυμόμαστε…