Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν και αναλύουν τους παίκτες που μεταπήδησαν από το κολλέγιο που φοιτούσαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου στο NBA.

Όσο παράξενο και να ακούγεται δεν είναι συνηθισμένο να μεταπηδάς έτσι απλά από το high school στο NBA. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το μονοπάτι. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που κατάφεραν χάρη στο αστείρευτο ταλέντο τους να κάνουν αυτή τη διαδρομή. Από το κολέγιό τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις των star πλέον που έκαναν το άλμα αυτό.

Κόμπι Μπράιαν (Από το Lower Merion στους Χόρνετς και άμεσα στους Λέικερς)

NBA

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε με τον star που σίγουρα θέλαμε να είναι κοντά μας. Ο θρύλος λοιπόν Κόμπι Μπράιαν φοιτούσε στο  Lower Merion High School της Pennsylvania. Από εκεί, το ταλέντο του έγινε αμέσως ευδιάκριτο από τους περιβόητους scouters. Οι Χόρνετς τον επέλεξαν στο Νο.13 του draft και τον έστειλαν αμέσως στο L.A. Ο Black Mamba έγινε θρύλος με 5 πρωταθλήματα, αποτελώντας τον καλύτερο παίκτη που φόρεσε ποτέ τα μωβ και τα χρυσά. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Λέικερς και θα είναι για πάντα στις καρδιές όχι μόνο των φιλάθλων της ομάδας αλλά και ολόκληρου του μπασκετικού πλανήτη.

Τρέισι ΜακΓκρέιντι (Από Mount Zion Christian Academy στους Ράπτορς)

NBA

Ο δεύτερος της λίστας μας είναι ένας ακόμη hall of famer. Ο T-Mac έγινε draft το 1997 από τους Ράπτορς, οι οποίοι τον διάλεξαν στο Νο.9. Μαζί με τον Βινς Κάρτερ συνέθεσε ένα απίθανο δίδυμο στο ξεκίνημα της μεγάλης καριέρας του. Οι πιστοί οπαδοί του ακόμη μνημονεύουν τους 13 πόντους του σε 33 δευτερόλεπτα καθώς και τους άκοπους 62 πόντους σε ένα παιχνίδι. Συνολικά αγωνίστηκε σε 988 ματς στη λίγκα με 7 συμμετοχές σε All Star Game.

Κέβιν Γκαρνετ (Aπό Farragut Academy στους Τίμπεργουλβς)

NBA

Ο Γκαρνέτ έγινε ο πρώτος χρονικά παίκτης που έρχεται κατευθείαν από το high school μετά τον Bill Willoughby το 1975. Επιλέχθηκε από τους Τίμπεργουλβς στο Νο.5 του draft του 1995. Έπαιξε σε 15 All Star Game και πήρε πρωτάθλημα με τους Σέλτικς το 2008, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται μπει στο Hall Of Fame. Βγήκε μια φορά MVP (2004) και κέρδισε πολλούς άλλους ατομικούς τίτλους.

Αμάρε Στάνταμαϊρ (Από Cypress Creek στους Σανς)

NBA

Από τους star της λίστας μας που αποσύρθηκαν πολύ πρόσφατα από την ενεργό δράση. Ακούει στο όνομα Αμάρε Στάνταμαϊρ. Τα κορυφαία χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στους Σανς. Στο high school αναδείχθηκε Mr. Basketball στη Florida και McDonald’s All American στην senior season στο Cypress Creek. Μπήκε το 2002 στο draft, εκεί όπου οι ήλιοι δεν τον άφησαν να ξεγλιστρήσει και τον επέλεξαν στο Νο.9. Αγωνίστηκε μάλιστα και στην Ευρώπη με τα χρώματα της Χάποελ Ιερουσαλήμ και της Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ντουάιτ Xάουαρντ (Από Southwest Atlanta Christian Academy στους Μάτζικ)

NBA

Καταβάθος ο πατέρας του ήθελε να τον δει με τη φανέλα της Ατλάντα. Και αυτό γιατί ο superman έπαιξε στο λύκειο στη Southwest Atlanta Christian Academy. Oι Xοκς όμως δεν είχαν την ευκαιρία να τον αποκτήσουν, αφού τον καπάρωσαν οι Μάτζικ στο Νο.1 του draft του 2004. Στο Ορλάντο έζησε τα ομορφότερα χρόνια της καριέρας, όντας κυρίαρχος κάτω από τις 2 ρακέτες. Έχει συμμετάσχει σε 8 all star και έχει πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα με το L.A.

ΛεΜπρόν Τζέιμς (Από St. Vincent-St. Mary στους Καβς)

Και κλείνουμε φυσικά με το ζωντανό θρύλο του NBA ολογράφως ΛεΜπρόν Τζέιμς. Το ESPN μετέδωσε τηλεοπτικά το πρώτο παιχνίδι του στο λύκειο, όταν το δικό του St. Vincent-St. Mary του Ohio κοντραρίστηκε με το κορυφαίο Oak Hill Academy από τη Virginia. Το double-double του Βασιλιά έδειξε το τι θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό στο ΝΒΑ. Έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα NBA με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μαϊάμι, Κλίβελαντ και Λέικερς) ενώ έχει πανηγυρίσει συνολικά 8 βραβεία MVP (4 MVP πρωταθλήματος και 4 MVP τελικών).

Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι το σύνηθες να προσπερνάς το κολέγιο και να πηγαίνεις κατευθείαν στο ΝΒΑ. Από το 1995 ως το 2005 οι παραπάνω παίκτες δεν αγωνίστηκαν καν στο NCAA. Δεν είναι μόνο αυτοί.  Σον Κεμπ, Μόουζες Μαλόουν, Άντριου Μπάινουμ και Τάισον Τσάντλερ ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Όλοι αυτοί λοιπόν δικαίως ανήκουν στο παλμαρέ των παικτών που έκαναν αυτό το μεγάλο βήμα.