Ο Λουίς Σουάρες πανηγύρισε το πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης και το debut.gr γράφει για τη δικαίωσή του!

Ο Λουίς Σουάρες είναι ξανά πρωταθλητής. Αυτή τη φορά όμως όχι με τη Μπαρτσελόνα, αλλά με μια άμεση ανταγωνίστρια, την Ατλέτικο Μαδρίτης! Ο Ουρουγουανός στράικερ ήταν καθοριστικός -και- στην τελευταία αγωνιστική της Λα Λίγκα, πετυχαίνοντας το 2-1 για την Ατλέτι στην έδρα της Βαγιαδολίδ.

Και αφού έκανε το χρέος της (νίκη), η ομάδα του Σιμεόνε δεν ενδιαφερόταν για το τι συνέβαινε στη Μαδρίτη και τον αγώνα της συμπολίτισσας. Ύστερα από 7 ολόκληρα χρόνια, οι “ροχιμπλάνκος” είναι και πάλι στην κορυφή της Ισπανίας!

Ο Λουίς Σουάρες που πριν 8 μήνες έφυγε από τη Μπαρτσελόνα σαν “τελειωμένος”, είναι εδώ και λίγες ώρες από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη γη. Αυτή η κούπα είναι μια δικαίωση τόσο για εκείνον, όσο και για την ομάδα του. Και μια τιμωρία για όλους όσους τον αμφισβήτησαν..

“Δακρυσμένος και τελειωμένος..!”

Έτσι ακριβώς έφυγε από τη Βαρκελώνη τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Σουάρες. Με δάκρυα στα μάτια, πόνο στην καρδιά αλλά και αποφασιστικότητα. Αποφασιστικότητα ώστε να δείξει σε εκείνους που τον έδιωξαν με το χειρότερο τρόπο, πως έκαναν λάθος!

Πριν αποχωρήσει, είχε ενημερώσει προπονητή και διοίκηση πως θα ήθελε να παραμείνει, με λιγότερα χρήματα και όντας στον πάγκο αν αυτό ήταν απαραίτητο. Η στάση όμως του Κούμαν αλλά και του Μπαρτομέου δεν άλλαξε. Ο Ολλανδός τεχνικός θεωρούσε πως ο Σουάρες δεν ταίριαζε πια στο ποδόσφαιρο της ομάδας. Ή καλύτερα πως δε μπορούσε να προσφέρει όσα εκείνος ήθελε.

Ο πρώην πρόεδρος και…”απατεώνας” Μπαρτομέου, έκανε τα πάντα ώστε να τον απομακρύνει. Εν τέλει, “τα βρήκε” με την Ατλέτικο για κάτι παραπάνω από 7.000.000 ευρώ (!). Μάλιστα, καιρό μετά την αποχώρηση του “Λουισίτο”, ο Μπαρτομέου δήλωνε πως: “Είναι μια επιτυχία μας, και αυτό διότι γλυτώσαμε από ένα βαρύ συμβόλαιο!”. Παράλληλα, και με τη Μπαρτσελόνα στο -10 από την Ατλέτικο, ο Κούμαν ισχυριζόταν πως: “Δε μετανιώνω για την απόφασή μου σε σχέση με τον Λουίς..!”. 

Αρχή, ήμισυ του παντός!

Ο Σουάρες έφυγε, με προορισμό τη Μαδρίτη και το “Μετροπολιτάνο”. Πήγε σε μια ομάδα που ποτέ στην καριέρα του δεν είχε παίξει το “ποδόσφαιρό” της. Η προσαρμογή του; Άμεση! “Κούμπωσε” με το “καλημέρα” στο σύνολο του Τσόλο και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο τρομερό ξεκίνημα της Ατλέτικο.

Οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες ήταν ο απολογισμός στα 10 πρώτα παιχνίδια, με τον Σουάρες να έχει 7 γκολ και 1 ασίστ! Ανάλογη ήταν και η συνέχεια τόσο για την ομάδα όσο και για εκείνον. Ύστερα από 22 αγωνιστικές, το συγκρότημα του Σιμεόνε είχε 17 νίκες, 4 ισοπαλίες και μια μόλις ήττα, αυτή από τη Ρεάλ στο ντέρμπι της πόλης!

Τον ίδιο καιρό ο 34 ετών φορ μετρούσε 16 τέρματα και 2 τελικές πάσες, όντας 2ος στη λίστα των σκόρερ πίσω από τον κολλητό του, Λιο Μέσι! Ναι, μπορεί από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές τόσο η Ατλέτικο όσο και ο Σουάρες να είχαν μια αγωνιστική πτώση. Εν τέλει όμως αυτή δε στοίχισε. Και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η δυναμική αρχή που έκαναν στη σεζόν!

Λουίς Σουάρες = κρίσιμα γκολ!

Ο Λουίς Σουάρες τελείωσε το πρωτάθλημα με 21 γκολ, στην 4η θέση των σκόρερ πίσω από Μέσι (30), Μορένο (23) και Μπενζεμά (23). Μάλιστα, υπήρχε ειδική ρήτρα στο συμβόλαιό του με την ομάδα της Μαδρίτης, η οποία του έδωσε μπόνους αφού έφτασε -και ξεπέρασε- τα 20 τέρματα!

Στη μεγάλη εικόνα όμως κανείς θα θυμάται τα πραγματικά σημαντικά, τα κρίσιμα γκολ του Ουρουγουανού. Από τους 86 πόντους που συγκέντρωσε η Ατλέτικο, ο Σουάρες μπορεί να λέει πως της έδωσε τους 22!

Γλύτωσε την ομάδα του από ήττες (Θέλτα, Ρεάλ Μαδρίτης), πήρε “μόνος του” ματς (Έλτσε, Χετάφε, Κάδιθ, Μπιλμπάο, Αλαβές, Οσασούνα), αλλά έδωσε και την καθοριστική “βολή” στο πιο καθοριστικό σημείο της Λα Λίγκα. Σκόραρε το νικητήριο γκολ τόσο στην προτελευταία (2-1 την Οσασούνα) όσο και στην τελευταία (1-2 τη Βαγιαδολίδ) αγωνιστική! Έκανε ακριβώς αυτό για τον οποίο τον διάλεξε η Ατλέτικο: της έδωσε τα εύκολα αλλά και τα σπουδαία γκολ!

Τελικά “δεν έκανε” στη Μπαρτσελόνα;

Οι “μπλαουγκράνα” είδαν τον πρώην σκόρερ και 3ο της ιστορίας τους να κατακτά τον τίτλο. Και πολλοί σωστά θα σκέφτονται πως η απόφασή τους να τον “διώξουν” εν τέλει τους καταδίκασε! Δε βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, αλλά δεν έχουν και δίκιο.

Ναι δεδομένης της ποιότητάς του και όσων μας έδειξε -και- φέτος, ο Σουάρες θα έδινε στη Μπάρσα αυτά τα εύκολα γκολ που φέτος της έλειψαν όταν δε τα έβρισε με τον Μέσι. Η ομάδα της Βαρκελώνης ήταν στο “κόλπο” του τίτλου μέχρι και 2 αγωνιστικές πριν το φινάλε, παρά το γεγονός πως βρέθηκε μέχρι και στο -13!

Η ομάδα του Κούμαν όντως και παρά το γεγονός πως είχε την καλύτερη επίθεση (85 γκολ) στη Λίγκα, δεν είχε το εύκολο γκολ. Αλλά στην ουσία, το μεγάλο της πρόβλημα ήταν η ανασταλτική λειτουργία. Εκεί οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η απώλεια (αν μπορεί κάποιος να το πει αυτό) του τίτλου. Όχι στη “φυγή” του Σουάρες!

Ο Ουρουγουανός ήταν βασικό “γρανάζι” της ακμής, αλλά και της παρακμής των “μπλαουγκράνα”. Από την πρώτη σεζόν, το “MSN” και το “τρέμπλ”, μέχρι πέρσι και το διασυρμό με 8-2 από τη Μπάγερν. Πλέον, δεν τον άντεχε η ομάδα. Ήταν πολύ ακριβός για τα όσα εν τέλει έδινε στο χορτάρι. Γκολ με το “σταγονόμετρο” στο Τσάμπιονς Λίγκ, κούραση, γκρίνια και διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές. Έτσι θυμάστε όλοι “τα τελευταία” του Σουάρες στους Καταλανούς.

Η αναδόμηση της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, και η αρχή έγινε με τον κολλητό του Μέσι. Ήξεραν ποιος είναι, ήξεραν τι μπορούσε να δώσει, αλλά κάπως έπρεπε να γίνει η αρχή..

Τα δόντια του Φρέντι δεν δάγκωσαν!

Στα 16 του, η τότε κοπέλα του και σήμερα σύζυγος και μητέρα των παιδιών του, έφυγε από κοντά του. Εκείνος; Κουτούλησε και χτύπησε έναν διαιτητή στην Ουρουγουάη! Λίγο αργότερα, στα 23 του, δάγκωσε για πρώτη φορά! Σε έναν αγώνα του Άγιαξ με τη Φέγενορντ το Νοέμβρη του 2010, ο Οτμάν Μπακάλ ήταν το πρώτο “θύμα”. Γιατί; Γιατί ο Σουάρες ήθελε να φύγει από τον Άγιαξ για τη Λίβερπουλ, αλλά οι Ολλανδοί δεν ήταν σύμφωνοι!

Τρίτο επεισόδιο. Πίσω στο 2013, ο Σουάρες δαγκώνει τον Ιβάνοβιτς, σε ένα ματς της Λίβερπουλ με την Τσέλσι. Ναι σωστά μαντέψατε. Θέλει να αποχωρήσει από το “Άνφιλντ”. Μάλιστα, το δηλώνει και ο ίδιος στα ΜΜΕ: “Αφήστε με να πάω στη Ρεάλ, δε περνάω καλά στην Αγγλία!”. Φυσικά και όπως αποδείχθηκε, η Ρεάλ Μαδρίτης ουδέποτε ενδιαφέρθηκε επίσημα για τον Σουάρες. Απλά ο Ουρουγουανός είχε τυφλή εμπιστοσύνη στον μάνατζέρ του, που του πούλησε το “παραμύθι” του δήθεν ενδιαφέροντος της “βασίλισσας”.

Τέταρτο και τελευταίο (;) επεισόδιο; Μουντιάλ 2014. Ουρουγουάη – Ιταλία και ο “Λουισίτο” δαγκώνει στον ώμο τον Κιελίνι. Λίγες μέρες μετά, ανακοινώνεται από τη Μπαρτσελόνα. Ναι, σωστά καταλάβατε. Ήθελε να φύγει από τη Λίβερπουλ. Και αυτή τη φορά τα κατάφερε!

Τι μάθαμε από αυτά; Πως η περίεργη συμπεριφορά και οι..επιθέσεις του Σουάρες, κρύβουν από πίσω πόνο και θυμό. Κάποιος του βάζει εμπόδια σε όσα έχει σχεδιάσει στο μυαλό του. Και εκείνος αντιδρά. Τα δόντια του Φρέντι Μέρκιουρι δαγκώνουν. Φέτος όμως, και παρά την τραγική στάση της Μπαρτσελόνα, ο Σουάρες δάγκωσε μόνο στο γήπεδο! (Δε νομίζω να πιστεύετε πως ήθελε να φύγει από τη Μπάρσα και τον κολλητό του;!)

Κλάματα και δάκρυα..

Το Σεπτέμβριο του 2020 τα δάκρυα ήταν από λύπη. Από στεναχώρια, απογοήτευση. “Η Μπαρτσελόνα με υποτίμησε. Η Ατλέτικο μου άνοιξε την πόρτα και με αγκάλιασε. Μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω ποιος είμαι. Θα τους είμαι ευγνώμων για πάντα!” δήλωνε μετά τη λήξη του αγώνα με τη Βαγιαδολίδ.

Μέσα σε λίγους μήνες ο Σουάρες έκλαψε έντονα 2 φορές. Η δεύτερη όμως, ήταν από χαρά. Από ανακούφιση. Ήταν τα δάκρυα της δικαίωσης ενός παίκτη που αμφισβητήθηκε και τελικά διώχθηκε με τραγικό τρόπο από τους Καταλανούς.

Δε ξέρω αν ποτέ θα μάθουμε τι έλεγε με τον Μέσι στη βιντεοκλήση που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι πως ο Λουίς Σουάρες εκτός από το πρωτάθλημα Ισπανίας, κέρδισε και όσους δεν τον συμπαθούσαν. Γιατί η ιστορία που εξελίχθηκε μπροστά μας αυτή τη σεζόν, είναι από εκείνες που πάντα θες τον πρωταγωνιστή να δικαιώνεται στο φινάλε..!