European Superleague: Απλή απειλή ή το τέλος του ποδοσφαίρου;
Η European Superleague είναι και επίσημα "εν ζωή" από τα ξημερώματα της Δευτέρας και το debut.gr γράφει λίγες πρώτες σκέψεις για τα γεγονότα.
European Superleague. Η νέα ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση συλλόγων είναι γεγονός. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/4), επισημοποιήθηκε η συμμετοχή των πρώτων 12 ομάδων. Δώδεκα συλλόγων που μαζί με ακόμη 3 ομάδες θα αποτελέσουν τα 15 ιδρυτικά μέλη.
Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο ποδόσφαιρο “τρέχουν” μετά από αυτή τη γνωστοποίηση. Οπότε καταλαβαίνετε πως -ίσως- αρκετά από όσα θα διαβάσετε στο κείμενο που γράφεται μεσημέρι Δευτέρας (19/4), ενδεχομένως να έχουν αλλάξει.
Γιαυτό και θα προσπαθήσουμε να πούμε όσο το δυνατόν λιγότερα και φυσικά έγκυρα πράγματα, για αυτό το νέο “φιάσκο” στο αγαπημένο μας άθλημα..
Οι αριθμοί και τα “γιατί;”.
Ποιοι λοιπόν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα διοργάνωση; Σίγουρα οι παραπάνω 12 (φώτο), μαζί με ακόμη 8 ομάδες που δεν έχουν γίνει γνωστές. Ο τρόπος διεξαγωγής είναι απλός. Δύο όμιλοι των 10 ομάδων, με παιχνίδια εντός-εκτός μεσοβδόμαδα. Πρόκριση στους “8” για τους 3 πρώτους κάθε ομίλου συν αγώνας μπαράζ μεταξύ 4ου και 5ου για τα άλλα 2 εισιτήρια. Νοκ άουτ αγώνες εντός και εκτός μέχρι τον -μονό- τελικό του Μαϊόυ.
Κάθε μια εκ των ιδρυτικών μελών, θα λάβει περί τα 350.000.000 ευρώ, μονάχα για τη συμμετοχή της στο τουρνουά! Μέσα σε αυτό το ποσό δηλαδή δεν περιλαμβάνονται ούτε τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε χορηγίες, εισπράξεις από εισιτήρια κλπ κλπ.
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως μετά από 1,5 χρόνο κορονοϊού, αυτή η λίγκα ήταν η “εύκολη λύση” για τα κορυφαία ποδοσφαιρικά κλάμπ που πλέον έχουν τεράστιες οικονομικές ζημιές. Σκεφτείτε μόνο πως η Μπαρτσελόνα χρωστά κάτι λιγότερο από 1 δις, ενώ η Ίντερ πρόσφατα ζήτησε δάνειο από γνωστή εταιρία.
“European Superleague mafia!”
Μια τέτοια κίνηση, εκτός από “σάλο” και αντιδράσεις, έδωσε και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Είναι -πλέον- ευκόλως αντιληπτό το γιατί -σχεδόν- καμία ομάδα δεν εφαρμόζει το περίφημο “Financial Fair Play”. Είναι επίσης εύκολα κατανοητό το πως οι ομάδες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για μεταγραφές.
Το χρήμα γύρω -και μέσα- στο ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από την ανακοίνωση της “διοίκησης” της European Superleague “Έχουν εξασφαλισθεί περί τα 4 δις ευρώ για τις ομάδες της λίγκας”.
Το ποδόσφαιρο πλέον αποτελεί ξεκάθαρα έναν από τους πιο κερδοφόρους επιχειρηματικούς κλάδους. Και φυσικά ένας από αυτούς που είχαν τις μεγαλύτερες “πληγές” από την πανδημία του Covid-19. Έτσι, και σε συνδυασμό με τις “κακές” (κατά τους ισχυρισμούς της νεοσύστατης λίγκας) προτάσεις των ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ για “κλείσιμο της τρύπας” στα οικονομικά, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά.
Οι “αρνητές”!
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, οι Γερμανοί δίνουν το καλό παράδειγμα. Η νέα λίγκα έχει εισπράξει τρία ηχηρά “ΟΧΙ” από τις τρείς κορυφαίες -αυτή τη στιγμή- γερμανικές ομάδες. Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπάγερν Μονάχου και Λειψία κατά σειρά, έριξαν “άκυρο” σε αυτό το “χρυσό” εγχείρημα.
Είναι αρκετά πιθανό και άλλα σπουδαία ευρωπαϊκά κλάμπ να μπουν στη λίστα των “αρνητών”. Και θα είναι τιμή τους. Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα είναι στο πλάι τους. Πολύ απλά γιατί είναι ενάντια σε όσους τάχθηκαν υπέρ.
Υπέρ σε μια διοργάνωση που θα καταστρέψει το ήδη πληγωμένο από το χρήμα ποδόσφαιρο.
Η στάση της ΟΥΕΦΑ και οι κυρώσεις!
Φυσικά η ΟΥΕΦΑ δεν έμεινε αμέτοχη σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Με σχετική ανακοίνωση προειδοποίησε πως όσοι σύλλογοι συμμετάσχουν στην European Superleague, ταυτόχρονα μένουν εκτός ΟΛΩΝ των υπόλοιπων διοργανώσεων. Πέραν αυτού, κυρώσεις αναμένεται να έχουν και οι ίδιοι οι παίκτες που πρόκειται να αγωνιστούν στον συγκεκριμένο θεσμό.
Τα “μεγάλα κεφάλια” της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ετοιμάζονται για ηχηρές απαντήσεις. Εκτός από των αποκλεισμό των συλλόγων από τα πρωταθλήματά τους, αλλά φυσικά και από τις διοργανώσεις της (ΟΥΕΦΑ) , σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να “πετάξουν” τους συλλόγους από τα τουρνουά που βρίσκονται σε εξέλιξη!
Τι σημαίνει αυτό; Αν γίνει μια τέτοια κίνηση, τότε αυτομάτως ο τίτλος του Τσάμπιονς Λίγκ πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν (αλήθεια, πως και οι Γάλλοι έμειναν εκτός ESL;!). Παράλληλα, στο Γιουρόπα Λίγκ θα έχουμε κατευθείαν τελικό ανάμεσα σε Βιγιαρεάλ και Ρόμα. Ακόμη μια κίνηση που σκέφτονται στην ΟΥΕΦΑ είναι η αφαίρεση από τις ομάδες του τιμητικού σήματος που κατέχουν ελεώ των επιτυχιών τους στο Τσάμπιονς Λίγκ!
“Ντροπή και υπερηφάνεια!”
Τα συναισθήματα του ποδοσφαιρικού κόσμου είναι περίεργα. Από τη μια, οι φίλοι των ομάδων που είναι “μέσα” στη νέα λίγκα, είναι τσαντισμένοι. Απογοητευμένοι, προδομένοι, και φυσικά κατά των ίδιων τους των ομάδων! Το γεγονός αυτό προσωπικά με χαροποιεί, καθώς πλέον ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται πράγματα.
Διαχωρίζει αξίες και συναισθήματα. Αν και το ποδόσφαιρο προσφέρει πολύ έντονα συναισθήματα. Είπαμε όμως και παραπάνω, πως πλέον έχει μετατραπεί σε βιομηχανία. Μια βιομηχανία παραγωγής προϊόντων. Και ευτυχώς, ο -περισσότερος- κόσμος τάσσεται κατά όλου αυτού του εγχειρήματος!
Υπάρχει όμως και το απέναντι στρατόπεδο. Εκείνων που υποστηρίζουν συλλόγους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Αυτοί είναι οι πλέον χαρούμενοι. Δυστυχώς, ο γραφών δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ανήκει στους “προδομένους φιλάθλους”. Σε εκείνους που είδαν τις ομάδες που αγαπούν τόσο πολύ, να τα διαλύουν όλα εν μια νυκτί…
Απειλή ή οριστικό φινάλε;
Είναι μια σκέψη που “τριγυρνά” στο μυαλό μου τις τελευταίες ώρες. Αλλά και μια άποψη που πολλοί ασπάζονται και πολλοί διαδίδουν στα social media. Μήπως αυτή η κίνηση λίγες ώρες πριν η ΟΥΕΦΑ ανακοινώσει το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λίγκ ήταν μια ακόμη μπλόφα;
Έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Ομάδες και πρόεδροι είχαν αφήσει να διαρρεύσουν ειδήσεις για μεταξύ τους συζητήσεις. Συζητήσεις για δημιουργία μιας “κλειστής λίγκας”. Ενός τουρνουά που θα συμμετέχουν αποκλειστικά οι “μεγάλοι” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Πλέον όμως είναι επίσημο. Υπάρχει ανακοίνωση, καταστατικό, σχέδιο και πλάνο. Επενδυτής πίσω από αυτό. Υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται ώστε η European Superleague να ξεκινήσει “το συντομότερο δυνατόν” όπως έγραψε και στη σχετική της ανακοίνωση. Οπότε όχι, είναι σχεδόν απίθανο να μιλάμε για ακόμη ένα “τρίκ” των ομάδων. Ένα κόλπο ώστε να αποσπάσουν πάλι αυτό που περισσότερο ποθούν: Το χρήμα!
Είναι τελικά εφαρμόσιμο το σχέδιο;
Οι ομάδες, υπάρχουν. Το πλάνο, το σχέδιο, το φορμάτ, υπάρχει. Ο επενδυτής, υπάρχει. Μάλιστα, όπως διέρρευσε, πρόκειται για την Αμερικανική τράπεζα Jp Morgan. Ο συγκεκριμένος κολοσσός ανακοίνωσε για το 2020 έσοδα της τάξεως των 3.68 τρισεκατομμυρίων ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε. Σε ένα 2020 που είχε 9 μήνες πανδημίας.
Ως εδώ όλα καλά. Υπάρχουν όμως και τα εμπόδια. Πέρα από την ΟΥΕΦΑ, και οι ίδιες οι λίγκες των ομάδων που θα συμμετάσχουν στη Superleague, εξέδωσαν ανακοινώσεις που στρέφονται εναντίον αυτών των συλλόγων. Λα Λίγκα και Πρέμιερ Λίγκ ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα. Μάλιστα σχετικά με την Πρέμιερ να πούμε πως η συμφωνία της με τα “μεγάλα κλάμπ” είναι πως εκείνη έχει τον πρώτο λόγο σχετικά με τη συμμετοχή τους σε άλλες διοργανώσεις. Και προφανώς θα αρνηθεί εν προκειμένω.
Υπάρχουν πραγματικά…τόνοι λέξεων που μπορούν να γραφούν για το συγκεκριμένο θέμα. Στο σήμερα, το μόνο σίγουρο είναι πως η εφαρμογή στην πράξη μιας τέτοιας “κλειστής λίγκας”, δείχνει να έχει αρκετά εμπόδια…
Σε όλα αυτά προσθέστε την επιθυμία του προέδρου της ΦΙΦΑ, Τζάνι Ινφαντίνο, για δημιουργία ενός νέου και καλύτερου Μουντιάλ Συλλόγων. Μια ιδέα στην οποία η Μπαρτσελόνα δια στόματος Λαπόρτα ήδη τάσσεται υπέρ..!
Πάρτε ποπ-κόρν και ετοιμαστείτε για πολλά επεισόδια..