Η Μπαρτσελόνα νίκησε εύκολα με 4-0 την Αθλέτικ στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας και το debut.gr γράφει για το ματς (και όχι μόνο).

Η Μπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι. Οι “μπλαουγκράνα” διέσυραν με 0-4 τους Βάσκους, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Μέσι και Ντε Γιόνγκ. Αυτό ήταν και το 31ο τρόπαιο της Μπάρσα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, της οποίας “ηγείται” στις κατακτήσεις.

Από την πλευρά τους οι της Αθλέτικ έχασαν τη δεύτερη -μέσα σε 15 ημέρες- ευκαιρία να πανηγυρίσουν το “κύπελλο του Βασιλιά”. Παραμένουν πάντως στη 2η θέση με τις περισσότερες επιτυχίες στο θεσμό.

Για κάποιους ήταν μια “άτυπη ρεβάνς” για τα όσα συνέβησαν πριν 90 ημέρες στον τελικό του Σούπερ Κάπ. Σίγουρα πάντως ήταν ένας τελικός που θα μείνει στην ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας τους δούμε..

Άτυχη στο πρώτο, σόου στο δεύτερο!

Η Μπαρτσελόνα είχε την καθολική υπεροχή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Και μάλιστα ξεκίνησε δυνατά, έχοντας δοκάρι μόλις στο 5′ με τον Ντε Γιόνγκ. Η πίεση των τυπικά φιλοξενούμενων συνεχίστηκε, όμως η -σχεδόν τριπλή- ζώνη άμυνας του Μαρθελίνο απέδωσε για τους Βάσκους. Το πρώτο μέρος “έφυγε αναίμακτα” για την Αθλέτικ, δίχως να δεχτεί γκολ από τις 7 τελικές του αντιπάλου, αλλά και δίχως να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο (κατοχή 16%-84%).

Το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο όμως μας επεφύλασσε…μαγεία! Μέσα σε 12 λεπτά η Μπαρτσελόνα βρήκε δίχτυα 4 φορές! Την αρχή έκανε ο Γκριζμάν με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όταν τελείωσε από κοντά μια εξαιρετική συνεργασία. Τρία λεπτά μετά ένας εκ των κορυφαίων, ο Ντε Γιόνγκ πέτυχε το 0-2 με κεφαλιά-ψαράκι μετά από σέντρα του Άλμπα.

Σειρά είχε ο Μέσι. Ο καλύτερος παίκτης του αγώνα πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ/σόλο στο 68′ (συνέβαλλε και ο Ντε Γιόνγκ), ενώ τέσσερα λεπτά μετά με ωραίο πλασέ νίκησε για 2η φορά τον Ουνάι Σιμόν. Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, καθώς το γκολ του Γκριζμάν στο 87′ ορθά ακυρώθηκε ως οφσάιντ!

Ακόμη ένα βράδυ ρεκόρ για τον GOAT!

Ο -κατά πολλούς αλλά και κατά τον γραφών- καλύτερος παίκτης όλων των εποχών επέστρεψε δυναμικά στους τίτλους! Με μια ηγετική εμφάνιση, με δύο γκολ και πολλή όρεξη στο χορτάρι, ο Λιο Μέσι ήταν για ακόμη ένα βράδυ ασυναγώνιστος. Αρκεί κάποιος να δει το πρώτο του γκολ, και θα καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε!

Με τα δύο αυτά γκολ, ο “Ψύλλος” έφτασε τα 9 σε τελικούς κυπέλλου Ισπανίας, ξεπερνώντας τον θρυλικό Τέλμο Θάρα που είχε σκοράρει σε 7. Δύο γκολ που συνέβαλαν στην κατάκτηση αυτού του τροπαίου, του 35ου στη μυθική καριέρα του Αργεντινού. Πλέον ο Μέσι είναι ο ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους με ένα σύλλογο, αφού ξεπέρασε άλλον ένα θρύλο, τον Ράιαν Γκίγκς (34)!

Πριν τον τελικό, ο Μέσι είχε 29 γκολ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πλέον βρίσκεται στα 31. Από το 2008 έως και σήμερα, κάθε αγωνιστική χρονιά πετυχαίνει 30+ γκολ! Φυσικά δε θα μπορούσε παρά να είναι ακόμη ένα ρεκόρ για τον άνθρωπο των…ρεκόρ! Για τον ποδοσφαιριστή που χαίρεσαι κάθε φορά που τον βλέπεις να βρίσκεται στο χορτάρι ενός γηπέδου!

Η Μπαρτσελόνα που θέλουν!

Από τον χαμένο τελικό του Σούπερ Καπ μέχρι και σήμερα που γράφεται το κείμενο (18/4), στη Μπαρτσελόνα τα πράγματα κυλούν εξαιρετικά. Και μπορεί να ήρθε ο αποκλεισμός από την Παρί για το Τσάμπιονς Λίγκ, αλλά και ήττα στο “κλάσικο”. Μα, τα κριτήρια δεν είναι μονάχα αυτά τα 3 παιχνίδια, αλλά η εικόνα της ομάδας πριν και μετά το 2021.

Ακόμη καλύτερα κυλούν οι καταστάσεις στη Βαρκελώνη, από την ημέρα που ο Ζουάν Λαπόρτα επέστρεψε στον προεδρικό θώκο του κλάμπ. Η παροιμία λέει πως “ο παλιός είναι αλλιώς”. Και μέχρι στιγμής αυτό επιβεβαιώνεται από τον Λαπόρτα. Η αύρα του και μόνο έφτασε ώστε η Μπάρσα να έχει καλύτερη ψυχολογία. Και ο ίδιος απολαμβάνει την όλη κατάσταση..! Μάλιστα, ήταν και αυτός που πανηγύρισε πιο έξαλλα από όλους την κατάκτηση του κυπέλλου, κάνοντας σαν μικρό παιδί στα αποδυτήρια!

Αντίθετα, ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν πιο… μετρημένος. Ο… «νέος» προπονητής της Μπαρτσελόνα αποδεικνύεται….«ωραίος», αφού επανέφερε τη Μπαρτσελόνα στους τίτλους ύστερα από 1,5 χρόνο “ξηρασίας”. Την επανέφερε όμως και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, που στα τέλη Δεκέμβρη έμοιαζε “όνειρο απατηλό”!

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα “κλείσει” η σεζόν για τους Καταλανούς. Αυτό που όλοι γνωρίζουν όμως (θα το αναλύσουμε σε ειδικό κείμενο αργότερα) είναι πως η Μπαρτσελόνα γίνεται ξανά αυτό που όλοι θέλουν: ένα τοπ ποδοσφαιρικό σωματείο!

Υγ: Αξίζει να σταθούμε και στην αξιέπαινη κίνηση της Ρεάλ Μαδρίτης, που αμέσως μετά τη λήξη του τελικού έσπευσε να “συγχαρεί” τη μισητή αντίπαλο!