Το "κλάσικο" της Μαδρίτης ολοκληρώθηκε με νικήτρια τη Ρεάλ και το debut.gr αναλύει τα του αγώνα.

Κλάσικο “νο 2” σημειώσατε άσος. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια του ντέρμπι της Λα Λίγκα. Το 2-1 της “βασίλισσας” επί της Μπαρτσελόνα έβαλε περισσότερη…φωτιά, στην ήδη “καυτή μάχη” για τον φετινό τίτλο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ο Καρίμ Μπενζεμά, αρνητικός για τους φιλοξενούμενους ο Άλμπα.

Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα..

“Κλάσικο” που είχε λείψει!

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια -ειδικά μετά τη φυγή των Νεϊμάρ και Κριστιάνο- η ποιότητα των “κλάσικο” είναι κάπως…πεσμένη! Όχι πως οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στους δύο κολοσσούς δεν είναι κορυφαίου επιπέδου. Αλλά κάπου έχει χαθεί η…μαγεία των παιχνιδιών αυτών.

Το βράδυ του Σαββάτου (10/4) όμως, είδαμε ένα “κλάσικο” αλλά παλαιά. Με γκολ, φάσεις, δοκάρια, γκρίνια για τη διαιτησία, αποβολή, ένταση! Σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η βαθμολογία και το πόσο κοντά βρίσκονται οι 2 (+ την Ατλέτικο) ομάδες.

Φυσικά, ήταν και ένα παιχνίδι με πολλή τακτική, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Τα δύο -γρήγορα- γκολ της Ρεάλ βοήθησαν ώστε να δούμε ένα καλό παιχνίδι. Και αυτό διότι η Μπαρτσελόνα έπρεπε να ρισκάρει για να πάρει κάτι από το ματς. Η ομάδα του Ζιντάν δεν άλλαξε καθόλου τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα, και εν τέλει δε το πλήρωσε, καθώς ο Μορίμπα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων σημάδεψε το δοκάρι του Κουρτουά! Αυτό ήταν το 2ο της Μπάρσα, και 4ο συνολικά στο παιχνίδι. (ξεχωρίζει φυσικά αυτό του Μέσι από…κόρνερ!).

Ο “θαυματοποιός” Ζιζού και ο “δολοφόνος” Μπενζεμά!

Ήταν η 3η συνεχόμενη νίκη του κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Ήταν το 7ο διαδοχικό “κλάσικο” στο οποίο δεν έχασε. Μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε πως ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο κόουτς για τα μεγάλα παιχνίδια. Το απέδειξε άλλωστε και πριν το μεγάλο ντέρμπι, όταν η Ρεάλ επικράτησε με 3-1 της Λίβερπουλ!

Μπορεί ο ίδιος να παραδέχθηκε πως “Είμαστε έτοιμοι να σκάσουμε, δε ξέρω πως θα τελειώσουμε τη σεζόν!”, ωστόσο φαίνεται πως έχει τον τρόπο. Τον τρόπο για να παίρνει από τους ποδοσφαιριστές του το 110%. Τον τρόπο για να τους κάνει να παίζουν ο ένας για τον άλλο (με εξαίρεση ίσως τον Βινίσιους).

Ο Γάλλος πρώην παικταράς, που στις αρχές του έτους για πολλούς ήταν τελειωμένος, πλέον έβαλε τη “βασίλισσα” για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου. Παράλληλα, την έχει με το…ένα πόδι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Με πάμπολλα προβλήματα τραυματισμών και όχι μόνο, έστω και με αυτό το ποδόσφαιρο υπομονής, ο Ζιζού κρατάει τη Ρεάλ ψηλά!

Θα ήταν άδικο όμως να μη γίνει και μια μικρή αναφορά στον Καρίμ Μπενζεμά. Με το γκολ (και τι γκολ) του στο “κλάσικο”, έφτασε τα 7 διαδοχικά ματς που σκοράρει. Επίδοση που στο παρελθόν έχουν φτάσει μόνο οι Κριστιάνο, Φαν Νιστελρόι και Μπέιλ. Στα 33 του χρόνια ο στράικερ των “λευκών” έχει 19 γκολ στο πρωτάθλημα, μα πάνω από όλα έχει τρομερή συνεισφορά στη γενική εικόνα της ομάδας του. Είναι πλέον -ξεκάθαρα- ο παίκτης “κλειδί” για τους “μερένχες”!

Λάθη, γκρίνια και…ατυχία!

Έτσι μπορεί να συνοψιστεί το ντέρμπι από πλευράς Καταλανών. Μια ήττα σε ένα τέτοιο παιχνίδι πάντα “πονάει”, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί και να στοιχίσει έναν τίτλο που θα ερχόταν με πολύ κόπο. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί πως πριν τις γιορτές η ομάδα του Κούμαν ήταν 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή, και με ματς παραπάνω!

Στο σήμερα, ο Ολλανδός τεχνικός σίγουρα έκανε λάθη στο παιχνίδι. Ο Κούμαν που έγινε ο πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα μετά το 1980 που χάνει τα 2 πρώτα του “κλάσικο”, ρίσκαρε πολύ έχοντας την ομάδα ψηλά στο γήπεδο. Ναι, μπορεί το σύστημα που έχει καθιερώσει το τελευταίο δίμηνο να έδινε μόνο νίκες στους “μπλαουγκράνα”, αλλά οι μεγάλοι προπονητές ξεχωρίζουν κυρίως για ένα λόγο: γιατί μπορούν και προσαρμόζονται!

Ο πρώην στόπερ της Μπάρσα προσαρμόστηκε, αλλά ήταν πλέον αργά. Το πρώτο μέρος είχε…φύγει, η αντίπαλος ήταν μπροστά με 2-0. Παρόλα αυτά, η αλλαγή συστήματος με ενίσχυση στο κέντρο έδωσε “πνοή” στην ομάδα του. Εκμεταλλευόμενη και την κούραση της Ρεάλ που συνεχώς αμυνόταν, η Μπαρτσελόνα βρήκε το γκολ με τον καλύτερό της παίκτη (Μινγκέθα 60′). Πίεσε για την ισοφάριση, έφτιαξε κάποιες φάσεις (διαμαρτυρήθηκε για κάποιες άλλες) και εν τέλει…ατύχησε! Ο νεαρός Μορίμπα που δείχνει “σαν έτοιμος από καιρό”, αποδείχθηκε μοιραίος, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, δευτερόλεπτα πριν το τελευταίο, τριπλό σφύριγμα.

Μετά και την ισοπαλία της Ατλέτικο στην έδρα της Μπέτις (1-1), έχουμε:

Ατλέτικο 67

Ρεάλ Μαδρίτης 66

Μπαρτσελόνα 65

Με 8 αγωνιστικές για το φινάλε της σεζόν και φυσικά το ντέρμπι της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο (35η αγωνιστική) η κούρσα αναμένεται δραματική!