Το Debut.gr παρουσιάζει το ντέρμπι των Βάσκων μεταξύ της Σοσιεδάδ και της Μπιλμπάο στο πλαίσιο του τελικού του Copa del Rey

Πολλοί στους τελικούς των κυπέλλων περιμένουν να δουν ένα ντέρμπι μεταξύ των δυνατότερων ομάδων της εκάστοτε χώρας. Βέβαια ο θεσμός των κυπέλλων αποκαλείται, και όχι άδικα, ο θεσμός των εκπλήξεων. Αυτό εν μέρει ίσχυε στο περσινό.. Copa del Rey.Έναν χρόνο μετά λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ο τελικός είναι προ των πυλών. Έτσι λοιπόν τίθενται αντιμέτωπες δύο ομάδες που κανείς δε περίμενε ότι θα φτάσουν να διεκδικούν το τρόπαιο του βασιλιά. Oι δύο ομάδες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα ντέρμπι που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Ο λόγος για την αναμέτρηση της Αθλέτικ Μπιλμπάο με την Σοσιεδάδ και πιο συγκεκριμένα το ντέρμπι των Βάσκων.

Στο μυαλό των περισσότερων ένα ντέρμπι μνημονεύεται μέρες ίσως και εβδομάδες πριν και μετά την έκβαση του αποτελέσματος. Είναι η ένταση, ο λόγος ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίζει η ομάδα σου για θέμα γοήτρου, για θέματα καζούρας και για πολλούς ακόμη λόγους. Τα ντέρμπι πολλές φορές δείχνουν και την άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου αφού στο όνομα μιας ομάδας γίνονται πολύ σοβαρά επεισόδια. Το ντέρμπι των Βάσκων όμως βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία και νοοτροπία από τα υπόλοιπα.

Στη χώρα των Βάσκων ζουν και αναπνέουν για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Πριν τον αγώνα οπαδοί και των δύο ομάδων πηγαίνουν με κοινή πορεία στο γήπεδο φωνάζοντας για την αγαπημένη τους ομάδα. Έξω από το γήπεδο λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση διεξάγονται συναυλίες με σκοπό την ένωση των φιλάθλων ενώ δε χρειάζεται να τονίσουμε πως κάθονται και μαζί στις κερκίδες απολαμβάνοντας το ποδόσφαιρο. Στις συνεντεύξεις των ποδοσφαιριστών γίνεται λόγος για μια υγιής αντιπαλότητα και τίποτα παραπάνω. Είναι μια γιορτή για τη περιοχή και το μόνο που υπάρχει είναι η καζούρα των νικητών προς τους ηττημένους.

Στον τελικό του Copa del Rey θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά. Η προϊστορία είναι με το μέρος της Μπιλμπάο. Συγκεκριμένα, μόλις τρεις φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο κύπελλο. Και στις τρεις αναμετρήσεις η Μπιλμπάο επικράτησε. Η προϊστορία όμως δεν έχει σημασία μπροστά σ΄έναν τελικό. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τις δύο αλλά μόνο μία θα φύγει νικήτρια από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο τελικός με τις πολλές και όμορφες ιδιαιτερότητες

Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ ή με απλά λόγια το ντέρμπι των Βάσκων. Δύο ομάδες με ξεχωριστή φιλοσοφία από τις υπόλοιπες. Και αυτή η φιλοσοφία ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Συγκεκριμένα είναι δύο από τις ομάδες που χρησιμοποιούν πολλούς ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες τους. Ειδικότερα η Μπιλμπάο που στο ρόστερ της διαθέτει ποδοσφαιριστές που κατάγονται αποκλειστικά από τη χώρα των Βάσκων. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τα λόγια του Iñaki Williams για τη Μπιλμπάο για να καταλάβει κάποιος την αγάπη που τρέφουν οι γηγενείς για αυτές τις ομάδες. Ένας παίχτης με τεράστιο ταλέντο που δεν ήθελε να αφήσει την αγαπημένη του Αθλέτικ για λογαριασμό κάποιου μεγαλύτερου συλλόγου.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του αποψινού τελικού είναι πως στα ρόστερ και των δύο ομάδων υπάρχουν ποδοσφαιριστές που υποστηρίζουν τις ομάδες τους από όταν ήταν πιτσιρίκια. Παντού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες (από αριστερά: Yeray Álvarez, Iñaki Williams, Asier Illaramendi)  από τις παιδικές τους ηλικίες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν αγωνιστεί με την φανέλα και των δύο, χωρίς αυτό να είναι θεωρείται προδοσία προς την άλλη. Γι’ αυτούς έχει ξεχωριστή σημασία αυτός ο τελικός αλλά για όλους εμάς θα είναι μια ακόμη γιορτή του ποδοσφαίρου. Να τονιστεί επίσης πως και οι δύο σύλλογοι ήθελαν τον τελικό να διεξαχθεί στη χώρα των Βάσκων με οπαδούς φυσικά και των δύο. Θα μιλούσαμε για μια μοναδική εμπειρία. Οι νέες συνθήκες όμως που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία, δε το επέτρεψαν. Όπως λένε και οι Ισπανοί για την αναμέτρηση, es un derbi con buen ambiente.