Το debut.gr ασχολείται με το "χρόνιο" ζήτημα "Μπαρτσελόνα-Νεϊμάρ" και εξηγεί γιατί ο Βραζιλιάνος θα καταλήξει στο "Καμπ Νόου".

Μπαρτσελόνα και Νεϊμάρ. Ένα “ζευγάρι” που μας απασχολεί από το 2013 ακατάπαυστα. Αρχικά, με το αν ο Βραζιλιάνος θα επέλεγε τους “μπλαουγκράνα” για το ξεκίνημά του στην Ευρώπη. Ύστερα, για τα κατορθώματά του με τη φανέλα των Καταλανών. Και..τα τελευταία 3 χρόνια, για το αν θα επιστρέψει στο “Καμπ Νόου”. Ιδιαίτερα πέρσι, δίχως όμως να καταλήξουμε σε “γάμο”.

Μπορεί η μεταγραφική περίοδος (η οποία ακούγεται πως φέτος θα παραταθεί ελεώ Covid-19) να βρίσκεται ακόμη μακριά, ωστόσο είναι γνωστό -για τους ποδοσφαιρόφιλους- πως το σίριαλ “Μπαρτσελόνα-Νεϊμάρ” θα έχει έναν ακόμη κύκλο το προσεχές καλοκαίρι.

Βέβαια, το θέρος του 2020 αναμένεται διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα. Ο Νεϊμάρ φέτος πραγματικά μπορεί να επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα. Και το debut.gr σας εξηγεί παρακάτω το γιατί..

Το θέλει ο ίδιος!

Ξεκίνημα με τον πιο…απλό λόγο! Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος σταρ έχει δηλώσει πολλάκις πως θα ήθελε να επιστρέψει στη Βαρκελώνη. Βεβαίως, από τις δηλώσεις μέχρι το να γίνει πραγματικότητα, υπάρχει μια απόσταση. Ωστόσο, η συμπεριφορά και οι “κινήσεις στρατηγικής” του το περασμένο καλοκαίρι αποδεικνύουν πως όντως υπάρχει επιθυμία.

Πέρσι λοιπόν, ο “Νέι” προσπάθησε να πείσει τον τεχνικό διευθυντή της Παρί, Λεονάρντο, να τον αφήσει να αποχωρήσει. Ο έτερος Βραζιλιάνος παραδέχθηκε τις προθέσεις του 28χρονου -πλέον- επιθετικού και έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε…να παραμείνει! Αρνήθηκε όλες τις προσφορές που δέχθηκε από τον Μπαρτομέου και τους συνεργάτες του, ακόμα και αν ορισμένες από αυτές ήταν αρκετά συμφέρουσες. Φαίνεται πως το είδε σαν προσωπική μονομαχία με τον παίκτη της ίδιας του της ομάδας!

Φέτος όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Αρχικά, σύμφωνα με γαλλικά ρεπορτάζ, υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του. Πέραν όμως αυτού, ο Λεονάρντο φαίνεται να έχει πειστεί πως οφείλει να αφήσει τον Βραζιλιάνο να επιλέξει που θα αγωνίζεται την ερχόμενη σεζόν. Που αλλού; Στη Μπαρτσελόνα, όπως συνεχώς και με πολλούς τρόπους δείχνει ο ίδιος.

Έτοιμοι για..ανταλλαγή!

Στη Μπαρτσελόνα έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν πως φέτος το “deal” θα κλείσει. Ο δεύτερος εξ αυτών είναι η πληθώρα ποιοτικών και με όνομα παικτών που είναι διαθέσιμοι προς…ανταλλαγή! Τα ρεπορτάζ στην Ισπανία δίνουν και παίρνουν για μια μακρά λίστα ποδοσφαιριστών που είναι έτοιμοι “να θυσιαστούν” για τον Βραζιλιάνο.

Ο ένας τρόπος είναι να πωληθούν, έτσι ώστε τα χρήματα που θα εισπράξει η Μπαρτσελόνα, να καταλήξουν στα ταμεία της Παρί για χάρη του βιρτουόζου Βραζιλιάνου. Ο δεύτερος και πιο κοντά στην πραγματικότητα τρόπος είναι ορισμένοι εξ αυτών να χρησιμοποιηθούν ως “έμψυχα ανταλλάγματα”. Βέβαια αυτή η πολιτική δεν καρποφόρησε πέρυσι. Όμως όπως αναφέραμε και παραπάνω, φέτος η κατάσταση είναι αλλιώτικη.

Το σίγουρο είναι πως αθλητές όπως οι: Κοουτίνιο, Ντεμπελέ, Ράκιτιτς, Γκριζμάν και άλλοι φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση των Καταλανών περισσότερο ως “λύσεις για το θέμα Νεϊμάρ” παρά ως παίκτες της Μπαρτσελόνα. Λυπηρό, αλλά έτσι δείχνει να είναι.

Η ρήτρα και η τελευταία ευκαιρία!

Όπως γράψαμε και πάνω, ενδέχεται από το φετινό καλοκαίρι να υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο μεταξύ της Παρί και του Νεϊμάρ. Αν λοιπόν τα ρεπορτάζ αποδειχθούν έγκυρα, τότε ο Ζοσέ Μαρία Μπαρτομέου δεν έχει παρά να…την πληρώσει και να τον πάρει!  Σε διαφορετική περίπτωση το πράγμα περιπλέκεται, μα και πάλι είναι στο χέρι του προέδρου της Μπάρσα η τελική έκβαση του..σίριαλ!

Η αλήθεια είναι πως ο τωρινός πρόεδρος των “μπλαουγκράνα” είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη. Λάθη ως προς την επιλογή των κατάλληλων για τις κατάλληλες θέσεις (προπονητές, βοηθοί, σύμβουλοι), λάθη ως προς την επιλογή ποδοσφαιριστών και τα ποσά που δαπανά για εκείνους (Κοουτίνιο, Ντεμπελέ), αλλά και εξω αγωνιστικά λάθη, όπως το περιβόητο σκάνδαλο με την εταιρία που πληρώθηκε περί το 1.000.000 ευρώ για να..”κράζει” τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας!

Η επιστροφή του Νεϊμάρ “καίει” τους φίλους της Μπαρτσελόνα, που τελικά φαίνεται πως δε του κράτησαν κακία για την απρόσμενη αποχώρηση με προορισμό το Παρίσι. Αντίθετα, όπως δείχνουν στα social media αλλά και σε τηλεοπτικές “συνεντεύξεις”, επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του! Αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Μπαρτομέου. Οι επόμενες εκλογές του συλλόγου είναι για το 2021, και ο “Νέι” είναι ο “άσος στο μανίκι” του Μπαρτομέου και της υστεροφημίας του.

Ο “ειδικός” όρος της ΦΙΦΑ!

Είναι η έσχατη λύση. Μια περίπτωση στην οποία σίγουρα οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα αλλά και ενδεχομένως και εκείνοι της Παρί δεν θα ήθελαν να φτάσει το ζήτημα. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο κανονισμό στο καταστατικό της ΦΙΦΑ, ο οποίος δίνει τη λύση στο πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 17 επιτρέπει σε έναν ποδοσφαιριστή “να σπάσει” το συμβόλαιό του με μια ομάδα, ύστερα από 3 χρόνια παρουσίας του σε αυτή, εάν είναι κάτω των 28 ετών και ύστερα από 2 αν έχει κλείσει το 28ο έτος ζωής του. Συμπληρωματικά, για να ισχύσει το παραπάνω, ο αθλητής οφείλει να ειδοποιήσει την ομάδα του τουλάχιστον 15 ημέρες πριν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Φυσικά η ομάδα στην οποία ανήκει ο παίκτης δικαιούται αποζημίωση, για την οποία αρμόδια είναι η ΦΙΦΑ.

Βέβαια, το περίπλοκο της υπόθεσης βρίσκεται φυσικά στα “ψιλά γράμματα”. Το συμβόλαιο του Νεϊμάρ εκπνέει το καλοκαίρι του 2022, επομένως η ΦΙΦΑ που -αν φτάσουμε στη χρήση του άρθρου 17- θα είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο συλλόγων, θα πρέπει να κοστολογήσει με ένα ποσό τον Βραζιλιάνο. Ποσό που θα πληρώσει η Μπαρτσελόνα. Αυτό συνεπάγεται συμμετοχή δικηγόρων, δικαστήρια, προσφυγές και μια γενικότερη “μουρμούρα” την οποία ευτυχώς δε φαίνεται να επιθυμούν οι διοικούντες των “πρωτευουσιάνων”.

Η επιθυμία και ο όρος του Μέσι!

Για το πρώτο είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα έχει δηλώσει πάμπολλες φορές πως επιθυμεί να δει τον Νεϊμάρ ξανά στο πλάι του. Πιο πρόσφατη τον περασμένο Φλεβάρη, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη μέσω της οποίας επιβεβαίωσε τόσο την προσωπική του επιθυμία, όσο και εκείνη του ίδιου του “Νέι” για επιστροφή: “Το καλοκαίρι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να γυρίσει”, είπε χαρακτηριστικά ο Αργεντίνος μάγος.

Το να επιθυμεί ο Μέσι την απόκτηση ενός παίκτη από μόνο του είναι σπουδαίο. Μα, ακόμα σπουδαιότερο είναι εκείνο που κυκλοφορεί τον τελευταίο μήνα στα ρεπορτάζ. Ο Μέσι φέρεται να έχει βάλει ειδικό όρο στο συμβόλαιό του, αναφορικά με τον Νεϊμάρ. Γράφεται πως αν η διοίκηση της Μπαρτσελόνα δεν…”τακτοποιήσει” το θέμα, ο -σχεδόν- 33 ετών σταρ έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το “Καμπ Νόου”!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως πάμε σε άλλη διάσταση. Πως ίσως αυτό το σενάριο να είναι πιο ακραίο ακόμη και από τη χρήση του άρθρου 17. Κανείς δε θα ήθελε να “χάσει” τον Μέσι από την ομάδα του, πόσο μάλλον ο Μπαρτομέου, που είναι υπό μεγάλη αμφισβήτηση. Κανείς δε θέλει να φαντάζεται τι μπορεί να συμβεί στην Καταλονία με πιθανή αποχώρηση του “Ψύλλου”, και σίγουρα ο πρόεδρος της ομάδας θα προτιμούσε να μη μάθει ποτέ!

Ένα είναι βέβαιο, πως όλα τα στοιχεία είναι υπέρ της επιστροφής του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα! Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε ορισμένα από τα μαγικά του, με τη “μπλαουγκράνα” φανέλα: