Ξεκάθαρος ορισμός του clutch παίκτη δυστυχώς δεν υπάρχει. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους clutch παίκτες του NBA.

Ξεκάθαρος ορισμός του clutch παίκτη δυστυχώς δεν υπάρχει. Αν θέλουμε όμως να το πούμε περιφραστικά, clutch θεωρείται η ικανότητα ενός παίκτη να αποδίδει κάτω από συνθήκες αυξημένης πίεσης. Και ειδικότερα όταν ένα παιχνίδι βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε πέντε παίκτες της κορυφαίας λίγκα του πλανήτη που διαθέτουν χωρίς αμφιβολία αυτή την ικανότητα αυτή. Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι της κατηγορίας αυτής στο NBA.

Chris Paul

Αναμφίβολα, ο CP3 αποτελούσε τον καλύτερο point guard του πρωταθλήματος πρίν έρθει στο προσκήνιο ο Stephen Curry. Ο Paul στο διάστημα της μεγάλης καριέρας του έχει πετύχει ουκ ολίγα καλάθια σε clutch στιγμές, γεγονός που τον καθιστά ενεργό μέλος της κατηγορίας αυτής. Η κορυφαία του clutch στιγμή είναι το νικητήριο καλάθι χάρη στο οποίο απέκλεισε τους φοβερούς και τρομερούς San Antonio Spurs, στα playoff του 2015. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό του σουτ σε όλη την καριέρα του. Μπορούμε να θυμηθούμε τις μαγικές παραστάσεις απέναντι στους Golden State Warriors των Thompson, Curry, Durant και Green το 2018, που επιχείρησε να πάρει από το χέρι τους Rockets και να τους πάει στους τελικούς του NBA.

Klay Thompson

Προσωπικά, αδυνατώ να βρω παίκτη με τόσο ‘κρύο αίμα’ όπως ο Klay. Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από τους λεγόμενους clutch παίκτες. Η κορυφαία του στιγμή είναι τo θρυλικό game 6 στους τελικούς δύσης το 2016, απέναντι στους Oklahoma City Thunder. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι Warriors βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο αφού οι Thunder προηγούνταν στη σειρά 3-2 και στο game 6 έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι απέναντι στους Warriors. Όλοι οι συμπαίκτες του Klay ήταν κακοί, και έτσι βρήκε ο ίδιος την ευκαιρία να δείξει από τι είναι φτιαγμένος.

Kawhi Leonard

Όλες οι ομάδες θα ήθελαν στη τέταρτη περίοδο ένα παίκτη σαν τον Kawhi. Ο Leonard είναι η περίπτωση παίκτη, που αποδίδει πολύ καλύτερα στα playoffs από ότι στην κανονική περίοδο. Οι σημαντικότερες στιγμές του είναι ο τίτλος του mvp των τελικών το 2014, και σαφώς τα παιχνίδια που έκανε στα playoffs του 2019 και κατάκτησε το NBA για λογαριασμό των Toronto Raptors. Όσον αφορά μεμονωμένες στιγμές, φυσικά και η καλύτερη στιγμή του είναι το buzzer beater απέναντι στους 76ers, που είναι και το μοναδικό νικητήριο buzzer beater που έχει μπει ποτέ σε game 7 των playoffs.

Damian Lillard

Ίσως ο παίκτης με τα περισσότερα buzzer τα τελευταία χρόνια στο NBA. Με τον Lillard επομένως θα κλείσει το σημερινό άρθρο. Ο Lillard το 2014 (στην πρώτη σειρά playoffs της ζωής του) σκόρπισε τους Houston Rockets χαρίζοντάς μία από τις πιο επικές στιγμές στην ιστορία του NBA. Το 2019 διέλυσε ολόκληρο το franchise των Thunder των Westbrook και George που τους ανάγκασε να προβούν σε ριζικές αλλαγές, πετυχαίνοντας ένα εκ των πιο ιστορικών σουτ στη σύγχρονη ιστορία του μπάσκετ. Και φυσικά όπως προείπαμε ο Dame μετράει αμέτρητα buzzer beater που κάνουν τους πολίτες του Portland να φουσκώνουν από περηφάνια.

Προφανώς δεν είναι μόνο οι παραπάνω. Όχι μόνο ένα αλλά δύο και τρία άρθρα θα χρειαζόμασταν για να κατονομάσουμε τους παίκτες που διαθέτουν το χάρισμα αυτό. Το σίγουρο είναι ένα. Κάθε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει χρειάζεται clutch παίκτες. Γιατί αυτοί ίσως φτιάχνουν και διαγράφουν ένα μέρος της ιστορίας των παιχνιδιών. Όχι μόνο του NBA, όχι μόνο της Euroleague αλλά και όλων των πρωταθλημάτων σε αυτόν τον πλανήτη.