Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέλεξε φέτος να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο ATP500 του Ακαπούλκο και όχι στο Ντουμπάι. Ήταν επικεφαλής του ταμπλό και είχε συνεπώς καλές πιθανότητες για την κατάκτηση του πρώτου σχετικού τίτλου. Έπαιξε ωραίο τένις, έκανε μεγάλες νίκες αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τον Αλεξάντερ Σβέρεφ με 2-0. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή…

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 2 τουρνουά της σειράς ATP500. Το ένα στο Ντουμπάι και το άλλο στο Ακαπούλκο. Αμφότερα είχαν μεγάλα ονόματα αλλά και τις απουσίες των big-3 που για διαφορετικούς λόγους αποφάσισαν να μην αγωνιστούν. Πέρσι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε αγωνιστεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε φτάσει μέχρι τον τελικό όπου έχασε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Φέτος επέλεξε να ταξιδέψει στο Μεξικό αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν αρκετά παρόμοια.

Τι έγινε στο Ακαπούλκο

Τα μεγάλα ονόματα στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν αυτά του Στέφανου Τσιτσιπά και των Σβέρεφ, Σβάρτσμαν, Ράονιτς, Ντιμιτρόφ, Φονίνι και Αλιασίμ. Πέρα από αυτούς ξεχώρισε με την παρουσία του ο Λορένσο Μουσέτι που προερχόταν από τα προκριματικά. Απέκλεισε πολλούς από τους προαναφερόμενους και σταμάτησε η πορεία του στα ημιτελικά, πάνω στον Στέφανο Τσιτσιπά!

Η πορεία του Στέφανου

Ο Στέφανος  Τσιτσιπάς  ξεκίνησε ιδανικά στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Σαν να μην είχε δώσει επίτηδες βάρος στο ATP της Μασσαλίας που αποκλείστηκε στον προημιτελικό. Σαν να ήθελε να τα δώσει όλα για τον πρώτο ATP500 τίτλο μετά από 5 χαμένους τελικούς. Στον πρώτο γύρο υπέταξε εύκολα τον Μπενουά Περ και αμέσως μετά τον Τζον Ίσνερ. Στον προημιτελικό ήρθε το πρώτο μεγάλο εμπόδιο, ο Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ. Ο Καναδός έχει πολύ καλή προϊστορία απέναντι στον Έλληνα πρωταθλητή και μάλιστα κάποια στιγμή ο Στέφανος είχε δηλώσει πως «δεν θα τον κερδίσει ποτέ».  Με εξαιρετικό τένις κατάφερε να πάρει την νίκη με 2-1 σετ και την πρόκριση στα ημιτελικά. Ο ενθουσιώδης Μουσέτι ερχόταν με φόρα αλλά ο Τσιτσιπάς ήταν σοβαρός και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ιταλό.

Τελικός με Σβέρεφ

Το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τίτλο ήταν και το μεγαλύτερο. Το Νο2 του ταμπλό (Νο1 ο Στέφανος) Αλεξάντερ Σβέρεφ. Ο τελικός έκανε σαφές πως ο Έλληνας τενίστας χρειάζεται δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι. Όταν βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου βραχυκυκλώνει. Ξεκίνησε ιδανικά το ματς, προηγήθηκε με 4-1 και 40-15 στο σερβίς του αντιπάλου του. Αν έκανε το μπρέικ θα σέρβιρε για το πρώτο σετ αλλά αντ’ αυτού έχασε 5 σερί γκέιμς για να πάρει το σετ ο Γερμανός! Στο 2ο σετ πάλεψε, το έστειλε στο τάι μπρέικ αλλά έχασε στα σημεία.

Ο Αλεξάντερ Σβέρεφ κατέκτησε το τουρνουά του Ακαπούλκο

Και τώρα τι;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραμένει με μοναδικό μεγάλο τίτλο τα ATP FINALS το 2019. Η σεζόν πέρσι ήταν «κουτσουρεμένη» και κατέκτησε μόνο έναν τίτλο ATP250. Φέτος είναι η ώρα για το κάτι παραπάνω. Ότι δουλεύει σκληρά φαίνεται. Πρωταγωνιστεί, δεν χάνει από άσημους αντιπάλους αλλά του λείπει να… πιει νερό όταν φτάνει στην πηγή! Αν ξεπεράσει το ψυχολογικό κομμάτι μπορεί να αρχίσει να σαρώνει τίτλους και να χτίσει μια σπουδαία καριέρα. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατάταξη, θα μείνει στους ίδιους βαθμούς καθώς πέρσι ηττήθηκε στο Ντουμπάι στον τελικό και φέτος στο Ακαπούλκο, σε τουρνουά που προσφέρουν τους ίδιους βαθμούς.

Τι έγινε στο Ντουμπάι

Η είδηση εδώ είναι πως σταμάτησε το σερί του Ρούμπλεφ σε τουρνουά ATP500 στις 23 νίκες! Αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον συμπατριώτη του Καράτσεφ που πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά.

Σε αυτό το τουρνουά τα ονόματα που ξεχώριζαν ήταν αυτά των Τιμ, Ρούμπλεφ, Σαποβάλοφ, Μπαουτίστα Αγκούτ, Γκοφάν, Καρένιο Μπούστα και Κατσάνοφ. Και εδώ είχαμε τενίστα προερχόμενο από τους προκριματικούς να κάνει φοβερή πορεία και να αποκλείει σπουδαίους αντιπάλους. Ο λόγος για τον Λόιντ Χάρις που έβγαλε νοκ άουτ τον Τιμ στον πρώτο γύρο, τον Σαποβάλοφ ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό.

Ο Καράτσεφ τον τίτλο

Ο Χάρις δεν κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, καθώς στον τελικό ηττήθηκε από τον φορμαρισμένο Ασλάν Καράτσεφ. Ο Ρώσος τενίστας μετά τη σπουδαία πορεία μέχρι τον ημιτελικό στο Αυστραλιανό όπεν, δείχνει πως μόνο τυχαία δεν έφτασε μέχρι εκεί. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, απέκλεισε τον Αντρέι Ρούμπλεφ στον ημιτελικό και στον τελικό πήρε τον τίτλο αρκετά εύκολα με 2-0 σετ.

Πρώτο MASTERS χωρίς Big-3 μετά από 17 χρονια!

Και τώρα σειρά έχει το MASTERS του Μαϊάμι που δεν θα έχει κανέναν εκ των Φέντερερ-Ναδάλ-Τζόκοβιτς. Αυτό είχε να συμβεί από το μακρινό 2004! Ευκαιρία για όλους τους τενίστες της νέας γενιάς να κατακτήσουν ένα ακόμα MASTERS. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη, όπως ο Τιμ, ο Μεντβέντεφ και ο Σβέρεφ. Υπάρχουν όμως και ονόματα όπως ο Ρούμπλεφ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ακόμα και ο Σαποβάλοφ ή ο Σίνερ που μπορούν να κάνουν την παρθενική τους κατάκτηση…

Ακολουθήστε το debut.gr σε Facebook, Instagram και YouTube