Η ΑΕΚ επικράτησε της Στραμπούρ παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπιζε πριν το ματς με 77-68. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύουν όσα είδαν.

Η αποδεκατισμένη ΑΕΚ κέρδισε την Στραμπούρ με 77-68 και δείχνει ότι δεν την αγγίζει τίποτα. Έφτασε έτσι στις 2/2 νίκες στο όμιλο και αποτελεί ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση στο Final 8. Η ΑΕΚ που παραταχθηκε στο αγωνιστικό χώρο με 10αδα αντί για 12άδα λόγω τραυματισμών, κατάφερε να πάρει όχι απλά την πολυπόθητη νίκη αλλά να εξασφαλίσει και μια διαφορά 9 πόντων που μπορεί να παίξει καθοριστικο ρόλο στη συνέχεια. Στο απουσιολόγιο της Ένωσης για το σημερινό παιχνίδι συμπεριλαμβάνονταν οι Ζήσης, Γκίκας, Μασιουλίς, Γιάνκοβιτς, Μορείρα, Σλότερ ενώ όλα δείχνουν ότι σοβαρό τραυματισμό υπέστη και ο Μόζες. Η νίκη της ΑΕΚ κόντρα στην Στρασμπούρ είναι ακόμα πιο σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι η Ένωση αγωνίστηκε σε 3 απαιτητικά παιχνίδια τις τελευταίες 6 μέρες, ένα εξ αυτών μάλιστα οδηγήθηκε στη παράταση έχοντας σημειώσει ισάριθμες νίκες. Με αντιπάλους μάλιστα στα κυβικά της.

Παρά το τελικό αποτέλεσμα η Στρασμπούρ ήταν αυτή που στη αρχή του παιχνιδιού έβαλε τις βάσεις για την επικράτηση. Προηγήθηκε στο σκορ δύο φορές με 9 πόντους, 13-22 στο 8′ και 25-34 στο 17′. Ωστόσο ο αφηνιασμένος Λάνγκφορντ και η καλή ΑΕΚ γύρισαν το παιχνίδι πριν το ημίχρονο με τις ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με σκορ 39-36.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Στρασμπούρ έδειχνε να έχει ένα μικρό προβάδισμα στο σκορ κόντρα στην ΑΕΚ αλλά ένα ξέσπασμα της δεύτερης ήταν αρκετό. Με 4 συνεχόμενα τρίποντα σε 4 συνεχόμενες επιθέσεις στα μέσα της τελευταίας περιόδου (2 εξ αυτών από τον Χρυσικόπουλο) και άριστη άμυνα στα τελευταία λεπτά, η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με το τελικό 77-68.

Το τρίποντο έδωσε την νίκη στην ΑΕΚ

Κλειδί για την νίκη των κίτρινων η ευστοχία τους πίσω από τα 6,75. Η Ένωση τελείωσε με 57 % ποσοστό σχεδόν τέλειο, για ένα τέτοιο παιχνίδι. Παρά την έλλειψη καθαρόαιμου ψηλού η ΑΕΚ επίσης τελείωσε με 1 ριμπάουντ παραπάνω της Στρασμπούρ μετρώντας 30 έναντι 29.

Πρωταγωνιστές για την Ένωση, ο Χρυσικοπουλός με 15 πόντους και ο Λάνγκφορντ με 18, με τον πρώτο να βγάζει και σπουδαίες άμυνες στο τελευταίο δεκάλεπτο. Από κοντά και οι Μέικον και Μαυροειδής με 9 πόντους ο καθένας. Από πλευράς γαλλικής ομάδας, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Μποχατσίκ και ο Τζέφερσον με 14 και 11 πόντους. Το καρέ των διψήφιων για την Στραμπούρ έκλεισαν οι Λανσντόουν και Μέιγ με 10 πόντους ο καθένας. Μάλιστα ο δεύτερος τελείωσε το παιχνίδι με 100% ευστοχία αφού δεν έχασε κανένα σουτ που επιχείρησε. Η γαλλική ομάδα υπέστη την τρίτη ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια και πλέον η πρόκριση μοιάζει δύσκολη υπόθεση για την ίδια.

Εξέλιξη

Οι δύο ομάδες μπήκαν με μπόλικη διάθεση στο παιχνίδι. Η Γαλλική ομάδα ήταν αυτή που βρήκε πρώτη φορά προβάδισμα με 5 πόντους με 7-12. Με τον Μποχατσίκ η Στρασμπούρ, βρήκε ρυθμό και ανέβασε κι άλλο την διαφορά κόντρα στην ΑΕΚ. Προηγήθηκε ακόμη και με 9 πόντους με 13-22. Για να λήξει η πρώτη περίοδος 15-22.

Το δεύτερο δεκάλεπτο είχε ονοματεπώνυμο. Και αυτό ήταν του Κιθ Λάνγκφορντ. Ο Αμερικανός σκόραρε συνολικά 11 πόντους σε αυτή την περίοδο και συνολικά 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Έφερε έτσι “τούμπα” το παιχνίδι. Με δικό του καλάθι και φάουλ η Ένωση πλησίασε με 24-25 στο 14′. Οι φιλοξενούμενοι όμως με καλή κυκλοφορία, έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 1-9 πηγαίνοντας την διαφορά ξανά στους 9 πόντους (25-34). Κάπου εκεί ο Κατσίβελης με 4 συνεχόμενους πόντους έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή του σκορ. Και στη συνέχεια ανέλαβε ο Λάνγκφορντ. Ο Αμερικανός στη φάση του αγώνα, φιλοδώρησε μία “ankle breaker” σταυρωτή τρίπλα στο Μποχατσίκ ξαπλώνοντας τον στο παρκέ. Είχαν προηγηθεί δύο εύστοχες βολες από τον ίδιο. Ενώ στη τελευταία φάση του ημιχρόνου έκλεψε την μπάλα έφυγε στον αιφνιδιασμό και κάρφωσε για το 39-36 που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

ΑΕΚ Στραμπούρ

Στο τρίτο δεκάλεπτο υπήρξε ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων. Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τον Κιθ Λάνγκφορντ στη αρχή του δεκαλεπτού, ενώ η Στραμπούρ βρήκε λύσεις στους Μπόχατσικ και Τζέφερσον. Με τρίποντο του πρώτου η γαλλική ομάδα προηγήθηκε με 5 για το 51-56. Η απάντηση ήταν άμεση από πλευράς γηπεδούχων. Ο Λοτζέσκι βγήκε από τα σκριν και με δικό του τρίποντο απάντησε σε αυτό το Μποχατσίκ. Η ισορροπία συνεχίστηκε και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες στο σκορ με 56-56.

Η τελευταία περίοδος που άλλαξε όλο τον αγώνα

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα τελευταία δεκάλεπτα στην ιστορία της κόντρα στη Στρασμπούρ. Αν και η γαλλική ομάδα προηγήθηκε στις αρχές του δεκαλέπτου με 3 πόντους (61-64), η Ένωση ήταν φανταστική στη συνέχεια. Σε 4 συνεχόμενες επιθέσεις κυκλοφόρησε υποδειγματικά την μπάλα με τις επιθέσεις αυτές να καταλήγουν σε ισάριθμα τρίποντα. Και το 61-64 μέσα σε δύο λεπτά μετατράπηκε σε 73-66. Και σαν μην έφτανε αυτό η ΑΕΚ επέτρεψε στην Στραμπούρ να σκοράρει μόλις 2 πόντους στα 4 τελευταία λεπτά. Έτσι με επιμέρους σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο 21-12 και χωρίς να χρειαστεί τον Λάνγκφορντ να σκοράρει η ΑΕΚ έφτασε σε μια επικράτηση της τάξεως των 9 πόντων που πιθανόν να παίξει ρόλο στη συνέχεια.

Τα boxscore