Ο ΠΑΟΚ έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ, αλλά η δεύτερη πανηγύρισε μεγάλη νίκη στην παράταση. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης σχολιάζουν και αναλύουν όσα είδαν.

Ο ΠΑΟΚ (και όχι μόνο) έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ, αλλά η δεύτερη ήταν αυτή που χαμογέλασε στο τέλος με 85-87 μετά από μια παράταση στη Πυλαία. Με νικητήριο καλάθι buzzer beater του Λάνγκφορντ έκαμψε το εμπόδιο των γηπεδούχων και πήρε μια πάρα πολύ σημαντική νίκη. Η κανονική διάρκεια έληξε 74-74 αφού ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να σκοράρει στην τελευταία επίθεση. Είχε προηγηθεί τρίποντο του Μέικον μετά από καταπληκτική πάσα του Λοτζέσκι.

Οι φιλοξενούμενοι ήλεγχαν το σκορ καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού έχοντας μάλιστα ισχνό προβάδισμα άλλοτε μίας και άλλοτε δύο κατόχων. Ο ΠΑΟΚ όμως έκανε μια φοβερή αντιεπιθέση με βασικό πυλώνα τον νεοεισελθέντα Κάρτερ και λίγο έλλειψε να κλέψει το παιχνίδι από την ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 74-71, 30″ πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας. Όμως ένα τρίποντο του εξαιρετικού Μέικον έκανε το σκορ 74-74 και έστειλε το ματς στη παράταση.

Εκεί η Ένωση προηγήθηκε με 6 πόντους (77-83), ωστόσο κατάφερε να απολέσει ξανά το προβάδισμα και να ισοφαρίστει από το Δικέφαλο του Βορρά για το 85-85. Όμως το buzzer beater του Λάνγκφορντ έδωσε την σπουδαία νίκη στους κιτρινόμαυρους.

Γιατί “μάγκικη”;

Η νίκη είναι “μαγκική” και σπουδαίας σημασίας με τον τρόπο που έρχεται για την Ένωση. Η ΑΕΚ κατέβηκε σήμερα στο Παλατάκι με γεμάτο απουσιολόγιο. Μορείρα, Ζήσης, Γιάνκοβιτς και Μασιουλίς αποτελούν βασικούς πυλώνες της φετινής ΑΕΚ. Δίπλα σε αυτούς προστέθηκε και ο τραυματισμός του Σλότερ στην διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αιμορραγία του Μόζες στο τελευταίο δεκάλεπτο και την παράταση αλλά και το 5ο φάουλ του Μαυροειδή στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου έφεραν την ΑΕΚ να αγωνίζεται χωρίς 5αρι. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε σε μέγιστο βαθμό ο ΠΑΟΚ στην τελευταίο περίοδο και στη παράταση. Επίσης η Ένωση προέρχονταν από πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό ματς μεσοβδόμαδα κόντρα στη Τουρκ Τέλεκομ. Ενώ ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του βρισκόταν μέχρι και την σημερινή αναμέτρηση σε φοβερή αγωνιστική φόρμα. Παρά την διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων, η πλάστιγγα έδειχνε ΠΑΟΚ αυτή την χρονική στιγμή, ωστόσο η ΑΕΚ τα κατάφερε και πήρε το ροζ φύλλο.

ΠΑΟΚ ΑΕΚ

Οι πρωταγωνιστές

Παρά το δικό του buzzer beater και τους 16 πόντους του, ο Λάνγκφορντ δεν ήταν ο MVP. Ο Μέικον ήταν αυτός που δεν άφησε τον ΠΑΟΚ να συνεχίσει το νικηφόρο σερί του και έσωσε την ΑΕΚ από την ανατροπή. Με δικούς του 18 πόντους, (οι πιο πολλοί με πολύ με δύσκολα και μακρινά καλάθια) ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε. Από κοντά και ο Χρυσικοπουλός με 16 πόντους που πέρασε αρκετή ώρα στη θέση 5.

Από πλευράς ΠΑΟΚ συγκλονιστικός ήταν ο Κάρτερ. Ο Αμερικανός σκόραρε 27 πόντους με μόλις 1 δίποντο. Ευστόχησε σε 6 τρίποντα σε 9 προσπάθειες όπως και σε 7 βολές. Ο Γκρίφιν πάρα τον αρχικό του τραυματισμό κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ για τρία δεκάλεπτα παίζοντας σχεδόν μόνος του την ΑΕΚ. Οι 17 του πόντοι ήταν πολύ χρήσιμοι στον ΠΑΟΚ, ωστόσο στο τέλος υπέπεσε σε “χαζά” φάουλ στέλνοντας την ΑΕΚ εύκολα στις βολές. Ο Λοβ κινήθηκε σε χαμηλά στάνταρ ωστόσο στα κρίσιμα σημεία έδωσε πολύτιμους πόντους στον Δικέφαλο του Βορρά. Αρνητικός παράγοντας για τον ΠΑΟΚ, ο Τέρνερ ο οποίος έμεινε στο 0.

Εξέλιξη

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά από τον ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση. Εκμεταλλευόμενη το μικρό τραυματισμό του Γκρίφιν, προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 5 πόντους για το 2-7. Οι γηπεδούχοι ωστόσο με τον Γκρίφιν που φάνηκε να μην επηρεάζεται με το τραυματισμό του, ισορρόπησαν το παιχνίδι. Με δικούς του 9 πόντους και 2 ασίστ οι ασπρόμαυροι ισοφάρισαν και προηγήθηκαν. Στο τέλος του δεκαλέπτου όμως οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που ήταν επάνω στο σκορ με 17-19. Χαρακτηριστικό για την ΑΕΚ, ότι χρησιμοποίησε στο έπακρο τα φάουλ του ΠΑΟΚ σουτάροντας 11 βολές στο πρώτο δεκάλεπτο ευστοχώντας στις 10.

Το δεύτερο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε διαγωνισμό τριπόντων στα πρώτα λεπτά. Σε 4 διαδοχικές επιθέσεις οι δύο ομάδες ευστόχησαν σε 2 τρίποντα η καθεμία. Το ένα εξ αυτών ήταν τρίποντο και φάουλ από πλευράς Ρογκαβοπουλού. Η ΑΕΚ βελτίωσε την εικόνα και προηγήθηκε με διψήφιο αριθμό πόντων 3 λεπτά πριν το ημίχρονο με 27-37. Όμως είδε να χάνει τον Σλότερ με τραυματισμό στο 16′ σε ένα κομβικό σημείο του παιχνιδιού. Οι γηπεδούχοι οι οποίοι έχασαν πολλές βολές στο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν με ένα επιμέρους σκορ 9-0 να μειώσουν πριν το ημίχρονο. Τα 11 λάθη των κιτρινόμαυρων τους στοίχησαν το προβάδισμα που έχτισαν με δυσκολία. Οι ομάδες εν τέλει πήγαν στα αποδυτήρια με το 36-37.

Το δεύτερο ημίχρονο,

Η ΑΕΚ πήρε το μάθημα της από τον ΠΑΟΚ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και επεστέψε δυναμικά από την ανάπαυλα με σκοπό να επιβάλλει τον ρυθμό της. Πέτυχε 16 πόντους στα πρώτα 5 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και προηγήθηκε 46-53. Κύριοι εκφραστές της επιθετικά ο Χρυσικόπουλος και ο Μαυροειδής. Οι γηπεδούχοι στην αντίπερα όχθη, είδαν τον πρώτο σκόρερ τους Λοβ να παίρνει πολλές προσπάθειες στη τρίτη περίοδο ωστόσο να μην καταφέρνει να σκοράρει καθόλου. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μειώσει την διαφορά με την ΑΕΚ να κλείνει το τρίτο δεκάλεπτο με ένα προβάδισμα 5 πόντων για το 52-57.

Ο ΠΑΟΚ στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν αυτός που μπήκε πιο δυνατά από την ΑΕΚ. Με ένα επιμέρους σερί 8-6 έφτασε την διαφορά στο καλάθι για το 60-63. Ο Κάρτερ ήταν καταλυτικός παράγοντας σε αυτό το σημείο με 6 πόντους και 2/2 τρίποντα. Όμως κάπου εκεί ανέλαβε ο Μέικον. Ο γκαρντ της Ένωσης συνεχίζει να δικαιώνει τις πολύ καλές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από το όνομα του. Με δικούς του 6 συνεχόμενους πολύ δύσκολους πόντους έκανε το 60-63, 60-69. Ωστόσο και πάλι ο Κάρτερ με νέο του τρίποντο έδωσε πνοή στους γηπεδούχους για το 67-71, 2 λεπτά πριν το τέλος.

Τα τελευταία δραματικά λεπτά

Με νέο τρίποντο του Κάρτερ, έκτο συνολικά και δύο συνεχόμενα δίποντα του Λοβ, ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε προβάδισμα με 74-71, για πρώτη φορά μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Όμως η επίθεση που σχεδίασε ο Παπαθεοδώρου είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Λοτζέσκι σε ένα hand-off τράβηξε την άμυνα των γηπεδούχων πάνω του και πάσαρε στο ελεύθερο Μέικον ο οποίος ευστόχησε σε σουτ 3 πόντων. Ο ΠΑΟΚ αστόχησε στην τελευταία επίθεση, η ΑΕΚ πήρε το ριμπάουντ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Η παράταση ήταν όσο συναρπαστική όσο και τα τελευταία λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με πρωταγωνιστή τον Χρυσικόπουλο με 77-83. Ο ΠΑΟΚ όμως με 8 συνεχόμενους πόντους του Κακλαμάνακη και ένα και ένα δίποντο του Λοβ ισοφάρισε για το 85-85. Όμως τον τελευταίο λόγο είχε ο συνήθης ύποπτος. Ο Κιθ Λάνγκφορντ ανέλαβε την τελευταία επίθεση. Δεν άφησε κανένα άλλον να αγγίξει την μπάλα και περίμενε υπομονετικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Έπειτα από πολλές τριπλές σουτάρε και ευστόχησε ακριβώς με την λήξη πετυχαίνοντας ένα πολύ δύσκολο buzzer beater δίνοντας την νική στην ΑΕΚ και βυθίζοντας σε σιγή το Παλατάκι.

Τα boxscore