Ολυμπιακός: Το αίσθημα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης
Ο Ολυμπιακός έδειξε αυταπάρνηση. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την νίκη των ερυθρόλευκων απέναντι στη Ζενίτ με σκορ 75-61.
Ο Ολυμπιακός επιβίωσε. Η ομάδα άντεξε, πάλεψε και γύρισε την εις βάρος της κατάσταση. Απέναντι σε μια Ζενίτ που παρά το ταλέντο και την εμπειρία που διαθέτει έδειξε αφέλεια στο να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός με ατσαλένια άμυνα και αίσθημα αυταπάρνησης κυρίως στο δεύτερο μέρος πήρε μια νίκη που ίσως δεν την ειχαμέ δει ξανά με αυτόν τον τρόπο φέτος. Πάμε να δούμε λοιπόν τι συνέβη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Άφαντος στο πρώτο δεκάλεπτο
Παρά το ισσοροπημένο ξεκίνημα και από τις δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός μάλλον δεν εμφανίστηκε στην αρχή της αναμέτρησης. Η άμυνα ήταν ανύπαρκτη. Πραγματικά όμως. Ο Πάνγκος σκόραρε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τέσσερα τρίποντα από την κορυφή πέριπου. Κανένας μα κανένας αμυντικός της ομάδας δεν είχε το χέρι πάνω στο σουτ του Καναδού. Ακόμα και ο Τζένκινς που θεωρείται on ball defender δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει το πρώτο βιολί της Ζενίτ. Έτσι, οι Ρώσοι προηγούνταν σχετικά εύκολα με σκορ 23-9. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην έχει αντίδοτο. Ούτε στην επίθεση ούτε στην άμυνα. Ειδικότερα οι Σλούκας και ΜακΚίσικ δεν έβρισκαν τους διαδρόμους που ήθελαν ώστε να απειλήσουν.
Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάστηκε ακόμα πιο δυσκίλια στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Ζενίτ δρούσε ανενόχλητη και το 39-22 παράλληλα να αντιπροσωπεύει επάξια την εικόνα του αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως οι Ρώσοι είχαν 9/16 τρίποντα και ο Κβοστόφ 2/2. Οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Βεζένκοφ στην επίθεση και Λαρεντζάκης Ζαν Σαρλ στην άμυνα προσπαθούσαν να συμμαζέψουν την κατάσταση χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Η ολική επαναφορά
Ο Ολυμπιακός έπρεπε κάποια στιγμή να εμφανιστεί ολόκληρος στο παρκέ. Οι φιλοξενούμενοι με πρωταγωνιστή τον Πόιθρες προηγήθηκαν με 30-46 (22’), αλλά σε εκείνο το σημείο οι Πειραιώτες έγιναν πιο σκληροί στην άμυνα, πήρα τα αμυντικά ριμπάουντ και με πόντους από τους ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ (3/3τρ.) και Ζαν Σαρλ μετέτρεψαν το σκορ σε 48-50 (28’). Από εκεί και πέρα η μίλησε η καρδιά του Σπανούλη αλλά και η αστείρευτη ενέργεια του ΜακΚίσικ. Ο πρώτος βρήκε ρυθμό με το γνωστό side step στο τρίποντο και ο δεύτερος με τη μεγάλη του ικανότητα στο 1v1 παιχνίδι. Παράλληλα, οι ερυθρόλευκοι χτυπούσαν συνεχώς στις αλλαγές της άμυνας της Ζενίτ αφού ο Ζαν Σαρλ από τη θέση ‘5’ βρισκόταν συνεχώς με κοντό αντίπαλο κάτω από το καλάθι.
Ο Ολυμπιακός τα είχε κάνει όλα σωστά και μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο με την ίδια ακριβώς νοοτροπία. Σπουδαία άμυνα και στην επίθεση με καλάθι του ΜακΚίσικ πήρε προβάδισμα με 58-56 (33’). Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κόλλησε για τα καλά κάνοντας επιπόλαια λάθη και βιαστικές επιθέσεις κυρίως με τον Πάνγκος. Το έργο έγινε πιο εύκολο για τους γηπεδούχους. Ο Σπανούλης με δικές του προσωπικές ενέργειες και 11 πόντους στη περίοδο αυτή έδειξε γιατί ακόμη ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης δίνοντας ταυτόχρονα την δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην ομάδα του.
Μια πρόχειρη ανάλυση
-Καταστροφικό το πρώτο δεκάλεπτο της ομάδας. Καμία σχέση με τις εκκινήσεις που μας έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός. Αν δει και κάποιος τα επιμέρους σκορ καταλαβαίνει ότι το πρώτο δεκάλεπτο απέχει έτη φωτός από τα υπόλοιπα.
-Όπως προαναφέρθηκε 4/4 τρίποντα από τον Πάνγκος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αφού για λίγο πίστεψα πως βλέπω το replay.
-Οι αλλαγές της Ζενίτ στα pick n roll ευνόησαν στο μέγιστο τον Ολυμπιακό ο οποίος σημάδευε σε κάθε φάση τον Ζαν Σαρλ ο οποίος για ακόμη ένα παιχνίδι έδειξε πως πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό παίκτη στο ‘5’. Προς το θετικό φυσικά.
-Αν και δεν έπαιξε πολύ και αν και εξακολουθώ να πιστεύω πως η αποκτησή του για τη δεδομένη στιγμή δεν ωφελεί σε τίποτα, ο Κουφός δείχνει πως αν πάρει τη μπάλα σωστά στο καλάθι είναι ένας πάρα πολύ καλός finisher.
-Όλο το δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός πορεύτηκε με 2 φόργουορντ ως δίδυμο ψηλών. Τη σταθερά Βεζενκοφ και τις αλλαγές σε όλα στην άμυνα. Δεν είναι κάτι νέο αλλά στη φιλοσοφία του Μπαρτζώκα κορμιά σαν του Κουφού είναι ξένα. Να όμως που χρειάζονται και αυτοί οι παίκτες σε ορισμένα ματς…
-Αρκετά περιορισμένο το rotation για τον κόουτς στη σημερινή αναμέτρηση. Χαρακτηριστικό πως η δεύτερη αλλαγή στο δεύτερο μέρος για τον Ολυμπιακό έγινε στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου!
-Γενικότερα πάντως, έσφιξε η αμυνα, βελτιώθηκαν οι αποστάσεις, ανέβηκε η διαθεση κ τα rebounds και ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό επιθετικά μέσα από την άμυνα με συνάμα βελτιωμένη δημιουργία. Χαλάσαμε το ρυθμό τους. Σπανούλης, Πρίντεζης, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ και Ζαν Σαρλ όλα τα λεφτά σήμερα και στις δύο μεριές του παρκέ.
-Νομίζω ότι ο μόνος στον Ολυμπιακό που δε φαίνεται να προσπαθεί, είναι ο Χάρισον. Όλοι οι άλλοι ακόμα και οι Έλις, Τζένκινς που μοιάζουν φευγάτοι προσπαθούν και με το παραπάνω.
-Σπάνιο για ομάδα Πασκουάλ οι 20 πόντοι στο πρώτο μέρος. Θέλει να ανέβει πολλά σκαλοπάτια ακόμα η ρώσικη ομάδα προκειμένου να αποκτήσει χαρακτήρα.
-Ένα τελευταίο για τον αρχηγό. Θα είναι πραγματικά κρίμα μια από τις μορφές που άλλαξαν την ιστορία του συλλόγου να σταματήσει σε άδεια γήπεδα.
Ο επίλογος
Γράφοντας για αυτό το ματς καταλαβαίνω ότι η φετινή ομάδα αδικεί τον εαυτό της. Δεν γίνεται από τη μια να βλέπεις έναν Ολυμπιακό με μηδέν πλάνο, αδιάφορους παίκτες και μηδέν ψυχολογία. Και από την άλλη να βουτάει ο Λαρεντζάκης στο παρκέ και τον Βεζένκοφ να εκτελεί από παντού. Ακολουθούν άλλα πέντε παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός καλείται να βγάλει αυτό το αίσθημα αυτοσυντήρησης που εμφάνισε στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.