Ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά ήττα στη Βιτόρια με σκορ 66-91 και το Debut.gr σχολιάζει την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με το βαρύ 66-91 στη Βιτόρια κόντρα στη Μπασκόνια, σε μια αναμέτρηση που όλα πήγαν λάθος. Τουλάχιστον στο τέλος. Οι ερυθρόλευκοι ενώ στις περισσότερες αναμετρήσεις ξεκινούν νωθρά έως και άσχημα, χθες συνέβη το αντίθετο. Μπήκε με τρομερή ενέργεια στην άμυνα και επίθεση γεγονός που του επέτρεψε να χτίσει μια διαφορά 8 πόντων. Στη συνέχεια όμως η Μπασκόνια βρήκε ρυθμό από το up tempo παιχνίδι της, και γρήγορα πήρε τα ηνία. Εκ τότε δεν απειλήθηκε καθόλου μέχρι να έρθει η κατάρρευση του Ολυμπιακού στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ενδεικτικό της αποσύνθεσης στο τέλος είναι πως σκόραρε μόλις 8 πόντους εκ των οποίων οι 6 μπήκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Παρέμεινε χωρίς σκορ για 7μιση λεπτά! Η δήλωση του Μπαρτζώκα ότι πρόκειται για ντροπή ,όσο σκληρό και αν ακούγεται, και είναι υπεύθυνοι όλοι συνοψίζει την εικόνα της χθεσινής αναμέτρησης.

Θετικό πρόσημο μόνο για 10 λεπτά

Ο Ολυμπιακός στην αρχή ήταν εξαιρετικός με την επίθεση να του δίνει ρυθμό. Ο Κουφός ξεκίνησε καλά με 5 γρήγορους πόντους αλλά φορτώθηκε γρήγορα με 2ο φάουλ. Όπως και το match up του, ο Φολ. Οι Ισπανοί αρχικά ήθελαν να χτυπήσουν στη ρακέτα τους ερυθρόλευκους αλλά δε τα κατάφεραν. Αποτέλεσμα της δυνατής άμυνας ήταν τα ομαδικά φάουλ που συμπλήρωσε στο πρώτο πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός. Το physical game σε συνδυασμό με την ευστοχία στα δίποντα (6/7) έδωσαν ένα προβάδισμα 8 πόντων στους φιλοξενούμενους (13-21). Ο Ζαν Σαρλ με 8 πόντους ήταν εκ των κορυφαίων σε αυτό το διάστημα με τη Μπασκόνια να πληρώνει και τα 0/5 τρίποντα που είχε στο πρώτο δεκάλεπτο.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός άρχισε να χάνει τον ρυθμό που είχε στην επίθεση. Σπανούλης, Χάρισον και Μακκίσικ που ήρθαν από τον πάγκο δε μπόρεσαν να βοηθήσουν. Σε αντίθεση με τον Έλλις που πάλευε στην ουσία μόνος του. Οι ερυθρόλευκοι άρχισαν τα αβίαστα λάθη ενώ και μετά τα άστοχα σουτ στην επίθεση οι επιστροφές στην άμυνα ήταν αργές. Έτσι η Μπασκόνια, πολύ γρήγορα βρήκε ρυθμό και άνοιξε το γήπεδο. Το δίδυμο Βιλντόσα- Χένρυ ήταν αυτό που άλλαξε την εικόνα. Μαζί με Γκεντράιτις και Πίτερς η Μπασκόνια έκανε ό,τι ήθελε. Έτρεξε ένα σερί 15-3, σκόραρε 28 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και έκλεισε το ημίχρονο με σκορ 43-32.

Στο τέλος ο Ολυμπιακός κατέρρευσε

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπασκόνια μπήκε με το πόδι στο γκάζι αφού σκόραρε 4 συνεχόμενα τρίποντα. Η διαφορά πάντως δεν άνοιξε καθώς και ο Ολυμπιακός στην επίθεση έβρισκε εύκολους πόντους. Οι άμυνες πήγαν στράφι στο τρίτο δεκάλεπτο γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν βόλευε τους ερυθρόλευκους. Καθώς σε αυτό το παιχνίδι αρέσκονται οι ισπανικές ομάδες. Το επιμέρους σκορ στη τρίτη περίοδο ήταν 25-26, δείγμα του πόσου είχε ανοίξει ο ρυθμός του αγώνα. Το τελευταίο όμως δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό είναι αποκαρδιωτικό. Κανένα επιθετικό πλάνο με τα άστοχα τρίποντα να διαδέχονται το ένα άλλο (4/27 συνολικά, 14,8%). Έμεινε σχεδόν 8 λεπτά χωρίς σκορ και λίγο έλειψε να τελειώσει η αναμέτρηση και ο Ολυμπιακός να έχει σκοράρει μόλις 2 πόντους. Αν δεν ήταν η χαλάρωση των Ισπανών ίσως να μιλάγαμε για ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Γιατί το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε χθες είναι πως οι ερυθρόλευκοι έφτασαν τις 7 συνεχόμενες ήττες. Έτσι το 66-91 έκανε ακόμη πιο βαρύ το κλίμα που υπάρχει στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο.

Η μονοτονία και το κακό πρόσωπο

Ο Ολυμπιακός για ένα ακόμη παιχνίδι έδειξε πως επιθετικά έχει σοβαρό πρόβλημα. Η μονοτονία με τα pick n’ roll έχει διαβαστεί από όλους τους αντιπάλους και δε δείχνει να υπάρχει αντίδοτο. Αν δεν υπήρχαν χθες οι Ζαν Σαρλ και ο Έλλις με τα σουτ του πρώτου και τα επιθετικά ριμπάουντ του δεύτερου, το πρόβλημα θα ήταν πιο εμφανές. Σε κάθε αναμέτρηση, με εξαίρεση 1-2 παιχνίδια, οι ερυθρόλευκοι παραμένουν χωρίς σκορ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και 3-4 λεπτά δίχως πόντο στο μπάσκετ είναι πάρα πολλά. Χθες κόντεψε να φτάσει τα 8. Αυτά για να συμπληρώσουν το επιθετικό πρόβλημα.

Το χειρότερο στη χθεσινή αναμέτρηση είναι η αδιαφορία του τελευταίου δεκαλέπτου. 10 λεπτά που όλοι περίμεναν να τελειώσει βασανιστικά ο αγώνας. Κάπου έχουν χαθεί οι ισορροπίες ενώ θεωρώ πως ακόμη και τον μήνα Μάρτιο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πεντάδες ή συστήματα συγκεκριμένα που μπορούν να προσφέρουν από κάτι. Δεν αντιλέγω πως με τις απουσίες κάθε ρόστερ αναδιαμορφώνεται. Αλλά δεν το θεωρώ φυσιολογικό προς το τέλος της χρονιάς να μην υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πλάνο. Και παίχτες που μπορούν να βοηθήσουν όπως ο Λαρεντζάκης να μπαίνει όταν όλα έχουν κριθεί.

Ο Χάρισον, ο Ολυμπιακός και τα λάθη του παρελθόντος

Κλείνοντας με το κεφάλαιο Χάρισον, που θα είναι από τα επόμενα πράγματα που θα απασχολήσουν τον Ολυμπιακό. Δεν έχει βρει ρυθμό σχεδόν σε όλη τη χρονιά αλλά είναι κατανοητό. Το ότι αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα και για έναν rookie παίχτη σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να βρει τα πατήματά του. Συν ότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Είναι ξεκάθαρα σουτέρ και δεν υπάρχει ένα play ώστε να πάρει τη μπάλα και να σουτάρει. Στα drive του και στο τελείωμα γύρω από τους ψηλούς δείχνει αδυναμίες. Χθες αγωνίστηκε 28 λεπτά με 7 πόντους όλους από βολές με 0/5 τρίποντα και 2 ασίστ. Και τα σουτ που πήρε ήταν όλα κάτω από κακές προϋποθέσεις.

Τώρα που η χρονιά έχει κριθεί, για ορισμένους είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξουν πράγματα. Μεταξύ άλλων και ο Χάρισον. Γιατί μπορεί και αυτός να έχει την τύχη των υπολοίπων Αμερικανών που δε στηρίχθηκαν και τώρα παίζουν εξαιρετικά. Από τον Πάντερ και τον Λεντέϊ μέχρι και τον Μπόλντγουιν. Δύσκολο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό καθώς στο κοντινό μέλλον πρέπει να παρθούν ριζικές αποφάσεις.

Υ.Γ1: Θα είναι κρίμα αυτή η Μπασκόνια να μείνει εκτός 8αδας. Μην ξεχνάμε πως είναι και η πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Υ.Γ2: Close-out άμυνες από ομάδες σαν τη Μπασκόνια πληρώνονται και με το παραπάνω.