Ο Ολυμπιακός πάλεψε, το γύρισε αλλά δεν τα κατάφερε και γνώρισε μια ακόμη ήττα στο ΣΕΦ. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύει την ήττα της ομάδας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τι εστί φετινός Ολυμπιακός; Πολύ απλά μία αλλοπρόσαλη ομάδα. Ένα μπασκετικό rollercoaster. Αυτό έδειξε και στο σημερινό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. Από το πρώτο δεκάλεπτο μέχρι και το τελευταίο σουτ, η διαφορά του Ολυμπιακού είναι χαοτική. Η ομάδα άγγιξε το θαύμα κόντρα σε μια ΤΣΣΚΑ που δεν θα λέγαμε ότι βρίσκεται στα καλύτερα της. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτο ημίχρονο ίσον με εφιάλτης

Προσωπικά δεν θυμάμαι φέτος να έχει κάνει ο Ολυμπιακός τόσο κακό πρώτο μέρος. Οι οιωνοί της διαπίστωσης αυτής φάνηκαν από την αρχή. Το πρώτο καλάθι για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήρθε στο 5ο λέπτο. Ναι καλά διαβάζετε. Ο Ολυμπιακός (και λιγότερο η ΤΣΣΚΑ) μπήκε νωθρός, νευρικός και πάνω απ’ όλα βιαστικός. Ο Σλούκας πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχε προλάβει να γράψει τρία λάθη. Ο Έλις έχανε τα καλάθια μόνος του και μόνο ο Βεζένκοφ έβρισκε λύσεις. Στην άλλη πλευρά Φόιγκτμαν, Τζέιμς και Χίλιαρντ σκόραραν με ευκολία αφού εκτελούσαν ανενόχλητοι και έτσι η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 9-24 (10’).

Είχες την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα ανατρεπόταν. Τα ίδια και χειρότερα όμως και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Τα ποσοστά ευστοχίας δεν ήταν τα ίδια ενώ πλέον η ομάδα δεν έπαιρνε ριμπάουντ. Παρομοίως, στην άμυνα οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν συνεχώς ελεύθερα σουτ. Ξεμαρκάριστα. Τελείως ελεύθερα όμως. Η ΤΣΣΚΑ με ψυχραιμία και με απλό μπάσκετ βρήκε επιπλέον λύσεις από τους ψηλούς της και βρέθηκε στο +14 (15-29). Η εικόνα άλλαξε προς το ακόμη χειρότερο για τους Πειραιώτες και προς το ακόμη καλύτερο για την ΤΣΣΚΑ η οποία με τον Λούντμπεργκ να σκοράρει έφτασε στο +18.

Ολυμπιακός

Χάρμα ιδέσθαι

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη διαφορά να πηγαίνει στο +25 (26-51). Καπού εκεί όμως ξεκίνησε η ‘επανάσταση’ της ομάδας. Ο Ολυμπιακός με πίεση στην άμυνα, αρκετά deflections και ένα ΜακΚίσικ βγαλμένο από άλλο παραμύθι, δώσανε το εύνασμα για μια μεγάλη ανατροπή. Το σχήμα με Σπανούλη, Βεζένκοφ και Πρίντεζη λειτούργησε ιδανικά ενώ η ΤΣΣΚΑ με μπροσταρή τον Τζέιμς πολύ απλά σταμάτησε να παίζει μπάσκετ. Μπαίνοντας σιγά σιγά στην εξίσωση και ο Σλούκας, ο Ολυμπιακός μείωσε στους 9. Θέλετε και επιμέρους σκορ; 19-4. Απροσδόκητα λοιπόν εμφανίστηκε ο σοβαρός Ολυμπιακός στο παρκέ.

Το δραματικό τέλος

Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν πραγματικά δραματικό. Η ΤΣΣΚΑ βρήκε γρήγορα κάποιους πόντους, όμως ο Ολυμπιακός δεν τα παράτησαν και έριξαν τη διαφορά στους τρεις πόντους με τρίποντο του Πρίντεζη και κάρφωμα του ΜακΚίσικ (62-65, 36’). Οι Πειραιώτες είχαν αλλάξει πλήρως την εικόνα τους. Ήταν μία άλλη ομάδα και με τρίποντο του Βεζένκοβ προηγήθηκαν με 69-68 (38’) πριν απαντήσει με τρίποντο ο Τζέιμς (69-71, 39’). Διαδοχικές καλές άμυνες και ένα κάρφωμα του Ζαν Σαρλ έκαναν το 72-71  και ο Πρίντεζης με καλάθι και φάουλ το 74-73. Με 2.5 δευτερόλεπτα για τη λήξη ο Σπανούλης έκανε φάουλ σε προσπάθεια για 3 πόντους στον Τζέιμς. Έπειτα, ο Πρίντεζης στη τελευταία επίθεση δεν μπόρεσε να τελειοποιήσει το θαύμα που είχε ξεκινήσει η ομάδα στο δεύτερο μέρος.

Στα insides της αναμέτρησης

Προφανώς, θα ξεκίνησουμε με την βελτίωση της άμυνας στο δεύτερο μέρος. Ο Ολυμπιακός στα δύο πρώτα δεκάλεπτα δέχθηκε 24 και 20 ποντους. Αντίθετα, σε τρίτο και τέταρτο δέχθηκε 15 και 16 πόντους αντίστοιχα. Η διαφορά πιστεύω είναι εμφανής.

Ας σταθούμε λιγάκι στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός έχανε με σταυρωμένα τα χέρια. -18 και η εικόνα της ομάδας ήταν αποκαρδιωτική. Ειδικά στο επιθετικό κομμάτι δεν υπήρχε ένταση και καμία απολύτως δημιουργική σκέψη.

Ο Ολυμπιακός επιπλέον παρουσίαζε σημάδια παραίτησης, σίγουρα λείπει το κίνητρο, αλλά και πάλι. Εικόνα που θα ήταν πιο εύπεπτη αν βρισκόμασταν 2-3 αγωνιστικές πριν το τέλος, όχι 9.

Τα σχήματα με Βεζένκοφ-Ζαν Σαρλ-Πρίντεζη αξίζουν περισσότερης προσοχής από τον κόουτς Μπαρτζώκα. Εξάλλου, αυτοί μαζί με τους Σπανούλη, Σλούκα, ΜακΚίσικ άγγιξαν χθες την μεγάλη ανατροπή.

Με τον τραυματισμό του Μάρτιν ο Έλις λογικά θα γράψει τα ίδια νούμερα σαν βασικός center, οπότε θα αποδειχτεί οτι δεν ήταν αυτός ο υπαίτιος για όλα τα δεινά του Ολυμπιακού. Απλά το μπάσκετ έχει προχωρήσει και στην Ευρώπη πλέον δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με δύο undersized ψηλούς.

Το αρνητικό ρεκόρ και η ΤΣΣΚΑ

Ο Ολυμπιακός (στην 9η φετινή απώλεια στο ΣΕΦ) συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ήττες στη φετινή EuroLeague! Για να συναντήσουμε κάτι ανάλογο, το ρολόι θα πρέπει να γυρίσει αρκετά πίσω. Δεκαέξι χρόνια και δύο μήνες. Τη σεζόν 2004-2005.

Ας κάνουμε και μια αναφορά στον αντίπαλο. Μετά και την προσθήκη των Έρικ και Λούντμπεργκ, η ΤΣΣΚΑ έχει δυναμώσει σε όλες τις θέσεις. Ωστόσο, δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Ο Τζέιμς μετά και την επιστροφή του από το δεύτερη συγκρουσή του με την ομάδα δεν είναι όπως ήταν. Τι εννοώ; Λιγότερο ομαδικός και πολλές μα πολλές επιπόλαιες προσπάθειες που παρολίγο να κοστίσουν την χθεσινή νίκη. Οφείλει να αλλάξει για το καλό της ομάδας (ακόμα και αν έχει δίκιο στο όλο θέμα του προηγούμενου μήνα). Τέλος, το κενό του Μιλουτίνοφ δεν αναπληρώνεται.

Οι αναμετρήσεις Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο κυρίως για τους Ρώσους. Δεν εξηγείται τόσες φορές να βρίσκονται από τους 20-25 πόντους πάνω στη πιθανότητα να χάσουν το ματς.

Ολυμπιακός

Κεφάλαιο ΜακΚίσικ

Θα ήταν κρίμα να μην αναφερθούμε στην τρομερή εμφάνιση του Σακίλ ΜακΚίσικ. Συγκεκριμένα, μέτρησε 24 πόντους με 4 κλεψίματα. Είναι πραγματικά όαση στην έρημο φέτος. Χωρίς αυτόν ο Ολυμπιακός ίσως να ήταν ακόμα πιο κάτω στη βαθμολογία. Δείχνει από παιχνίδι σε παιχνίδι να εμπιστεύεται όλο και πιο πολύ το σουτ του. Για μένα ο καλύτερος της σεζόν μαζί με τον Βεζένκοφ. Πολύ σπουδαία κίνηση για τους ερυθρόλευκους η ανανέωση του Αμερικανού. Ο μόνος ξένος που σε μια πολύ δύσκολη εποχή, γνωρίζει που βρίσκεται και τιμάει στο έπακρον την φανέλα που φοράει.

Ο Ολυπιακός για ακόμη μια φορά ηττήθηκε. Θα ακουστεί κλισέ αλλά το χθεσινό δεύτερο ημίχρονο πρέπει να αποτελέσε οδηγό όχι μόνο για την συνέχεια αλλά και για την επόμενη χρονιά. Ο Κουφός ήρθε για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Αν με ρωτάτε, περιττή μια τέτοια κίνηση αυτή την περίοδο ακόμη και αν έμενες με μισό ψηλό. Τελόσπαντων. Ακολουθεί διαβολοεβδομάδα όπου ο Ολυμπιακός καλείται να πάρει οτιδήποτε καλό του παρουσιαστεί. Συνεχίζει λοιπόν με γνώμονα τι άλλο; Το γόητρο και το σχεδιασμό της χρονιάς που έρχεται.