Σε ένα συναρπαστικό ματς και σε θέαμα και σε εξέλιξη, ΑΕΚ και Αστέρας Τρίπολης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στο ΟΑΚΑ για την 23η αγωνιστική της Superleague Interwetten. Προηγήθηκαν με 0-2 οι φιλοξενούμενοι, ισοφάρισαν με τον MVP Σιμάνσκι οι «κιτρινόμαυροι». Μεγάλη ευκαιρία για να πάρει τη νίκη στις καθυστερήσεις έχασε η ΑΕΚ με τον Σβάρνα. Είχε και δοκάρι ο σκόρερ των 2 τερμάτων της «Ένωσης»

Τείνουν να εξελιχθούν σε συνήθεια οι πλούσιες σε θέαμα αναμετρήσεις της ΑΕΚ. Σε αυτό βοηθά η κακή αμυντική λειτουργία αλλά και η καλή αντίστοιχη μεσοεπιθετική. Πιο απλά, δέχεται εύκολα φάσεις-γκολ ενώπροσπαθεί με την ποιότητα από τη μέση και μπροστά να πάρει τον αγώνα. Αυτό δίνει μια άγρια ομορφιά στα ματς αλλά όχι πάντα και την ουσία. Όπως και σήμερα…

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε, όπως στον αγώνα με την ΑΕΛ, το 4-4-2 με 2άδα στην κορυφή. Στο τέρμα ήταν ο Αθανασιάδης, δεξιά ο Σβάρνας που προτιμήθηκε από τον Νταντσένκο που έχει δείξει να μην έχει προσαρμοστεί. Αριστερά πήρε θέση ο Μιτάι και στόπερ οι Λάτσι και Νεντελτσιάρου. Στα χαφ ο Σιμάνσκι και ο Μάνταλος, δεξιά ο Γκαρσία, αριστερά ο Τάνκοβιτς και στην κορυφή Ανσαριφάρντ-Ολιβέιρα.

“ΑΣΤΕΡΑΤΟ” ΗΜΙΩΡΟ

Το άκρως επιθετικό σχήμα του Ισπανού προπονητή φάνηκε από τον αγώνα με την ΑΕΛ πως προκαλεί αμυντικά προβλήματα. Η παρουσία μόνο 2 παικτών στο κέντρο δυσκολεύει την αναχαίτιση των επιθέσεων του αντιπάλου στο συγκεκριμένο χώρο. Το ότι ένας εκ των δύο είναι ο Μάνταλος που είναι συνηθισμένος περισσότερο σε δημιουργικό παρά σε ανασταλτικό ρόλο, έκανε ακόμα πιο ευάλωτη την ΑΕΚ. Κι αν στον αγώνα με την ουραγό της βαθμολογίας απέδωσε, κατά μία έννοια, καρπούς, απέναντι σε μία ομάδα που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό της στα play-off όπως ήταν λογικό δημιούργησε ανεπανόρθωτα κενά.

Ο Αστέρας Τρίπολης έδειξε διάθεση να τα εκμεταλλευτεί και μπήκε επιθετικά. Μόλις στο 6’ ο Καστάνιο πήρε την κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση φάουλ, αλλά ο Αθανασιάδης απέκρουσε εντυπωσιακά. Στο 16’, όμως, βρήκε το γκολ με τον Φερντάντεζ να βάζει το πόδι του σε σουτ του Μουνάφο και να κάνει το 0-1. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 18’, ο Σουάρεθ με δυνατή κεφαλιά σημείωσε το 0-2 και έκανε τα πράγματα για τους γηπεδούχους πολύ δύσκολα.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡ

Δεν γνωρίζουμε αν ο Μανόλο Χιμένεθ θα έκανε αλλαγή για να διορθώσει το αρχικό του λάθος αλλά ήρθε ο τραυματισμός του Ολιβέιρα στο 30’ να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ο Κρίστισιτς μπήκε στη θέση του και το ορθολογικό, πλέον, 4-2-3-1 βελτίωσε κατά πολύ την εικόνα της. Αυτό ήρθε σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη οπισθοχώρηση του Αστέρα. Στο 40’ ήρθε και η μείωση του σκορ από τον Σιμάνσκι για να πιστοποιήσει  την βελτίωση αυτή. Ο μέσος της ΑΕΚ με κοντρόλ και άμεσο σουτ έγραψε με όμορφο τρόπο το 1-2. Λίγο έλειψε στην επόμενη επίθεση οι φιλοξενούμενοι να αιφνιδιάσουν τους «κιτρινόμαυρους». Ο Φερνάντεθ έφυγε στην αντεπίθεση αλλά ο Αθανασιάδης τού είπε «όχι» σε πλασέ μέσα από την περιοχή. Ήταν μια κλασική ευκαιρία αλλά η ΑΕΚ έχασε μια μεγαλύτερη στο 44’! Ο Τάνκοβιτς μέσα στην περιοχή από το πλάι απέφυγε τον αντίπαλό του, έστρωσε στον Σιμάνσκι που από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι!

ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Η ΑΕΚ έχοντας δει το νέο σύστημα να την αλλάζει και να τη βοηθά να κερδίσει τον χώρο του κέντρου μπήκε για την ανατροπή. Το πρώτο 20λεπτο είχε την υπεροχή αλλά όχι τη μεγάλη ευκαιρία. Στο 68’ οι 2 καλύτεροί της παίκτες συνεργάστηκαν για το 2-2!! Ο πάντα δραστήριος Λιβάι Γκαρσία απέφυγε με την ταχύτητά του τον αντίπαλό του, έστρωσε στον Σιμάνσκι που έβαλε με πλασέ το 2ο προσωπικό του γκολ. Πέντε λεπτά αργότερα μια φάση διαρκείας εκτυλίχτηκε στην άμυνα του Αστέρα Τρίπολης.  Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Κρίστισιτς που σούταρε πάνω σε συμπαίκτη του, ο Ανσαριφάρντ νικήθηκε από τον Τσιφτσή ενώ στην εξέλιξη η κεφαλιά του Λάτσι απομακρύνθηκε πάνω στη γραμμή από τον Καστάνιο για να λήξει η πολιορκία με επιθετικό φάουλ.

Στο τελευταίο λεπτό του ματς η ΑΕΚ προσπάθησε να πάρει τη νίκη αλλά ο Αλβάρεζ έσωσε την ομάδα του με τάκλιν πάνω στη γραμμή σε πλασέ του Σβάρνα! Με αυτή τη φάση τελείωσε μια αναμέτρηση που αφήνει απογοητευμένους και τους δύο. Την κάθε ομάδα για διαφορετικό λόγο

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Είναι δεδομένο πως όσο η ΑΕΚ δέχεται τόσο εύκολα γκολ τόσο θα δυσκολεύεται απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Θα δυσκολεύεται πολύ περισσότερο να παραμείνει στο στόχο της, όποιος κι αν είναι αυτός. Δεν χωρά αμφιβολία πως η επιθετική της γραμμή τής προσφέρει γκολ αλλά δεν μπορεί πάντα να βάζει περισσότερα από όσα δέχεται. Ο Γκαρσία είναι και σκόρερ και δημιουργός ενώ ο Σιμάνσκι έχει επιστρέψει δυνατός από τον τραυματισμό του και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη εσωτερική «μεταγραφή». Ο Τάνκοβιτς έχει σκαμπανεβάσματα και ο Ανσαριφάρντ διανύει κακή περίοδο.

Για το σημερινό έχει μερίδιο ευθύνης και ο Μανόλο Χιμένεθ. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα χανόταν η μάχη του κέντρου με 2 χαφ, χωρίς κόφτη. Η ΑΕΚ έχασε πολύτιμο χρόνο και τελικά και 2 πολύτιμους βαθμους.

Οι συνθέσεις…

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Σβάρνας, Νεντελτσιάρου, Λάτσι, Μιτάι (46’ Λόπες), Λιβάι Γκαρσία, Σιμάνσκι, Μάνταλος, Τάνκοβιτς (65’ Αλμπάνης), Ολιβέιρα (λ.τ. 30’ Κρίστισιτς), Ανσαριφάρντ

Αστέρας Τρίπολης (Μίλαν Ράσταβατς): Τσιφτσής, Κώτσιρας, Σουάρες, Καστάνο, Αλβαρες, Βαλιέντε, Μουνάφο (84’ Ιγκλέσιας), Τιλίκα (62’ Κρέσπι), Φερνάντεθ (75’ Αλί Μπαμπά), Σίτο (75’ Ριέρα), Μπαράλες.

Ακολουθήστε το debut.gr πλέον και στο YouTube !